Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich,
jestem nowym użytkownikiem CB, pochodzę z Siedlec, fotografią zajmuje się od ok 5+lat (amatorsko), fotografuje głównie ludzi i fot. reporterskie. Z zawodu jestem nauczycielem i wpadłem na pomysł żeby poprowadzić kółko fotograficzne. I tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy prowadził ktoś z was takie kółko? Jeśli tak to co zawarł w swoim "planie zajęć"? Może jakieś podpowiedzi i sugestie. (PS. szkoła jest na poziomie ponadgimnazjalnym.)
Zależy kogo będziesz miał w grupie.
Ja bym widział to tak:
- zajęcia z ciemni (wołanie negatywów, jeśli masz doświadczenie to i odbitki)
- podstawy kompozycji itp
- jeśli grupa będzie mniej liczna - wyjścia z poszczególnymi osobami na różnego rodzaju wydarzenia - ale wtedy musiałbyś poświęcać swój czas w weekendy
Ogólnie wszystko zależy z kim będziesz pracował, można wiele fajnych rzeczy porobić (ah, szkoda, że u mnie nic nie ma podobnego)
Ja bym to raczej widział w ten sposób, że omawiacie jakiś temat, np. "portret". Następnie każdy z uczestników na kolejne zajęcia przynosi swoje prace z tego tematu i je po kolei omawiacie. Wspólnie oceniacie, szukacie dziury w całym, może jakieś głosowanie na najlepszą fotkę... Potem przechodzicie do następnego motywu, pejzaż, martwa natura, co tam Wam jeszcze wyobraźnia podpowie.
Niezależnie od tego wplatać trochę teorii: budowa aparatu, podstawy kompozycji, GO, nastawy... jest tego sporo.
U nas w szkołe było kółko fotograficzne, nawet mi nie przeszkadzało że nauczyciel wiedział mniej odemnie ale właściwie nikogo nie było kto na poważnie interesuje się fotografią i kółko umarło śmiercią naturalną Napoczątku próbował coś wyjaśnić o przysłonie itp. poźniej jakieś wypady w plener ale jak grono zawęziło się do 2-3 osob to nie było sensu dalej tego robić.
Ja bym widział to tak:
- jeśli grupa będzie mniej liczna - wyjścia z poszczególnymi osobami na różnego rodzaju wydarzenia - ale wtedy musiałbyś poświęcać swój czas w weekendy
Ogólnie wszystko zależy z kim będziesz pracował, można wiele fajnych rzeczy porobić (ah, szkoda, że u mnie nic nie ma podobnego)
Praca z ludźmi w przedziale wiekowym 16-20 lat (1-4 klasa) w grupie od 5 do max 10 osób.
Dzięki za pomysły - byłbym w 100% zadowolony gdyby ktoś mi jeszcze napisał jak to wygląda od strony organizacyjno-papierkowej i tutaj pokłon w stronę innych fotonauczycieli którzy mają już jakieś doświadczenia na tym polu. Pozdro600!
Na forum nikon Alf bodajże prowadzi jakieś większe kółko fotograficzne i też jest nauczycielem, spróbuj jego wypytać powinien wiedzieć coś więcej.
Dokładnie, ALF z forum nikona prowadzi od paru lat takie kółko - zresztą ludzie z forum pomagają w różny sposób - jak ktoś ma coś co może podarować to daje to na potrzeby kółka - mają już sukcesy na paru wystawach - myślę że potrafi sporo podpowiedzieć..
Ja bym widział to tak:
Ja w swoich fotograficznych początkach również uczestniczyłem w zajęciach kółka fotograficznego. Wtedy to mniej więcej tak się odbywało jak wyżej wypunktowane. Samodzielnie, lub pod okiem instruktora, przeprowadzaliśmy obróbkę, fotografowaliśmy. Omawialiśmy nasze prace, "Mistrz" mówił nam o zasadach kompozycji, pokazywał przykłady pozytywne lub błędy. Naszą rolą było zapewnienie fotograficznej obsługi szkoły.
To kiedyś, a teraz?
Kogo z młodych adeptów uda się zagonić do ciemni, wytłumaczyć do czego służy chemia, jak ważna jest jej temperatura w procesie obróbki? Przecież zdjęcie widać zaraz po jego zrobieniu na wyświetlaczu w aparacie. Po co tłumaczyć jak założyć film do aparatu, jak posługiwać się światłomierzem (nawet tym wbudowanym). Jak dobierać parametry ekspozycji.
Oni to wszystko wiedzą tzn. włączyć aparat, ustawić Auto i nie próbować nic zmienić bo się zdjęcie zepsuje.
Oni to wszystko wiedzą tzn. włączyć aparat, ustawić Auto i nie próbować nic zmienić bo się zdjęcie zepsuje.
Mnie sie wydaje, że jak ktoś sie zapisuje do takiego kółka foto to raczej własnie po to, żeby poszerzyć wiedze poza tryby auto. Co do chemikaliów i dłubania w ciemni to na początek nie widze sensu. Znaczna wiekszość kursantów bedzie operowała cyfrówkami, wiec raczej zacznij od zdjęć przy okazji podając troche teorii z kompozycji, swiatła i działania aparatu. Jak ich to wciągnie to mozesz spróbować zrobić z nimi fotografie analogową i ciemnie. U mnie niestety nie było w szkole zadnego kółka foto
Pozdrawiam
Paweł
EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki
To kiedyś, a teraz?
