Martwe piksele w monitorach LCD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Martwe piksele w monitorach LCD

Jestem na etapie wymiany monitora i przećwiczyłem na własnej skórze problem tzw. martwych pikseli.
    W sklepie nie dla idiotów kupiłem monitor EIZO S2201W i jeszcze tego samego dnia odkryłem, że mam martwy jeden subpiksel niebieski, który zawsze świeci na czarnym tle.
    Zgodnie z zasadami tego sklepu pozwalającymi w ciągu pierwszych kilku dni zwrócić nabyty towar, oddałem monitor.
    Odzyskałem pieniądze, ale monitora nadal nie mam i musiałem z powrotem podłączyć starego CRT-eka.

W związku z powyższym moje pytanie brzmi:
    - Czy nawet w monitorach EIZO musimy tolerować martwe piksele i subpiksele ?
    Zgodnie z normami cytowanymi przez sklepy, chyba musimy, ale czy z tego tytułu nie powinny przysługiwać jakieś bonifikaty do cen.
    Czy wszyscy posiadacze monitorów LCD muszą się męczyć z martwymi pikselami ?
    Czy w miarę upływu czasu przybywa dużo tych "ozdobników" ?

Przeszukałem forum i nie znalazłem zbyt wiele info na ten temat i dlatego pozwalam sobie poruszyć ten temat.
    Jeśli przegapiłem jakiś wątek na ten temat, to proszę dołączyć do niego mój tekst.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Kazdy model ma swoje normy, ktore dopuszczaja i podaja "dozwolona" ilosc death pixels i sa opisane w instrukcji/gwarancji.

Komentarz

• m_o_b_y
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1095

Zamieszczone przez Pikczer
      Kazdy model ma swoje normy, ktore dopuszczaja i podaja "dozwolona" ilosc death pixels i sa opisane w instrukcji/gwarancji.
      Z tego, co już wiem, to jest norma ISO na ten temat, która dokładnie określa maksymalną ilość martwych pikseli i subpikseli, w zależności od klasy monitora.

Importer monitorów EIZO informuje na swojej stronie, że:
      - Zgodnie z normą ISO 13406-2, monitor LCD klasy II może posiadać jednocześnie:

* 2 martwe piksele(zawsze świecące) widoczne na ciemnym tle
      * 2 martwe piksele(zawsze nie świecące) widoczne na jasnym tle
      * 5 martwych subpikseli
      A klasa II, to podobno najlepsze monitory i klasy I nie ma.

Pozdrówka
      Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.
      m_o_b_y

Komentarz

• Misiaque
        Początki nałogu
        • 2007
        • 392

Czy wszyscy musza sie męczyć? Raczej nie. Ja sie nie męczę ani w domu (EIZO), ani w pracy (DELL), choć ten w pracy jest już mocno wysłużony - przebija na nim nawet to, co w danej chwili nei jest już wyświetlane... Z moich doświadczeń (kazdy przecież się chyba styka z takimi monitorami w różnych miejscach) problem jest znikomy i raczej czegoś takiego jak "wysyp" popsutych pikseli po jakimś czasie nie należy się spodziewać, w każdym razie ja więcej niż jeden martwy podpiksel na monitorze nie widziałem.

Ale można mieć pecha ;-)

A propos tej normy to na stronie polskiej EIZO jest co nieco na ten temat, ale nie widze informacji w jakiej klasie znajduje się jaki monitor...
        Ostatnio edytowany przez Misiaque; 10244.

Komentarz

• m_o_b_y
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1095

Zamieszczone przez Misiaque
          Czy wszyscy musza sie męczyć? Raczej nie. Ja sie nie męczę ani w domu (EIZO), ani w pracy (DELL), choć ten w pracy jest już mocno wysłużony - przebija na nim nawet to, co w danej chwili nei jest już wyświetlane... Z moich doświadczeń (kazdy przecież się chyba styka z takimi monitorami w różnych miejscach) problem jest znikomy i raczej czegoś takiego jak "wysyp" popsutych pikseli po jakimś czasie nie należy się spodziewać, w każdym razie ja więcej niż jeden martwy podpiksel na monitorze nie widziałem.

