Zakup Canona 40d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucaps

Zakup Canona 40d

Witam Szanownych Forumowiczów!

Jestem miesiac po ślubie i mniej więcej 3 tygodnie od spostrzeżenia różnicy pomiędzy kompaktem a lustrzanka

Po prostu dostałem zdjęcia od znajomych, którzy pstrykali kompaktami i od dwóch osób zdjęcia robione Canonami: 400 i 5d

Tak więc 3 tyg temu zachorowałem na lustrzanke.
    W podróż poślubna wybieram sie do USA więc stwierdziłem, że przeznacze 1000$ i tam sobie kupie lustrzanke. Grzebie na ebay.com i.. tak, to ten zestaw, musze go miec, na dobry poczatek, jest tam chyba wszystko, co moze sie przydac fotoamatorowi

Link do aukcji tu:

http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Di...QQcmdZViewItem

W zwiazku z tą aukcją mam pytanie co do teleobiektywu zawartego w tym zestawie, facet z aukcji powiedział mi, że jest to obiektyw analogowy, ale jeśli chcę, mogę zamówić sobie do tego zestawu inny obiektyw (cyfrowy?), np Sigma albo Tamron. Mogłbym Was prosić o jakas sugestie, czy zmieniać ten obiektyw czy zostawic, a jak zmieniac to na jaki - oczywiscie w podobnej klasie cenowej.

Z góry dziękuję za opinie.
    Pozdrawiam
    lucaps
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zestaw jest bezsensowmy - poza korpusem i marnymi obiektywami są tam tylko nieprzydatne badziewnej jakości akcesoria. Jak masz do kogo wysłać, to kupuj w renomowanych sklepach (np. B&H). Obiektyw w tym zestawie będzie działał z cyfrówką, a o sprzedawcy źle świadczy że głupoty opowiada...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Poohutch
      Bywalec
      • 2005
      • 156

300mm (ekwiwalent 480mm!) przy świetle 5,6 będzie trudne do utrzymania z ręki bez stabilizacji, więc jeżeli masz możliwość, to warto chociaż tele wziąć ze stabilizacją. A tak prawdę mówiąc, to ja na przykład rzadko korzystam z teleobiektywu, ale to już osobna historia. W drugiej kolejności pomyslałbym o wzięciu jednak 18-55 w stabilizowanej wersji zamiast w tej bez IS.

Po kilku miesiącach będziesz już wiedział czego potrzebujesz i wymienisz kita na coś lepszego. 50mm świetnie się przyda do portretów, na kiepskie warunki oświetleniowe i do zabawy z głębią ostrości.

Pozostałe akcesoria raczej marne, a nasadki szrokokątna i tele, to już zupełnie niepotrzebne.
      Ostatnio edytowany przez Poohutch; 3772.
      Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
      Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez lucaps
        3 tyg temu zachorowałem na lustrzanke.
        W podróż poślubna wybieram sie do USA więc stwierdziłem, że przeznacze 1000$ i tam sobie kupie lustrzanke. Grzebie na ebay.com i.. tak, to ten zestaw, musze go miec, na dobry poczatek, jest tam chyba wszystko, co moze sie przydac fotoamatorowi
        wręcz przeciwnie - jest tam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy mizernej jakości. Te zestawy z Ebaya były już wielokrotnie przedmiotem kpin na forum i forumowicze mają w tym wypadku 100% racji.

Na początek kup sobie zestaw fabryczny body + obiektyw (zwykle jest to EF-S 18-55, warto go wziąć ze stabilizacją IS; ewentualnie 17-85 IS droższy, porządniej wykonany, ale zdjecia lepsze od tego nie będą).

Do tego dokup kartę pamięci:
        http://canon-board.info/showthread.php?t=30955

oraz jakąś książkę o fotografowaniu:
        http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

i zacznij robić zdjęcia, a w miarę zdobywania doświadczeń sam doskonale się zorientujesz, czy będziesz potrzebował dokupić jakieś obiektywy, statyw, lampe błyskową.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• lucaps

Zamieszczone przez Krzychu
          Zestaw jest bezsensowmy - poza korpusem i marnymi obiektywami są tam tylko nieprzydatne badziewnej jakości akcesoria. Jak masz do kogo wysłać, to kupuj w renomowanych sklepach (np. B&H). Obiektyw w tym zestawie będzie działał z cyfrówką, a o sprzedawcy źle świadczy że głupoty opowiada...
          Z tym, ze w B&H, CircuitCity, Adorama, Bestbuy w tej cenie dostane samo body z 1 obiektywem i to takim bez IS. Dużo taniej jest na ebayu a mam mozliwosc zakupu w tej cenie co podają na ebay'u (tzn bez podatków, które trzeba płacić kupując bezpośrednio w sklepach,np w NYC).

