Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jestem miesiac po ślubie i mniej więcej 3 tygodnie od spostrzeżenia różnicy pomiędzy kompaktem a lustrzanka
Po prostu dostałem zdjęcia od znajomych, którzy pstrykali kompaktami i od dwóch osób zdjęcia robione Canonami: 400 i 5d
Tak więc 3 tyg temu zachorowałem na lustrzanke.
W podróż poślubna wybieram sie do USA więc stwierdziłem, że przeznacze 1000$ i tam sobie kupie lustrzanke. Grzebie na ebay.com i.. tak, to ten zestaw, musze go miec, na dobry poczatek, jest tam chyba wszystko, co moze sie przydac fotoamatorowi
W zwiazku z tą aukcją mam pytanie co do teleobiektywu zawartego w tym zestawie, facet z aukcji powiedział mi, że jest to obiektyw analogowy, ale jeśli chcę, mogę zamówić sobie do tego zestawu inny obiektyw (cyfrowy?), np Sigma albo Tamron. Mogłbym Was prosić o jakas sugestie, czy zmieniać ten obiektyw czy zostawic, a jak zmieniac to na jaki - oczywiscie w podobnej klasie cenowej.
Zestaw jest bezsensowmy - poza korpusem i marnymi obiektywami są tam tylko nieprzydatne badziewnej jakości akcesoria. Jak masz do kogo wysłać, to kupuj w renomowanych sklepach (np. B&H). Obiektyw w tym zestawie będzie działał z cyfrówką, a o sprzedawcy źle świadczy że głupoty opowiada...
300mm (ekwiwalent 480mm!) przy świetle 5,6 będzie trudne do utrzymania z ręki bez stabilizacji, więc jeżeli masz możliwość, to warto chociaż tele wziąć ze stabilizacją. A tak prawdę mówiąc, to ja na przykład rzadko korzystam z teleobiektywu, ale to już osobna historia. W drugiej kolejności pomyslałbym o wzięciu jednak 18-55 w stabilizowanej wersji zamiast w tej bez IS.
Po kilku miesiącach będziesz już wiedział czego potrzebujesz i wymienisz kita na coś lepszego. 50mm świetnie się przyda do portretów, na kiepskie warunki oświetleniowe i do zabawy z głębią ostrości.
Pozostałe akcesoria raczej marne, a nasadki szrokokątna i tele, to już zupełnie niepotrzebne.
3 tyg temu zachorowałem na lustrzanke.
W podróż poślubna wybieram sie do USA więc stwierdziłem, że przeznacze 1000$ i tam sobie kupie lustrzanke. Grzebie na ebay.com i.. tak, to ten zestaw, musze go miec, na dobry poczatek, jest tam chyba wszystko, co moze sie przydac fotoamatorowi http://cgi.ebay.com/Canon-EOS-40D-Di...QQcmdZViewItem
wręcz przeciwnie - jest tam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy mizernej jakości. Te zestawy z Ebaya były już wielokrotnie przedmiotem kpin na forum i forumowicze mają w tym wypadku 100% racji.
Na początek kup sobie zestaw fabryczny body + obiektyw (zwykle jest to EF-S 18-55, warto go wziąć ze stabilizacją IS; ewentualnie 17-85 IS droższy, porządniej wykonany, ale zdjecia lepsze od tego nie będą).
i zacznij robić zdjęcia, a w miarę zdobywania doświadczeń sam doskonale się zorientujesz, czy będziesz potrzebował dokupić jakieś obiektywy, statyw, lampe błyskową.
Zestaw jest bezsensowmy - poza korpusem i marnymi obiektywami są tam tylko nieprzydatne badziewnej jakości akcesoria. Jak masz do kogo wysłać, to kupuj w renomowanych sklepach (np. B&H). Obiektyw w tym zestawie będzie działał z cyfrówką, a o sprzedawcy źle świadczy że głupoty opowiada...
Z tym, ze w B&H, CircuitCity, Adorama, Bestbuy w tej cenie dostane samo body z 1 obiektywem i to takim bez IS. Dużo taniej jest na ebayu a mam mozliwosc zakupu w tej cenie co podają na ebay'u (tzn bez podatków, które trzeba płacić kupując bezpośrednio w sklepach,np w NYC).
Pod jakim kątem ocenia się statyw? Dlaczego jest badziewny? Po co mam wydawac kolejne kilkaset złotych jak tam moge miec w komplecie ?
Czy nie jest lepiej, zeby sobie kupic taki zestaw i pozniej ewentualnie wymieniac/dokladac obiektywy?
Rozumiem, ze mam szukac obiektywow z IS ?
Zapytam może inaczej, na który zestaw zdecydowalibyscie sie, z tych na ebayu i takich do 1200-1300 dolców.
Karty CF mam,chocby od mojego PowerShota S70, więc nie jest to priorytet, tak samo jak czytnik kart czy jakis zestaw do czyszczenia.
wręcz przeciwnie - jest tam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy mizernej jakości. Te zestawy z Ebaya były już wielokrotnie przedmiotem kpin na forum i forumowicze mają w tym wypadku 100% racji.
Na początek kup sobie zestaw fabryczny body + obiektyw (zwykle jest to EF-S 18-55, warto go wziąć ze stabilizacją IS; ewentualnie 17-85 IS droższy, porządniej wykonany, ale zdjecia lepsze od tego nie będą).
i zacznij robić zdjęcia, a w miarę zdobywania doświadczeń sam doskonale się zorientujesz, czy będziesz potrzebował dokupić jakieś obiektywy, statyw, lampe błyskową.