Ale można mieć pecha ;-)

To mnie pocieszyłeś, że słusznie zwróciłem ten monitor.
          Skądinąd wiem, że ilość tych martwych pikseli i subpikseli, które trzeba znosić, jest też limitowana w czasie i w jednej instrukcji czytałem o dopuszczalnej ich ilości w ciągu 6 miesięcy.
          Pozdrówka
          m_o_b_y

Komentarz

• lempl
            Uzależniony
            • 2006
            • 684

Dziwne, kiedyś Tom1 pisał, że do polski eizo wysyła wyłacznie najlepsze sztuki - lepsze niż do UK. Może MM ma monitory z jakiegoś lewego importu?
            A nie mogłeś wymienić na inną sztukę?

Komentarz

• Novaro
              Coś już napisał
              • 2007
              • 65

Podobno jest jakiś sposób na pobudzenie martwych subpikseli. Może ktoś się wypowie na ten temat???

Komentarz

• m_o_b_y
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1095

Zamieszczone przez lempl
                Dziwne, kiedyś Tom1 pisał, że do polski eizo wysyła wyłacznie najlepsze sztuki - lepsze niż do UK. Może MM ma monitory z jakiegoś lewego importu?
                A nie mogłeś wymienić na inną sztukę?
                Sęk był w tym, że droższe monitory w supermarketach zwykle występują w pojedynczych egzemplarzach.
                Pozdrówka
                m_o_b_y

Komentarz

• towersivy
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 992

Osobiscie widziałem juz spora ilosc egzemplarzy eizo(z wysokiej półki seria CG , CE) z subami co jest dla mnie sprawa zenującą, zreszta ostatnio eizo cos sie ze mna nie lubi. W moim CE24W sypła sie płyta głowna.....własnie oddałem go do servisu i czekam na "wyrok"
                  Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• Novaro
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 65

Zamieszczone przez towersivy
                    Osobiscie widziałem juz spora ilosc egzemplarzy eizo(z wysokiej półki seria CG , CE) z subami co jest dla mnie sprawa zenującą, zreszta ostatnio eizo cos sie ze mna nie lubi. W moim CE24W sypła sie płyta głowna.....własnie oddałem go do servisu i czekam na "wyrok"
                    Ciekawe co na to eksperci Czornyj czy Tom01

Komentarz

• m_o_b_y
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1095

Zamieszczone przez towersivy

A po jakim przebiegu Ci się sypła ta super maszynka ?

W biurze mam od dawna zwykłą iiyamę i zero problemów z pikselami.
                      Dopiero czytając tutejsze wątki dowiedziałem się o kłopotach z martwymi pikselach, co potem sam przećwiczyłem na przykładzie Eizo S2201W.

Nb. przyznam się, że przez chwilę wahałem się, czy nie spróbować przyzwyczaić się i polubić tego jednego martwego subpiksela, bo był dosyć
                      ładny, taki niebieski.
                      Pozdrówka
                      m_o_b_y

Komentarz

• towersivy
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 992

Zamieszczone przez Novaro
                        Ciekawe co na to eksperci Czornyj czy Tom01
                        Expert niewiele tutaj pomoze bo do ogólnej sprawnosci niewiele to wnosi z punktu widzenia producenta, nie chce przekrecic serii numerka ale wiem od swojego zaufanego sprzedawcy peryferii komputerowych ze suby i dedy to u eizo jakas plaga.....jak bede sie z nim widział to podpytam o jaka serie dokładnie chodzi.

