Canon 350d a ostrzenie z obiektywem >5,6f

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wolfikx
    • 2026

Canon 350d a ostrzenie z obiektywem >5,6f

Przymierzam się do zakupu zooma o ogniskowej os 18 do około 200 np.
    Tamron 18-200 mm f/3.5-f/6.3 X IR Di-II LD ASLF.

Jakkolwiek w instrukcji lustrzanki przeczytałem fajną informację:
    "Automatyka ostrości nie działa, gdy używany jest telekonwerter, a obiektyw ma jasność f/5.6 lub mniejszą"

Czy to znaczy, że przy długich ogniskowych nie będzie ostrzył czy tylko w momencie jak założę telekonwerter?
  • popi
    Początki nałogu
    • 2007
    • 390

oznacza to że jesli obiektyw ma swiatlo 5.6 lub ciemniejsze i zalozysz konwerter to nie dziala automatyka ostrosci.......

mam nadzieje ze jeszcze nie pisales nowej matury z czytaniem ze zrozumieniem.... ;D

no offence
    sigpic

Komentarz

• icik
      Bywalec
      • 2006
      • 159

wolfikx pyta czy zakładając obiektyw 18-200 z konwerterem automatyka AF będzie działał z przesłonami mniejszymi od 5,6 czy nie.

do popi - na maturze wymaga się również logicznego myślenia -
      Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• Tezet-gdynia
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1283

Ale pytanie jest czy ogolnie bedzie dzialac, bez konwertera, w instrukcji jest ze swiatlo 5,6 + konwerter = nie dzialanie, poniewaz jest ciemniej niz 5,6 tak ? Ale ten obiektyw ma swiatlo 3.5-6.3 wiec przy 6.3 to tak jakby byl 5,6 + jakis konwerter. I tu jest pytanie. Czy bedzie dzialal AF przy calym zakresie
        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• wolfikx

Spokojnie panowie z tą maturą, już dawno jest magazynier na koncie.
          Dlatego też wiem, że lepiej się upewnić niż później żałować.

Jakkolwiek nie uzyskałem odpowiedzi

Więc jak założę sam obiektyw który maksymalnie ma f/6.3 to będzie OK??

A jak założę do niego telekonwerter x1,5 to przy małej ogniskowej będzie ostrzył a przy dużej już nie?? A może wcale nie będzie ostrzył??

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

Mi sie wydaje ze bez konwertera bedzie ostrzyl do 5,6. A z konwerterem tylko na najmniejszej, ale to sie mija z celem poniewaz 18mm x 1,5 to i tak duzo mniej niz sam obiektyw przy 5,6 Ale to nie jest poprzedzone praktyka u mnie
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
              Mi sie wydaje ze bez konwertera bedzie ostrzyl do 5,6. A z konwerterem tylko na najmniejszej, ale to sie mija z celem poniewaz 18mm x 1,5 to i tak duzo mniej niz sam obiektyw przy 5,6 Ale to nie jest poprzedzone praktyka u mnie
              A ja nie wiem co mi się wydaję więc pytam tych co mogą mieć doświadczenie.

No więc jak koledzy??
              Ostrzy przy f/6.3 czy nie??

Komentarz

• popi
                Początki nałogu
                • 2007
                • 390

tak jak nie uzywasz konwertera
                sigpic

Komentarz

• wolfikx

Dzięki za info popi.

A tak przy okazji się zapytam jakim szkłem się zainteresować.
                  Chcę zakupić zoom 18-do około 250 mm z stabilizacją.

Do wyboru jest kilka modeli Sigmy, Tamrona i niedługo nowy Canon.
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 13663.

Komentarz

• Yenox
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 291

Z tego co wiem to niektóre obiektywy, a i pewnie Tamron 18-200 mm f/3.5-f/6.3 X IR Di-II LD ASLF oszukuje body i pokazuje 5,6, gdy w rzeczywistości jest f6.3
                    Pozdrawiam,
                    Michał

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez Yenox
                      Z tego co wiem to niektóre obiektywy, a i pewnie Tamron 18-200 mm f/3.5-f/6.3 X IR Di-II LD ASLF oszukuje body i pokazuje 5,6, gdy w rzeczywistości jest f6.3
                      A to, że oszukuje body nie niesie ze sobą jakiś konsekwencji np: prześwietlenia przy maksymalnych ogniskowych??

Komentarz

• Yenox
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 291

Nie mam pojęcia, gdzieś u nas na forum wyczytałem o tym 'oszukiwaniu'
                        Pozdrawiam,
                        Michał

Komentarz

• rubio
                          Zablokowany
                          • 2008
                          • 85

....jak to przeczytalem to prawie z krzesla spadlem; zaden obiektyw nie oszukuje body i nie ma takiej mozliwosci ze masz 6,3 a na body 5,6 i nie bedzie przeswietlen!!!! jak ktos pisze glupoty to choc ich nie powtarzajcie; co do swiatla obiektyw bedzie ostrzyl w calym zakresie przyslon!! nie bedzie tylko ostrzyl gdy do jakiegokolwiek obiektyw podczepisz konwerter i osiagniesz tym samym swiatlo 5,6 lub gorsze ( w praktyce jest nieco inaczej z tego co wiem tj ze slabiutko ale ostrzy poza tym mozna to ominac) ...

Komentarz

• wolfikx

Zamieszczone przez rubio
                            ....jak to przeczytalem to prawie z krzesla spadlem; zaden obiektyw nie oszukuje body i nie ma takiej mozliwosci ze masz 6,3 a na body 5,6 i nie bedzie przeswietlen!!!! jak ktos pisze glupoty to choc ich nie powtarzajcie; co do swiatla obiektyw bedzie ostrzyl w calym zakresie przyslon!! nie bedzie tylko ostrzyl gdy do jakiegokolwiek obiektyw podczepisz konwerter i osiagniesz tym samym swiatlo 5,6 lub gorsze ( w praktyce jest nieco inaczej z tego co wiem tj ze slabiutko ale ostrzy poza tym mozna to ominac) ...
                            Coś nie chciało mi się wierzyć tym bardziej, że na 100% byłyby przekłamania w pomiarze ekspozycji.
                            A jak można ominąć słabe ostrzenie przy konwerterze??

Komentarz

• rubio
                              Zablokowany
                              • 2008
                              • 85

to zalezy tez od wersji owego konwertera tj ile ma stykow; bylo tutaj o tym wielokrotnie; chodzi o zaklejenie stykow i wowczas aparat nie dostaje informacji o tym ze swiatlo jest 5,6 lub gorzej; tylko tyle bo to oczywiscie nie zmienia faktu iz AF bedzie dziala wolniutko a to za sprawa iz sprawnosc AF zalezy nie od cyferek 3,5 , 4 czy 5,6 a od rzeczywistej ilosci swiatla; czyli nawet jesli oszukasz aparat poprzez zaklejenie stykow ze jest 4 to tak naprawde wciaz jest 5,6; AF zalezy od ilosc swiatla ( i od modelu korpusu) od kontrastu sceny itp

http://canon-board.info/showthread.p...lejanie+stykow

http://canon-board.info/showthread.p...lejanie+stykow

i wiele innych

Komentarz

Pracuję...