Pod jakim kątem ocenia się statyw? Dlaczego jest badziewny? Po co mam wydawac kolejne kilkaset złotych jak tam moge miec w komplecie ?

Czy nie jest lepiej, zeby sobie kupic taki zestaw i pozniej ewentualnie wymieniac/dokladac obiektywy?

Rozumiem, ze mam szukac obiektywow z IS ?

Zapytam może inaczej, na który zestaw zdecydowalibyscie sie, z tych na ebayu i takich do 1200-1300 dolców.

Karty CF mam,chocby od mojego PowerShota S70, więc nie jest to priorytet, tak samo jak czytnik kart czy jakis zestaw do czyszczenia.

Dzieki za podpowiedzi

lucaps
          Ostatnio edytowany przez Gość; 19360.

Komentarz

• lucaps

Zamieszczone przez gwozdzt
            wręcz przeciwnie - jest tam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy mizernej jakości. Te zestawy z Ebaya były już wielokrotnie przedmiotem kpin na forum i forumowicze mają w tym wypadku 100% racji.

Na początek kup sobie zestaw fabryczny body + obiektyw (zwykle jest to EF-S 18-55, warto go wziąć ze stabilizacją IS; ewentualnie 17-85 IS droższy, porządniej wykonany, ale zdjecia lepsze od tego nie będą).

Do tego dokup kartę pamięci:
            http://canon-board.info/showthread.php?t=30955

oraz jakąś książkę o fotografowaniu:
            http://canon-board.info/showthread.php?t=7161

i zacznij robić zdjęcia, a w miarę zdobywania doświadczeń sam doskonale się zorientujesz, czy będziesz potrzebował dokupić jakieś obiektywy, statyw, lampe błyskową.
            Czyli to: (obiektyw 28-135 z IS)

albo to: (2 obiektywy 18-55 i 70-300, oba z IS)

?

O fotografowaniu czytam na www i pilnie sie edukuje, o ksiazce pomysle jak juz podstawy ogarne. Karta pamieci za bardzo mnie nie interesuje, mam kilka.

Pozdrawiam
            lucaps
            Ostatnio edytowany przez Gość; 19360.

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Z tym, ze w B&H, CircuitCity, Adorama, Bestbuy w tej cenie dostane samo body z 1 obiektywem i to takim bez IS.
              Ceny z B&H :

40D - $970
              75-300 - $155
              50/1.8 - $85
              kita bez IS nie ma.

Pozostałe dwa lensy to jakieś tragiczne konwertery...

Dużo taniej jest na ebayu a mam mozliwosc zakupu w tej cenie co podają na ebay'u (tzn bez podatków, które trzeba płacić kupując bezpośrednio w sklepach,np w NYC).
              Ze sklepów można zamówić...

Pod jakim kątem ocenia się statyw? Dlaczego jest badziewny? Po co mam wydawac kolejne kilkaset złotych jak tam moge miec w komplecie ?
              Ten w komplecie jest warty maksymalnie złotych dwadzieścia... O statywach poczytaj na sieci - jest tona informacji. 40D na takim statywie bym nie stawiał...

Czy nie jest lepiej, zeby sobie kupic taki zestaw i pozniej ewentualnie wymieniac/dokladac obiektywy?
              Sęk w tym że większość tego zestawu - poza korpusem i trzema obiektywami jest bezwartościowa.

Zależy do czego i ile masz pieniędzy...
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Poohutch
                Bywalec
                • 2005
                • 156

Nie koniecznie, ale ekwiwalent 480mm ze swiatłem 5,6 nadaje się tylko tam, gdzie jest bardzo dużo swiatła (np. plaża latem w słoneczne południe), inaczej albo statyw albo IS. Natomiast kit z IS ponoć jest lepszy optycznie od tego bez IS. Ja wolę obiektyw jaśniejszy niż ciemny z IS, ale jasne szkła kosztują.

Ze statywem jest jak z butami, można kupić za 20 pln, tylko czy chodzisz w butach za 20 pln? Dlaczego?