Co do przebiegu.....hmmm kupiony był w lutym 2007 - chodzi srednio po 6-7 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu, wiec za bardzo to sie nie napracował, choc sprzet uwazam za naprawde dobry a to ze sie płyta uwaliła.....wszystko sie psuje taki urok rzeczy martwych. Choc servis bardzo oki jutro maja mi powiedziec czy sie wyrobia do konca tygodnia (czesci sic! ) oby sie udało bo cos nie moge przyzwyczaic wzroku do zastepczej 19tki tez eizo

Pzdr.

Komentarz

• BuRton
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 681

Dla pociechy (?) : od miesiąca posiadam EIZO S2231W z martwym subpikselem. Po zapoznaniu się z "normami" nadal cieszę się z użytkowania tegoż monitora. Wypowiedzi tu zamieszczone jeszcze bardziej utwierdziły mnie, że nie warto było wymieniać na nowy . W kolejnym mogło by być gorzej .
                          Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• Arni3698-40D
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 33

Zamieszczone przez m_o_b_y
                            Jestem na etapie wymiany monitora i przećwiczyłem na własnej skórze problem tzw. martwych pikseli.
                            W sklepie nie dla idiotów kupiłem monitor EIZO S2201W i jeszcze tego samego dnia odkryłem, że mam martwy jeden subpiksel niebieski, który zawsze świeci na czarnym tle.
                            Zgodnie z zasadami tego sklepu pozwalającymi w ciągu pierwszych kilku dni zwrócić nabyty towar, oddałem monitor.
                            Odzyskałem pieniądze, ale monitora nadal nie mam i musiałem z powrotem podłączyć starego CRT-eka.

W związku z powyższym moje pytanie brzmi:
                            - Czy nawet w monitorach EIZO musimy tolerować martwe piksele i subpiksele ?
                            Zgodnie z normami cytowanymi przez sklepy, chyba musimy, ale czy z tego tytułu nie powinny przysługiwać jakieś bonifikaty do cen.
                            Czy wszyscy posiadacze monitorów LCD muszą się męczyć z martwymi pikselami ?
                            Czy w miarę upływu czasu przybywa dużo tych "ozdobników" ?

Przeszukałem forum i nie znalazłem zbyt wiele info na ten temat i dlatego pozwalam sobie poruszyć ten temat.
                            Jeśli przegapiłem jakiś wątek na ten temat, to proszę dołączyć do niego mój tekst.
                            z tego co widzę jesteś z wuwua więc mógłbym Ci zaproponować sklep
                            gdzie sam kupiłem sobie LCD LG F1900J i jak dla mnie deathpixels to sprawa wogule nie znana
                            innym znajomym polecałem ten sklep kupowali między innymi Eizo LG Samsung i nikt nie narzeka na to by jakiś death pixel wystąpił

generalnie wiadomo to nie od sklepu zależy jakie monitory są ale ten akurat zajmuje się prawie tylko sprzedażą monitorów, zanim wydadzą dany egzemplarz klientowi monitor jest testowany pod kątem wyświetlania obrazu jakości i występowania death pixels

Sklep :
                            ICO KOMPUTER Grzybowska 39 tel 22 499 45 14 Warszawa

Myślę że tu zrobisz udany zakup i nie spotka Cię taka przykra niespodzianka pozdrawiam
                            Canon 40D+BG-E2N | EF 17-40 4 USM|EF 70-200 4 |SpeedLite 580EXII |SanDisk 2 GB| Case Logic SLR4 | to dopiero początek uzależnienia ;D

Komentarz

• MarcinekP
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 114

Witam,
                              pewnie że nie musisz tolerować martwych pikseli w EIZO.
                              Posiadam EIZO S1931 bez żadnego martwego piksela, sub itp.
                              Philips swego czasu sprzedawał także monitory PerfectPanel,
                              w przypadku wystąpienia jakiegokolwiek sub, czy bad monitor szedł do wymiany.
                              Jak to dokładnie wygląda nie napiszę, w pracy posiadam 3 szt. Philipsa ale nie widać na nich nic złego...

pozdrawiam
                              ___
                              Canon

Komentarz

Pracuję...