witam czy ktoś mógły w kilku słowach powiedzieć o co chodzi z punktem krzyżowym , bo jak czytam o 50d że miało być 9 krzyżowych a jest jeden to nie wie czy to dobrze czy źle ( znaczy wiem, że źle, ale czemu). Poza tym z tego samego wątku, co znaczy że pozostałem punkty ostrzą do 5,6. Tzn na 8.0 to już wolna amerykanka ?
co to jest punkt krzyżowy
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Punkt krzyżowy to bardziej precyzyjny sensor pomiaru ostrości. Wg. większości źródeł 3 razy bardziej dokładny niż "zwykły". Niektórzy piszą, że ta dodatkowa precyzja jest tylko w jednej płaszczyźnie.witam czy ktoś mógły w kilku słowach powiedzieć o co chodzi z punktem krzyżowym , bo jak czytam o 50d że miało być 9 krzyżowych a jest jeden to nie wie czy to dobrze czy źle ( znaczy wiem, że źle, ale czemu). Poza tym z tego samego wątku, co znaczy że pozostałem punkty ostrzą do 5,6. Tzn na 8.0 to już wolna amerykanka ?
Z natury rzeczy (pomiar przesunięcia fazowego - detekcja maksymalnego kontrastu) AF wymaga dużego otworu w obiektywie - porównywane jest to co przelatuje przez soczewkę na jej obrzeżu. Większa precyzja wymaga więcej światła więc zwykle sensory krzyżowe pracują do max. 2.8. Centralny krzyżowy w jedynkach do max f= 4.0. W Canonach limitem Auto Focusa jest 5.6. W ciemniejszych szkłach (np. z założonym extenderem) można ostrzyć już tylko manualnie.
Można zakleić dwa styki na obiektywie lub body żeby oszukać aparat i wyłączyć mu info o świetle obiektywu. Możemy na tym zyskać, że aparat będzie ostrzył nawet przy przysłonie ok. 7 ale... będzie wolny, będzie błądził i będzie miał dużo nietrafionych ostrości.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway. -
Punktu AF który wykrywa zmiany w kontraście w poziomie i w pionie (w odróżnieniu od takich które wykrywają albo tylko w poziomie albo tylko w pionie).
Powyżej 8.0 AF w innych modelach (uogólniając) niż 1-ki nie działa.Komentarz
-
Komentarz
-
Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8Komentarz
-
No właśnie nie - powyżej f/8 nie działa nic (stąd historia z niedziałającym AF po podpięciu konwertera do ciemniejszych szkieł), środkowy ma dodatkową czułość z obiektywami 2.8 i jaśniejszymi.Komentarz
-
• 19 cross-type points, require F2.8 or faster lens *
• Center cross-type point requires F4.0 or faster lens
• 26 assist points, require F5.6 or faster lens *
Powyższe ze specyfikacji istniejącego 1Ds MkIII - tak samo (jeśli chodzi o światło) jest z czułościami AF w innych aparatach. Powyżej 5.6 "programowo" AF jest wyłączony.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. PłażewskiKomentarz
-
A czy to, że jest wyłączany poniżej pewnej jasności ma związek z tym, że - jak w Zenitach - na pryzmatach "pojawia się ciemność", bo światło się już tylko odbija zamiast wpadać i załamywać?EOS - conditio sine Kwanon...Komentarz
-
Niestety nie.
Punkt krzyżowy to punkt ustawiający ostrość na obszary zmieniające kontrast w więcej niż jedna płaszczyźnie, tak jak napisał Krzychu. Z precyzją nie ma to nic wspólnego. Powyżej pewnej jasności niektóre punkty są bardziej precyzyjne i zazwyczaj są to punkty krzyżowe, ale jedno z drugim nie jest powiązane i nie jest na tyle proste żeby to opisać w kilku słowach. Dla ciekawskich rozkład punktów AF w modelu 40D, jak widać wszystkie 9 punktów jest "krzyżowe", ale na pewno nie wygląda to jak 9 skrzyżowanych par sensorów
W Marku III układ AF jest skonstruowany inaczej. Obraz jest dzielony czterema soczewkami na cztery chipy pokryte sensorami różnego rodzaju i one razem do kupy dają krzyżowe i wspomagające punkty AF. Ponownie dla ciekawskich whitepaper dla Marka III: Mark III whitepaper.Ostatnio edytowany przez drJolo; 10726.Komentarz
-
Komentarz
-
I zapewne dlatego Canon swoje krzyżowe nazywa high precision
- kolejny spisek Canona?
Krzyżowe mają wydłużoną bazę z stosunku do "zwykłych" co według wszelkich źródeł daje ok. trzykrotną poprawę precyzji. Mało jest danych na ten temat - prawdopodobnie baza jest wydłużona tylko w jednej płaszczyźnie więc poprawa "czułości" też jest tylko w jednym położeniu.
EDIT: Wydłużenie bazy skutkuje większym "zapotrzebowaniem" na światło - stąd działają dopiero od 2.8Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
-
Cytujesz zdania wyjęte z kontekstu. Napisałem przecież, że krzyżowe punkty AF mogą być też punktami o większej precyzji, ale jedno z drugim nie jest niczym związane.
No widzisz, to nie "krzyżowość" czujnika wpływa na jego precyzję, tylko długość sensoraKrzyżowe mają wydłużoną bazę z stosunku do "zwykłych" co według wszelkich źródeł daje ok. trzykrotną poprawę precyzji. Mało jest danych na ten temat - prawdopodobnie baza jest wydłużona tylko w jednej płaszczyźnie więc poprawa "czułości" też jest tylko w jednym położeniu.
Komentarz
-
Z tego co wiem - nie mam pewności - wszystkie krzyżowe są większe. Po prostu nie ma krzyżowych o tych samych rozmiarach co zwykłe, przynajmniej w Canonach. Nawet centralny +, który jest mniejszy od bocznych +, jest dalej większy od zwykłych -, stąd potrzebuje/wystarczy mu f=4.0 a boczne - pracują przy 5.6. Właściwie to potrzebuje większej odległości pomiędzy skrajami soczewki a nie "jasności" sensu stricte. To pomiar różnicy fazy i rozmiar soczewki i długość bazy ma znaczenie. Ja również nie pisałem, że "krzyżowość" ma znaczenie
pisałem, że krzyżowe są dokładniejsze - bo są.
Janusz,
-
W dokumentacji z 20D (link) podali, że centralny pracuje jako krzyżowy już od f/5.6, a od f/2.8 pracuje z większą precyzją.Z tego co wiem - nie mam pewności - wszystkie krzyżowe są większe. Po prostu nie ma krzyżowych o tych samych rozmiarach co zwykłe, przynajmniej w Canonach. Nawet centralny +, który jest mniejszy od bocznych +, jest dalej większy od zwykłych -, stąd potrzebuje/wystarczy mu f=4.0 a boczne - pracują przy 5.6. (...)
Swoją drogą, skoro ta większa precyzja zależy od średnicy soczewki a nie jasności, ciekawe dlaczego to jasność podają jako wyznacznik, a powinni podawać tą jasność w kombinacji z ogniskową
Może jest to podane w kontekście jakiegoś standardu, np 50mm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Założyłem, że podobnie jak w 20D jest tylko jedna soczewka AF, więc rozmieszczenie czujników determinuje ich rozkład w kadrze... ale nie umiem potwierdzić tej informacji dla 40D
Komentarz
tylko już nie jako krzyżowy (jeśli dobrze rozumuję).
Komentarz