Kogo z młodych adeptów uda się zagonić do ciemni, wytłumaczyć do czego służy chemia, jak ważna jest jej temperatura w procesie obróbki? Przecież zdjęcie widać zaraz po jego zrobieniu na wyświetlaczu w aparacie. Po co tłumaczyć jak założyć film do aparatu, jak posługiwać się światłomierzem (nawet tym wbudowanym). Jak dobierać parametry ekspozycji.
Mam 17 lat, chciałbym. Dosyć ważne jest to, aby uczestnicy kółka mieli lustrzanki lub hybrydy. Wtedy można 'wymusić' myślenie. Dopiero jak się złoży jakaś grupa będzie można coś zaplanować, czy to ma być właśnie ciemnia czy może 'jak fotografować dobrze małpką'.
Prawie każdy ma zenita w szafie, muszą tylko chcieć się nauczyć.
e tam, ja bym się skupił na samej istocie fotografii - czyli fotografowaniu.
Wymyślanie tematów które są realizowane (całą grupą - wspólnie w formie warsztatowej) i w formie "zadań domowych" a potem wspólne ich omawianie.
I niejako przy okazji można napominać o technikaliach - że prześwietlone, że może warto postarać się by było ostro, bo będzie więcej widać.
Do tego - dużo pokazywania dobrych zdjęć. Bardzo dużo. DLatego być może najwazniejszy ze sprzętu byłby rzutnik i ekran.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Adamek ma racje IMO. Na kazdych zajeciach wymyslasz/wymyslacie wspolnie temat pracy domowej, powiedzmy "moje zwierzatko" (takie najbardziej szkolne chyba..). Na nastepnych zajeciach ogladacie wspolnie i analizujecie kazde zdjecie, a ty tak niby przy okazji zaczynasz opowiadac o stronie technicznej.. ostrosc, kompozycja, GO itd..
Watpie zeby teoria "na sucho" dala jakies rezultaty.. ja bym sprobowal to zrobic na zasadzie luznej rozmowy, zabawy. Wtedy mysle ze mozna liczyc na zainteresowanie
I jeszcze jedna wazna IMO sprawa- zanim zacznie sie mowic co na zdjeciu jest zle, sprobuj doszukac sie pozytywnych stron kazdego zdjecia.. jesli ostrosc bedzie skopana, to moze przynajmniej bedzie jakas fajna sytuacja uchwycona.. najpierw pochwal autora, a potem pokaz mu co bedzie musial poprawic
(ale to to pewnie wiesz.. w koncu to ty jestes nauczycielem a nie ja)
"Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii. 0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...
Co do chemikaliów i dłubania w ciemni to na początek nie widze sensu. Znaczna wiekszość kursantów bedzie operowała cyfrówkami, wiec raczej zacznij od zdjęć przy okazji podając troche teorii z kompozycji, swiatła i działania aparatu. Jak ich to wciągnie to mozesz spróbować zrobić z nimi fotografie analogową i ciemnie. U mnie niestety nie było w szkole zadnego kółka foto
Pozdrawiam
Paweł
No to będę bronił swojego stanowiska. Otóż moim zdaniem cyfra wiele potrafi wybaczyć. Ot chociażby jak ktoś zrobił lipną fotkę to zobaczy na wyświetlaczu i skasuje. Przyniesie te co są bardziej udane, a uczyć można się na błędach własnych, ale również cudzych. A kiedyś to jak naświetlił negatyw to było widać czarno na białym jaka technika. No i cyfra rozleniwia jak ktoś będzie pracował cyfrówką to nie będzie chciał siedzieć w ciemni i poznawać podstaw fotografii.
[QUOTE=Yenox;519703] Dosyć ważne jest to, aby uczestnicy kółka mieli lustrzanki lub hybrydy. Wtedy można 'wymusić' myślenie.
Tak mnie też się wydaje że to jest ważne. Najlepiej też żeby to były maksymalnie manualne aparaty.
Prawie każdy ma zenita w szafie, muszą tylko chcieć się nauczyć.[/QUOTE
Jakiś czas temu rozmawiałem ze studentem łódzkiej filmówki, który na pierwszym roku miał jakieś zajęcia na zaliczenie z fotografii. Chłopak jest na takim kierunku gdzie ten przedmiot nie jest najważniejszy. Pierwsze zajęcia z fotografii wykładowca pyta kto ze studentów ma aparat. Wszyscy mają. No to będzie łatwo pierwsze zadanie naświetlić jeden negatyw czarno biały, wywołać go i zrobić odbitki, temat: fotograficzny spacer. I tu problem się stał nagle podniosło się larum, a skąd oni (studenci) mają wziąć "aparaty na film". Okazało się że wszyscy mają cyfrówki a analog to może u babci trzeba poszukać. I drugi problem to jak naświetlić ten film, a obróbka ciemniowa to już czarna magia. Ot studenci filmówki.
Oczywiście pewnie na kierunkach operatorskich jest zdecydowanie inaczej
A moim zdaniem w takim kółku to nieważne jaki aparat - grunt by jakiś był. Z czasem - jak ktoś będzie zainteresowany - to "dorośnie do tego czego potrzebuje, co go pociąga.
Aczkolwiek fajna byłaby możliwość przestrzelania różnych aparatów - małego obrazka, cyfry, lustrzanki cyfrowej, średniego formatu, a może nawet wielkiego formatu? I zobaczenie przez nich który do czego służy i po co.
Ale BROŃ BOŻE na pierwszych zajęciach.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Komentarz