Autofocus w cyfrówkach - nowszy=gorszy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • !_Rafal_!

Autofocus w cyfrówkach - nowszy=gorszy?

Noszę się z zamiarem zmiany mojego Canona 350D na coś nowszego i może... dwucyfrowego (30D 40D...) Decyzja zmiany nie jest bynajmniej spowodowana trudnościami z zapamiętaniem większej liczby w nazwie ale...

Pozwolicie ze opisze moj problem...

Jakis czas temu przesiadłem sie z Canona 50E na 350D. Przyzwyczajony do stabilnie działającego autofocusa w 50E (jak raz sie ustawił - to mogłem być pewien ze ponowne wciśniecie migawki nie spowoduje jego zmiany) po pierwszym tygodniu zabawy z 350D bylem przekonany ze mam wadliwy model.
    Autofocus nie dość ze działał ZNACZNIE wolniej niz w starej i wysłużonej 50-tce to jeszcze za każdym "kliknięciem" w spust ustawiał sie inaczej. Po zmroku ustawienie ostrości całkiem przestawało być możliwe. Problem nieco rozwiązało zamontowanie lampy - jest w niej takie czerwone światełko które wspomaga autofocus... ale i tak daleko jeszcze do 50E!
    Na Żytniej powiedzieli ze wszystko jest OK i ze czepiam sie... i zebym se obiektyw kupił....
    No to "se" kupiłem... canona 24-70 f2.8. No i faktycznie 350D działa troche sprawniej. Ale jak obiektyw podłączyłem do 50E... to przepaść się tylko powiększyła.

Przypadkiem wpadł mi jeszcze w rece canon 30 (tez analogowy) tam autofocus działał lepiej niż w 350D ale i tak gorzej niż w starszym - 50E.

I tu pytania:
    Czy to już reguła ze każdy następny model lustrzanki Canona ma gorszy autofocus?
    Który z modeli cyfrowych ma podobnie sprawnie działający autofocus do Canona 50E?
    Czy wato zamienić 350D na np 40D?
    Z góry dziękuję za wszelkie głosy w tym temacie!
  • fotna
    Początki nałogu
    • 2004
    • 454

Af w 40d to najlepiej dopracowany AF canona oprócz 1d.
    miałem 350d i 400d -w 400d już było dużo lepie ale 40d to jest to. Mam 50e i zapewniam cię ze 40d ma lepszy.
    fotna.dlm.pl

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Podejrzewam (ale tylko podejrzewam), że gdybyś porównał AF z 50E z tym z jakiejś analogowej 300 czy 3000, to też byś czuł przepaść. To na pewno celowe działanie aby dać powód do kupowania droższych puszek.

AF jednak się rozwija bo w takim 50E masz 3 pkt liniowe a w 350D 7 w tym środkowy krzyżowy. Ale precyzja działania 350D owszem, pozostawia czasem wiele do życzenia.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• pawweg
        • 2007
        • 14

potwierdzam .. 40D ma szybszy af niż 50E... sprawdzałem
        http://pawweg.digart.pl/digarty/
        http://pawweg.pl/

Komentarz

• VANT
          Bywalec
          • 2005
          • 185

hmm....ja się tak zastanawiam od czego to zależy....Moja 350D produkuje praktycznie zawsze ostre zdjęcia......Ostatnio z wczasów przywiozłem 3GB zdjęć i nie mam ani jednego z nietrafionym AF....Większość robiłem Kitem 18-55. Czyżby był aż taki rozrzut w jakości.
          Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• Pikczer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2578

Polecam ;-)

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13081

Komentarz

• adi3124
              Bywalec
              • 2008
              • 122

No jasne że warto zmienić!! 40d to nowa konstrukcja , po zmianie wszystko pójdzie jak z górki . A z rozrzutnością Af no cóż zależy to od między innymi od fotografa , po prostu trzeba się nauczyć jak sobie radzić w ciemności z af-em
              EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez adi3124
                No jasne że warto zmienić!! 40d to nowa konstrukcja , po zmianie wszystko pójdzie jak z górki . A z rozrzutnością Af no cóż zależy to od między innymi od fotografa , po prostu trzeba się nauczyć jak sobie radzić w ciemności z af-em
                Warto zmieniac na 40D kiedy wiadomo, ze 50D to przelom AF'a w dotychczasowych puszkach?

Komentarz

• adi3124
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 122

Zamieszczone przez Pikczer
                  Warto zmieniac na 40D kiedy wiadomo, ze 50D to przelom AF'a w dotychczasowych puszkach?
                  Możliwe ... Ale jak pojawi się 50d to pewnie tani nie będzie a cena 40d na pewno spadnie więc będzie to niezła okazja .
                  EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

Sorki - ale kupowanie aparatu z gorszym AF'em tylko dla jego lepszej ceny to chyba malo rozsadne rozwiaznie.

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Zamieszczone przez Pikczer
                      Sorki - ale kupowanie aparatu z gorszym AF'em tylko dla jego lepszej ceny to chyba malo rozsadne rozwiaznie.

slusznie, kupuj 1Dmk3
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• wojkij
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1915

Zamieszczone przez sebcio80
                        slusznie, kupuj 1Dmk3
                        To samo chcialem napisac

No ale Pikczer chyba ironizuje
                        www.kwapisz.org

Komentarz

• januszP.
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 634

Zamieszczone przez sebcio80
                          slusznie, kupuj 1Dmk3
                          Ja jednak proponował bym 1DsmkIII

Komentarz

• lempl
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 684

Porównywałem swego czasu 350d z eos50 i 350d był znacznie szybszy. Na celność dslra specjalnie nie narzekałem, ale jeśli chodzi o szybkość różnica była duża.

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Fotna napisał dokładnie to, co trzeba. W 40d canon zaserwował naprawdę przyzwoity jak na klasę xxd system AF. Dziewięć skutecznych (co ważne - vide 5d...) punktów krzyżowych daje sobie doskonale radę nawet w trudnych warunkach na nieco ciemniejszej nawet szklarni. Między 350a 40d jest lekko mówiąc spora dziura, jeśli nie mała przepaść. Lepiej od 40d masz dziś tylko w jedynkach. A mimo wszystko nie jest to w zakresie skuteczności pojedynczego punktu Af aż taka dysproporcja jak między 350d a 40d. Jedynki lepiej śledzą ruch punktu i maja dużo większą ich liczbę.

Komentarz

Pracuję...