Czy stare wersje superteleobiektywów są lepsze optycznie ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Czy stare wersje superteleobiektywów są lepsze optycznie ??

Witam!

Wiele razy słyszałem taką opinie na temat supertele, że jakość obrazu ze starych wersji ( bez IS ) jest lepsza od tych produkowanych przez o ich nastepców (Szczególnie dotyczy to podobno 600mm 4,0L vs 600mm 4,0L IS). Czy może to ktoś potwierdzić opierając sie na jakichś przykładach.

Rożnica podobno wynika nie tylko z zastosowania mechanizmu stabilizacji który jako dodatkowy element optyczny dodaje kolejne zniekształcenia, ale ze względu również na to, że w starych wersjach używane było nieekologiczne szkło ołowiowe, które ponoć ma lepsze właściwości optyczne.

Powiedzmy że porównujemy szkła w warunkach identycznych w których szybkość AF ( lepsza w nowych tele ) i IS nie pomogą nam otrzymać lepszego obrazu - Obiektyw jest przykręcony do statywu czas powyżej 1/1000s jelonek pasący sie na słonecznej polanie . Czy wyższa jakość starej wersji to mit czy tez fakt ??
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez paweleverest
    (....)
    Rożnica podobno wynika nie tylko z zastosowania mechanizmu stabilizacji który jako dodatkowy element optyczny dodaje kolejne zniekształcenia, ale ze względu również na to, że w starych wersjach używane było nieekologiczne szkło ołowiowe, które ponoć ma lepsze właściwości optyczne.

(....)
    To raczej bajki . Ołowiu używali w 200/1.8 i w 50/1.0 oba wycofali. Nie wiem może w tych starszych też ale obecne np. 200/2 IS jest optycznie co najmniej tak dobre (jeśli nie lepsze) od poprzednika, a szkła ołowiowego nie zawiera. Co do IS-a to te soczewki nie są przecież dodatkowo wstawiane do jakiegoś gotowego układu optycznego tylko stanowią integralną całość obiektywu. Więc jeśli konstrukcja jest z góry projektowana jako IS to nie może być mowy o wprowadzaniu przez nie zniekształceń.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

taka opinia moze wynikac z faktu ze starymi obiektywami robilo sie tylko na analogach gdzie wszelkie niedorobki, gorsza ostrosc w rogach, BF, FF itd bylo mniej widoczne

na cyfrze latwiej jest sie do czegos doczepic ogladajac fotki w pelnej rozdzielczosci i robiac nieskonczonosc testow fotografujac tablice ISO
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• senner
        Początki nałogu
        • 2007
        • 328

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        To raczej bajki . Ołowiu używali w 200/1.8 i w 50/1.0 oba wycofali.
        1.0?

dajcie jakieś info o tym szkle.. skoro wycofali to teraz pewnie osiąga niezłe ceny.. :]

in film we trust

Komentarz

• paweleverest
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1138

Zamieszczone przez senner
          1.0?

dajcie jakieś info o tym szkle.. skoro wycofali to teraz pewnie osiąga niezłe ceny.. :]

http://www.allegro.pl/item416022182_...ikat_raty.html

ceny sa faktycznie niezłe

ale optycznie podobno to on rewelacją nie jest

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez senner
            http://canon-board.info/showthread.p...light=50%2F1.0

Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...