Czy Digital Photo Professional mnie oszukuje?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ramadan

Czy Digital Photo Professional mnie oszukuje?

Witam serdecznie!

Oto dwa zdjęcia.

oraz

Zdjęcie wykonałem w formacie Raw, który to plik potem obrobiłem w Digital Photo Professional. Niestety, o ile do podniesieniu "sharpness" zdjęcie w DFP wygląda dobrze, o tyle po konwersji do formatu JPG z powrotem robi się bardzo nieostre.

Zdjęcie (link nr 1) to zdjęcie skonwertowane do JPG, natomiast zdjęcie z linku nr 2 to po prostu screen zdjęcia nr 1 zrobiony w DFP.

Pytanie, dlaczego zdjęcie wyświetlane w DFP i zdjęcie skonwertowane do JPG to dwa różne zdjęcia. I pytanie: czy da się temu jakoś zapobiec?

Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowany przez Gość; 11877.
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

Nie wiem czy gdzies o tym bylo, szukalem i nie znalazlem ale mam ten sam problem W DPP ostrosc ok, po zapisaniu do jpg - mydlo :\ Chcialbym troche wiecej wyciagnac ze zdjec Pewnie chodzi o cos banalnie prostego
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• popi
      Początki nałogu
      • 2007
      • 390

zacznijcie uzywac PSa,

a tak na powaznie to moze wina kompresji stosowanej przy zapisie
      sigpic

Komentarz

• Tezet-gdynia
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1283

popi, nie kazdego stac na ps'a Kompresja raczej nie, nie widac zeby to tracilo jakosc, tylko robi sie mydlo. w DPP moge ostrosc podciagnac na maxa na jednej zakladce, na drugiej tez na maxa, zapisac jako jpg i miec mydlo
        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• ramadan

Zgadzam się z przedmówcą.

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

tak samo traca troszke na "jaskrawosci" - przed chwila sprawdzilem :\
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez ramadan
              ....
              ....
              Pytanie, dlaczego zdjęcie wyświetlane w DFP i zdjęcie skonwertowane do JPG to dwa różne zdjęcia. I pytanie: czy da się temu jakoś zapobiec?

....
              Czy sądzisz, że DPP umie czytać w twoich myślach i przewidywać przyszłość? Wyświetla zdjęcie przed konwersją do jpega bo skąd niby ma wiedzieć z jaką jakością będziesz chciał je zapisać.

Drugie - to niby ostrzejsze - jest przeostrzone i wyglada gorzej niz to pierwsze.

Ostrzy się zdjęcia dopiero w formacie końcowym.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19955

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

"to niby ostrzejsze - jest przeostrzone i wyglada gorzej niz to pierwsze"

To znaczy sie ze lepiej wogole w dpp ostrosc ustawiac na 0 ?? i wyostrzac dopiero pozniej po zapisie do jpg ? Ja bym poprostu chcial takiego jpg jak sam widze w dpp rezultat, nie chce zeby program za mnie myslal i nie wyostrzal po konwersji. Byc moze potrzebuje zdjecia przeostrzonego dla uzyskania odpowiedniego efektu

A art czytalem, sensowny, konkretny i przydatny :wink: Jednak wolal bym zeby program mnie nie oszukiwal :wink:
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                  .... Jednak wolal bym zeby program mnie nie oszukiwal :wink:
                  No przecież Cię nie oszukuje - on tylko nie potrafi przewidywać przyszłości.

Użyj czegoś bardziej sensownego do zmniejszania np. GIMPA i ostrz na końcu - dopiero po zmniejszeniu. Wstępne ostrzenie w DPP też można ale delikatnie - baaaaardzo delikatnie.

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• ewg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1079

CR2 > zmniejszanie > TIF > wyostrzanie > JPG.

Komentarz

• kieza
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 145

ten efekt to złudzenie

porównaj widok wyplutego z dpp jpga (nawet przeostrzonego) z widokiem z dpp ale na powiększeniu 1:1 - zobaczysz że nie ma różnicy - patent tkwi w tym że niektóre programy jeżeli nie wyświetlaja czegoś w 100% (lub w pełnych liczbach powiększenia, np 85 jest ok a 86 już nie) to czasem przekłamują widok, możesz też wyrzucic jpg wielkości ekranu - i wtedy porównac z dpp - u mnie też nie ma różnic

Komentarz

• pazurek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1294

eksportuj z DPP do TIF, potem bedziesz sobie mogl np. hurtowo przerobic na JPG przy pomocy irfanview, od razu ze skalowaniem, wyostrzaniem, usuwaniem exifow, dodawaniem ramek, podpisow i co tam jeszcze chcesz.
                        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Tezet-gdynia
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1283

Janusz, jak to nie oszukuje ? i ze nie potrafi przewidywac przyszlosci ?

Wcale nie musi, jesli widze to co mam ustawione to wiem co jest i program tez wie co jest bo ma dane parametry i nie musi przewidywac, a ja chcialbym zeby efekt byl przeniesiony w 100% tak jak jest na ekranie z danymi parametrami. To tak jakby ustawic balans bieli w raw'ie, a po zapisie do jpg by sie zmienil, podobna sytuacja ktora mogla by byc.

"ten efekt to złudzenie

porównaj widok wyplutego z dpp jpga (nawet przeostrzonego) z widokiem z dpp ale na powiększeniu 1:1 - zobaczysz że nie ma różnicy - patent tkwi w tym że niektóre programy jeżeli nie wyświetlaja czegoś w 100%" Nie zmniejszam zdjecia, na oryginale tak jest.

Sprawdzalem juz tak i jest roznica... i w ostrosci i w kolorach... I nie jest to zludzenie... Moge zamiescic jpg cropa 100% i screena zrobionego z raw w 100%

Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale zmienilem z wersji 3.3.1.1 na 3.4.1 i problem zniknol
                          Ostatnio edytowany przez Tezet-gdynia; 15198.
                          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                            Nie wiem czy to ma cos wspolnego, ale zmienilem z wersji 3.3.1.1 na 3.4.1 i problem zniknol
                            Tez mialem podobne wrazenie, ale nie uzywalem konwersji w DPP zbyt czesto. Pokazywal na ekranie obrazki wyostrzone bardziej niz jakikolwiek inny program. Uznalem, ze robi tak celowo, zeby lepiej zaprezentowac sprzet.

W najnowszej wersji rzeczywiscie tego juz chyba nie ma.

Oczywiscie mozna konwertowac to Tifa, ale jesli sie nie planuje zadnego dodatkowego miedlenia to nie ma zadnego powodu, zeby nie zrobic jpega w DPP i na tym dzialalnosc zakonczyc. Ekran powinien pokazywc jak bedzie to wygladalo po konwersji (oczywiscie minus kompresja, ale przy wysokiej jakosci JPEG to nie gra roli) i teraz chyba pokazuje.

Tak ze prawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie jest tak, DPP oszukiwal troche z ostroscia na ekranie.
                            Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Amok
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 256

ja mam coś takiego w PS'ie

Ładuje foto... wyostrzam... zapisuje na jpeg i jest mydło straszne...

nie wiem co może być przyczyną... czy ktoś może wie?-miał kiedyś taki problem...?
                              / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
                              http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
                              http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

Pracuję...