Poziome pasy na zdjęciu z 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mancat
    Bywalec
    • 2006
    • 153

Poziome pasy na zdjęciu z 350D

Witam!

Na jednym ze zdjęć z mojej 350ki zauważyłem poziome paski. Nie bedę opisywał jak wyglądają, poniżej załączam linki do miniatur i zdjęcie w pełnym rozmiarze.

pełny rozmiar
    miniatura 1
    miniatura 2

Czy ktoś z Was spotkał się z takimi błędami? Dodam, że z całej serii zdjęć (ok. 360 zdj) tylko w jednym zauważyłem tę wade, choć nie wszystkie przeglądałem z podglądem 1:1. Zamieszczone powyżej zdjęcie było pierwotnie zapisane w RAWie, wywołane w ACR. Wada widoczna jest również na RAWie.

Jakiś czas temu aparat mi upadł, ale prócz problemów z zasilaniem spowodowanych uszkodzeniem gripa (firmy Delta) niczego niepokojącego nie zauważyłem. Może jednak nie tylko zasilanie siadło...?

Pozdrawiam,

Marek
  • Piast
    Bywalec
    • 2007
    • 111

Witam ,a matryce czymś czyściłeś ,bo to wygląda jak smugi po czyszczeniu ?

Zrób zdjęcie gładkiej ściany na f22 i sprawdź
    Fotografia w studio i plenerze - od zdjęć ślubnych ,fotomontaże do opuszczonych budynków i ruin.
    Fotograf Koziegłowy, Czerwonak, Poznań. http://am-foto.pl
    http://fotograf-kozieglowy.com.pl ,pisane przez Ł http://fotograf-koziegłowy.com.pl

Komentarz

• ukA
      Bywalec
      • 2005
      • 186

Zamieszczone przez Piast
      Witam ,a matryce czymś czyściłeś ,bo to wygląda jak smugi po czyszczeniu ?

Zrób zdjęcie gładkiej ściany na f22 i sprawdź
      Takie równe , co do milimetra ? Prędzej matryca "niestyka"
      DAS APARAT

Komentarz

• ahaed
        Bywalec
        • 2007
        • 146

Czyściłeś kiedyś matrycę?Może jakiś syf dostał się pod wacik i porysowałeś nim szkiełko znajdujące się przed matryca.
        fotografia
        akwarystyka

Komentarz

• ukA
          Bywalec
          • 2005
          • 186

Wyrysowac 9 równoległych linii, trzeba być mistrzem swiata, dodatkowo te linie są regularnie prążkowane !
          DAS APARAT

Komentarz

• mr.marecky
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 36

mi to wygląda na matryce mialem podobnie w minolcie (wymiana matrycy na szczęście minolta przyznała sie do problemu i mimo zakończonej gwarancji wymieniła na nową) ja ukA wspomniał nie styka a dokładniej w tych miejscach nie jest podawane napięcie na matryce

Komentarz

• mancat
              Bywalec
              • 2006
              • 153

Nigdy nie dotykałem niczym matrycy, jeśli ją czyszczę to jedynie powierzem z gruszki, ale to bardzo rzadko.

Segregowałem dziś zdjęcia z ostatniej sesji i na żadnym z nich nie widać pasków. Póki co błąd zauważyłem tylko na zdjęciu, które tu załączyłem...
              Ostatnio edytowany przez mancat; 7423.

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Mi to wygląda na przekłamania przy odczycie z matrycy, ewentualnie zapisie na kartę. Albo błąd odrawiacza.
                Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                .

Komentarz

Pracuję...