Czy wizjer w 450ce jest gorszy od tego w 20D? Posiadam 20D ale to ciezki sprzet do uzytku na wakcaje. Mysle o zakupie 450ce albo 400. Zastanawiam sie czy wizjery w tych dwóch sa gorsze?
Canon 20D czy 450D, ktore body lepsze?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
kiedyś widziałem w necie taki prostokąt prezentujący wizjery w C xxxD, xxD, xD
trzycyfrowe były wyraźnie mniejsze od dwucyfrowychEOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki -
ale 450D moze przeganiac starsze dwucyfraki, bo tutaj wizjer powiekszyl sie w stosunku do 350 i 400 DCanon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AWKomentarz
-
Dochodzi jeszcze technika wykonania całego układu celowniczego - w XXD mamy pryzmat, w XXXD mamy układ luster (pentamirror) - ciemniejszy od pryzmatu.Komentarz
-
prawdziwe dziurki od klucza to mają Olympusy, macałem ostatnio e520, jego wizjer ma się tak do 450d tak jak 450d do 5d
Komentarz
-
nie ma co narzekać
nikt nie wie co czulem uzywajac do robienia zdjec wizjera z mojego kompaktowego ixusa 700 po zalaniu wyswietlacza.
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AWKomentarz
-
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Naprawde chce ograniczyc wage ale nie kosztem jakosci wizjera. Boli mnie szyja i kark po dluzszym noszeniu. Wybieram sie na wakacje.Komentarz
-
Trochę OT, ale ostatnio trafiłem w szafie na starego olka OM10. Coś mnie podkusiło, żeby spojrzeć w wizjer... obraz jak w kinie z pierwszego rzędu... a to był amatorski sprzęt...
Komentarz
-
przyklad jest tendencyjny. nawet jak na tamte czasy OM mial potezny celownik.
mam w domu Fujike AX-1. obraz nie tak jasny jak OM, ale gabarytowo chyba mawet ciutke wiekszy. jak sie do jednego oka przystawi 30D a do drugiego ww. Fujike, to jest spokojnie 2 razy wiekszy telewizorek
taki Blue-ray przy starym, brzydkim DVD
Komentarz
-
to albo kup lepszy pasek albo zupełnie z niego zrezygnuj.
właśnie wróciłem z wakacji - aparat bez paska, gdy robię foty, jest w ręku, gdy nie robię, bezpiecznie leży w slingshocie na plecach.
naprawdę polecam te torby: moja sprawdziła się i w górach, i na plaży i na rowerze. i ile jeszcze można do niej przypiąć (butelki, pokrowce, wody, karabinki, młotki...) 8)pozdro.,
m.
Ja bym ze sprzętem na szyi nie wytrzymał :O A czemu po prostu nie zawiesisz go na ramieniu? Ja aparat zawsze noszę na ramieniu, czasami owijam sobie pasek wokół ręki i łapię za uchwyt - bardzo wygodnie się trzyma (trzeba sobie tylko wyćwiczyć wygodne zwinięcie paska).Komentarz
-
Chyba nie przygladnales sie dokladnie.
Sa dane. Powiekszenie: 20D i 30D 0.9, 450D 0.87, 1000D 0.81, 400D 0.80. Wizjer 450D jest znacznie lepszy niz jakikolwiek inny Rebel, w tym 1000D.
Mam przed soba 20D i 450D, zakladalem na oba kity i porownywalem. Nie ma roznicy w jasnosci, (nawet probowalem zagladac w oba jednoczesnie). Nie wiem dlaczego. Tyle bylo zawsze gadania, ze lustra musza byc ciemniejsze niz pryzmaty. A nie musza.
Roznica wielkosci niewykrywalna jezeli w ogole jest (niektorzy twierdza, ze 450D ma powiekszenie 0.95, ale nie wydaje mi sie). 20D optycznie nieco lepszy w tym sensie, ze ostrosc wyswietlacza jest dokladnie taka sama jak przedmiotu, i cale pole widac dobrze z kazdej pozycji. Moj 450D ma lekka rozbieznosc ostrosci displaya i matowki, ale moze to tylko moj.
Ogolnie roznica jest istotna tylko dla osob bardzo spostrzegawczych i pedantycznych. Na pewno nie dziurka od klucza, po prostu pomyliles sie.
Roznica wagi i wielkosci dla mnie istotna na wycieczkach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba nie przygladnales sie dokladnie.
Sa dane. Powiekszenie: 20D i 30D 0.9, 450D 0.87, 1000D 0.81, 400D 0.80. Wizjer 450D jest znacznie lepszy niz jakikolwiek inny Rebel, w tym 1000D.
Mam przed soba 20D i 450D, zakladalem na oba kity i porownywalem. Nie ma roznicy w jasnosci, (nawet probowalem zagladac w oba jednoczesnie). Nie wiem dlaczego. Tyle bylo zawsze gadania, ze lustra musza byc ciemniejsze niz pryzmaty. A nie musza.
Roznica wielkosci niewykrywalna jezeli w ogole jest (niektorzy twierdza, ze 450D ma powiekszenie 0.95, ale nie wydaje mi sie). 20D optycznie nieco lepszy w tym sensie, ze ostrosc wyswietlacza jest dokladnie taka sama jak przedmiotu, i cale pole widac dobrze z kazdej pozycji. Moj 450D ma lekka rozbieznosc ostrosci displaya i matowki, ale moze to tylko moj.
Ogolnie roznica jest istotna tylko dla osob bardzo spostrzegawczych i pedantycznych. Na pewno nie dziurka od klucza, po prostu pomyliles sie.
Roznica wagi i wielkosci dla mnie istotna na wycieczkach.I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
mozesz miec nieco racji, bo porownania nie robilem bezposrednio, tylko przykladajac celowniki 1000D i 450D do oka i zwyczajnie oceniajac wrazenie. w obu mialem wyrazne odczucie "tuneliku" i malego rozmiaru, ktorego normalnie nie mam ze swoim 30D.
zerkne jeszcze na to 450D przy okazjKomentarz
Komentarz