Jeśli chodzi o pozostałe dodatki, to w tych zestawach z E-bay są rzeczy, które prawdopodobnie nigdy nie sprzedałyby się osobno.
                Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• djcargo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

Lampa błyskowa - wygląda jakby miała 30 lat, nawet ruchomego palnika nie ma.
                  Karta pamięci bez żadnej nazwy producenta...
                  Filtry też jakieś podejrzane... O "efekcie z filtrem UV" nie wspomnę.

W każdym razie moja rada jest taka - kup sam korpus z kitem, za jakiś czas zobaczysz czego więcej potrzebujesz.
                  Jeśli chcesz kupić lustrzankę tylko dlatego, że "robi lepsze zdjęcia niż kompakt" (tak zrozumiałem) i będziesz cykał na Auto, a potem zaczniesz biadolić na forum, że nie wychodzą Ci zdjęcia - daj sobie lepiej spokój i zabierz żonę na jakąś fajną wycieczkę
                  Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Marcin Jagodziński
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 84

tak w ogóle to nie musisz kupować 40D, możesz spokojnie zacząć od 450D a nawet i od 1000D. różnica w jakości zdjęć pomiędzy każdym z nich jest mała w porównaniu z różnica pomiędzy najtańszym a kompaktem. bo widzę, że strasznie chcesz oszczędzić, to lepiej chyba w ten sposób, a nie wydawać na jakieś "zestawy" z ebaya.
                    samoloty. i samoloty. oraz: samoloty.

Komentarz

• lucaps

Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
                      tak w ogóle to nie musisz kupować 40D, możesz spokojnie zacząć od 450D a nawet i od 1000D. różnica w jakości zdjęć pomiędzy każdym z nich jest mała w porównaniu z różnica pomiędzy najtańszym a kompaktem. bo widzę, że strasznie chcesz oszczędzić, to lepiej chyba w ten sposób, a nie wydawać na jakieś "zestawy" z ebaya.
                      chciałbym już mieć aparat na lata i wydaje mi się, żę 40d to rozsądny wybór, zdjęcia robie nie od dzis, nie miałem jednak nigdy lustrzanki na dłużej (kiedys Konica Minolta dImage nie pamietam ile - sluzbowa. Chyba zdecyduję się na zakup tego 40d z obiektywem 28-135 z IS. Choc chcialbym tez jakis jasny obiektyw stałoogniskowy...

Później, jak się rozwinę, to pomyślę o dodatkowych.

Dobrze kombinuje ?

135 wystarczy na początek ?

Pozdr

lucaps

PS. Tak sobie głośno myśle, dzieki za wszelki sugestie.

Komentarz

• My Nick
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 219

28-135 z IS
                        Moim zdaniem bez sensu.

135 wystarczy na początek ?
                        Myślisz ze ogniskowa świadczy o zaawansowaniu fotografa?
                        EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Marcin Jagodziński
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 84

chciałbym już mieć aparat na lata i wydaje mi się, żę 40d to rozsądny wybór, zdjęcia robie nie od dzis, nie miałem jednak nigdy lustrzanki na dłużej (kiedys Konica Minolta dImage nie pamietam ile - sluzbowa.
                          tzn. na ile lat? myślę, że i tak po 3-4 zaczniesz się rozglądać za nowym. ale ok, twój wybór. myślałem, że szukasz opcji ekono. te 800 zł różnicy można dołożyć właśnie do lepszego obiektywu albo i kupić za to jakiś (używany np.)
                          samoloty. i samoloty. oraz: samoloty.

Komentarz

• lucaps

Zamieszczone przez Marcin Jagodziński
                            tzn. na ile lat? myślę, że i tak po 3-4 zaczniesz się rozglądać za nowym. ale ok, twój wybór. myślałem, że szukasz opcji ekono. te 800 zł różnicy można dołożyć właśnie do lepszego obiektywu albo i kupić za to jakiś (używany np.)

Czyli lepiej kupic sobie teraz 450-tke i lepszy obiektyw ?

Pozniej obiektywy zostaja, zmieniam tylko korpus.

Nie wykorzystam przewagi 40 nad 450 ? wiecej zdjec na sekunde maks iso 2 razy wieksze...

Jak to dobrze jak czasem ktos czlowiekowi doradzi i go ostudzi..

Komentarz

• lucaps

Zamieszczone przez My Nick
                              Moim zdaniem bez sensu.
                              ja tylko narazie pytam, nie potrafie sobie puki co wyobrazic jaki to ten zoom 135

Zamieszczone przez My Nick
                              Myślisz ze ogniskowa świadczy o zaawansowaniu fotografa?
                              nie, ze ogniskowa 135 wystarczy na poczatek.

Komentarz

Pracuję...