O fotografowaniu czytam na www i pilnie sie edukuje, o ksiazce pomysle jak juz podstawy ogarne. Karta pamieci za bardzo mnie nie interesuje, mam kilka.
Z tym, ze w B&H, CircuitCity, Adorama, Bestbuy w tej cenie dostane samo body z 1 obiektywem i to takim bez IS.
Ceny z B&H :
40D - $970
75-300 - $155
50/1.8 - $85
kita bez IS nie ma.
Pozostałe dwa lensy to jakieś tragiczne konwertery...
Zamieszczone przez lucaps
Dużo taniej jest na ebayu a mam mozliwosc zakupu w tej cenie co podają na ebay'u (tzn bez podatków, które trzeba płacić kupując bezpośrednio w sklepach,np w NYC).
Ze sklepów można zamówić...
Pod jakim kątem ocenia się statyw? Dlaczego jest badziewny? Po co mam wydawac kolejne kilkaset złotych jak tam moge miec w komplecie ?
Ten w komplecie jest warty maksymalnie złotych dwadzieścia... O statywach poczytaj na sieci - jest tona informacji. 40D na takim statywie bym nie stawiał...
Czy nie jest lepiej, zeby sobie kupic taki zestaw i pozniej ewentualnie wymieniac/dokladac obiektywy?
Sęk w tym że większość tego zestawu - poza korpusem i trzema obiektywami jest bezwartościowa.
Nie koniecznie, ale ekwiwalent 480mm ze swiatłem 5,6 nadaje się tylko tam, gdzie jest bardzo dużo swiatła (np. plaża latem w słoneczne południe), inaczej albo statyw albo IS. Natomiast kit z IS ponoć jest lepszy optycznie od tego bez IS. Ja wolę obiektyw jaśniejszy niż ciemny z IS, ale jasne szkła kosztują.
Ze statywem jest jak z butami, można kupić za 20 pln, tylko czy chodzisz w butach za 20 pln? Dlaczego?
Jeśli chodzi o pozostałe dodatki, to w tych zestawach z E-bay są rzeczy, które prawdopodobnie nigdy nie sprzedałyby się osobno.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Lampa błyskowa - wygląda jakby miała 30 lat, nawet ruchomego palnika nie ma.
Karta pamięci bez żadnej nazwy producenta...
Filtry też jakieś podejrzane... O "efekcie z filtrem UV" nie wspomnę.
W każdym razie moja rada jest taka - kup sam korpus z kitem, za jakiś czas zobaczysz czego więcej potrzebujesz.
Jeśli chcesz kupić lustrzankę tylko dlatego, że "robi lepsze zdjęcia niż kompakt" (tak zrozumiałem) i będziesz cykał na Auto, a potem zaczniesz biadolić na forum, że nie wychodzą Ci zdjęcia - daj sobie lepiej spokój i zabierz żonę na jakąś fajną wycieczkę
tak w ogóle to nie musisz kupować 40D, możesz spokojnie zacząć od 450D a nawet i od 1000D. różnica w jakości zdjęć pomiędzy każdym z nich jest mała w porównaniu z różnica pomiędzy najtańszym a kompaktem. bo widzę, że strasznie chcesz oszczędzić, to lepiej chyba w ten sposób, a nie wydawać na jakieś "zestawy" z ebaya.
tak w ogóle to nie musisz kupować 40D, możesz spokojnie zacząć od 450D a nawet i od 1000D. różnica w jakości zdjęć pomiędzy każdym z nich jest mała w porównaniu z różnica pomiędzy najtańszym a kompaktem. bo widzę, że strasznie chcesz oszczędzić, to lepiej chyba w ten sposób, a nie wydawać na jakieś "zestawy" z ebaya.
chciałbym już mieć aparat na lata i wydaje mi się, żę 40d to rozsądny wybór, zdjęcia robie nie od dzis, nie miałem jednak nigdy lustrzanki na dłużej (kiedys Konica Minolta dImage nie pamietam ile - sluzbowa. Chyba zdecyduję się na zakup tego 40d z obiektywem 28-135 z IS. Choc chcialbym tez jakis jasny obiektyw stałoogniskowy...
Później, jak się rozwinę, to pomyślę o dodatkowych.
Dobrze kombinuje ?
135 wystarczy na początek ?
Pozdr
lucaps
PS. Tak sobie głośno myśle, dzieki za wszelki sugestie.
chciałbym już mieć aparat na lata i wydaje mi się, żę 40d to rozsądny wybór, zdjęcia robie nie od dzis, nie miałem jednak nigdy lustrzanki na dłużej (kiedys Konica Minolta dImage nie pamietam ile - sluzbowa.
tzn. na ile lat? myślę, że i tak po 3-4 zaczniesz się rozglądać za nowym. ale ok, twój wybór. myślałem, że szukasz opcji ekono. te 800 zł różnicy można dołożyć właśnie do lepszego obiektywu albo i kupić za to jakiś (używany np.)
tzn. na ile lat? myślę, że i tak po 3-4 zaczniesz się rozglądać za nowym. ale ok, twój wybór. myślałem, że szukasz opcji ekono. te 800 zł różnicy można dołożyć właśnie do lepszego obiektywu albo i kupić za to jakiś (używany np.)
Czyli lepiej kupic sobie teraz 450-tke i lepszy obiektyw ?
Pozniej obiektywy zostaja, zmieniam tylko korpus.
Nie wykorzystam przewagi 40 nad 450 ? wiecej zdjec na sekunde maks iso 2 razy wieksze...
Jak to dobrze jak czasem ktos czlowiekowi doradzi i go ostudzi..
Komentarz