1D vs 20D..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MaksymilianH
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 27

1D vs 20D..

Witam.
    Na wstepie zaznacze iz czytalem wiele tematow na forum, testy, ale wiadomo iz kazdy zmienia aparat z troche innych powodow, wiec troche inne moga byc tez odpowiedzi
    Zastanawiam sie nad zmiana 20D na 1D . Wiem ze zasadniczo jest to znaczny "krok wstecz", jednak bardziej zalezy mi na szybkosci i wytrzymalosci, anizeli na wiekszej matrycy, czy mniejszych szumach.
    Potrzebuje aparatu ktory bedzie moim partnerem na zawodach MX,Enduro,CC a takze nie zaprotestuje kiedy bede chcial porobic zdjecia chlopakow na BMX'ach czy MTB.
    Aparat musi wytrzymywac deszcze, bloto i.t.d a w przypadku mojej 20 troszke sie tego boje. Nie raz dochodzilo do sytuacji kiedy na zawodach zaczalem slizgac sie po blocie siegajacym do polowy lydki, i jedyna rzeczy o ktorej myslalem to nie wpuszczenie tam 20
    Aha, udalo mi sie za to wyczytac, iz 1 ma bardzo duzy pobor pradu, i jedna bateria starcza max na 400zdjec (zakladajac ze jest w swietnym stanie) - czy jest to prawda?

Aha, dodam iz swego czasu mialem D30 i naprawde cenilem ten aparat, wiec mysle ze 1D nie powinien sprawic mi zawodu pod zadnym wzgledem.
    Do aparatu bede podpinal:
    -EF 70-200 mm F/4 L
    -EF 28-135 mm IS USM
    -EF 20 mm F/2.8 USM
    -Zenitar 16mm (chociaz bede chcial zmieniac na Pelenga).
    i masa szkiel na M42, lepszej badz gorszej jakosci.
    Mam nadzieje ze zadne z tych szkielek nie bedzie mialo z tym body zadnych problemow?
    Pozdrawiam Serdecznie!
    1D3, 1D, 50 1.4, 70-200, uzupelniamy
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

mam w domu 1D, mozna powiedziec ze przesiadlem sie na nie z 350D,

jesli chodzi o szybkosc i precyzje AF to mozna smialo powiedziec ze nic lepszego do tej pory nie wyszlo, tu na pewno sie nie zawiedziesz

gorzej jest niestety z matryca, 4Mpix mozna by bylo przebolec ale niestety szumy sa dosc uciazliwe. W zasadzie ISO 1600 juz nie jest wogole uzyteczne, ISO 1250 jeszcze ujdzie ale szum moze byc widoczny. Śmiało moża powiedzieć, że ISO 800 z 1D jest jak ISO 1600 z 350D. (z tym, że zdjecia z 1D sa nieco ostrzejsze - mniejsza ingerencja softu w zdjecia). W dodatku szum z 1D jest bardzo brzydki i odszumianie daje raczej kiepskie rezultaty.

Odzworowanie kolorów i Auto Balans bieli tez sporo pozostawia do zyczenia.

Jeśli chodzi o wytrzymałość to raczej też jest OK. Aparacik jest raczej pancerny. Ile to 1D po wielu przejsciach jeszcze dziala i sluzy czesto jako drugie body.

Przy błocie i deszczu bardziej martwil bym sie o obiektywy niz o 1D.

Jeśli chodzi o baterie to u mnie wytrzymuje do 800 zdjec, ale pod warukiem wylaczonego podgladu zdjec i baaardzo rzadkiego wlaczania ekraniku. (z reszta i tak nie ma co ogladac bo nie mozna zoomowac zdjec w celu ogladniecia czy jest ostro... ale to tylko maly problem bo jak pisalem AF jest niezawodny). Bateria bardzo szybko mi siadala w zimnie. Jak focilem nim na Polska - Belgia w Czorzowie to padla mi po 100 zdjeciach...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MaksymilianH
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 27

Dziekuje za odpowiedz. A swoja droga na ktorej stronie podane saq informacje ze po wgraniu firmware'u w wersji 1.3.0 szumy naprawde mocno sie obnizaja.

http://forums.dpreview.com/forums/re...essage=2301767

Moze to tez jakies rozwiazanie?

Komentarz

• Mutt
        Początki nałogu
        • 2006
        • 252

podpowiem tylko, ze peleng na 1d wygląda hmm... okropnie?
        Zenitar ładnie wygina
        Instagram

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez MaksymilianH
          Dziekuje za odpowiedz. A swoja droga na ktorej stronie podane saq informacje ze po wgraniu firmware'u w wersji 1.3.0 szumy naprawde mocno sie obnizaja.

mam w 1D wersje firmware 1.3.0
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• himi
            Zablokowany
            • 2006
            • 2638

Dołóż kasę i weź mkII. Jedynka mk I to już mocno leciwa konstrukcja z wadami, które wymienił sebcio80. Największe to imho: prądożerność ogromna i kiepska współpraca z lampą.
            Warto ją mieć mając mkII jako backup. Jako samodzielne body, hmmm to kontrowersyjny wybór. Matryca panasonica- specyficzna. Są jednak miłośnicy jej kolorów.

Komentarz

• sal
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1122

Zamieszczone przez himi
              Dołóż kasę i weź mkII.
              To co teraz kupujesz himi - 1Dmk3? :-)
              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• MaksymilianH
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 27

Gdyby bylo mnie stac na MK2, zapewne tego tematu by tu nie bylo, bo nie byloby i zadnego porownania do 20D.
                Rzeczy w tym ze fotografia jest tylko jedna z kilku moich pasji, i ciezko uzbierac jeszcze na MK2 jesli jest sie 17latkiem ktory sam zarabia na swoje aparaty Nie mowiac o tym ze mam teraz do skonczenia remont motocykla, a to niestety ciagnie za soba duzoo pieniedzy.
                Dziekuje za propozycje, ale nie szukam alternatywy dla tego zestawu, tylko upewniam sie ze to odpowiedni wybor.
                Pozdrawiam!

Ps. Na gieldzie w warszawie ceny za smieszne!
                Za dosc obdartego 1D sprzedajacy chcial 3200. Przebieg migawki 130tys.
                W stanach za 650$ mam przyzwoitego canona z przebiegiem ~70tys.

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

przebieg 130 tyś?

ja bym w to nie wierzyl... to jest kolejny minus starego poczciwego 1D - tak naprawde nie wiesz co kupujesz, migawka moze Ci pasc w kazdej chwili, teaparaty maja znaaacznie wieksze przebiegi

Komentarz

• MaksymilianH
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 27

Witam ponownie
                    Postudiowalem dokladnie forum fredmiranda.com , poogladalem sample, no i juz tak naprawde jestem pewien ze chce dokonac takiej zmiany. Narazie postaram sie sprzedac pare rzeczy, i nabyc go bez koniecznosci sprzedawania 20D. Wtedy bede mogl zrobic maly tescik, a i tak wiem ze stratny nie bede, bo w polsce ceny ciagle sie jakos trzymaja.
                    Pozdrawiam Serdecznie i dziekuje za odpowiedzi

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

zapomniałem dodać jeszcze jedna dosc istotna wade 1D...

jak juz zaczniesz nim robic to nie bedziesz chcial 20D wziasc nawet do reki, kazdy aparat oprocz serii 1D to bedzie zabawka, ja tak mialem niestety, 350D zrobil sie badziewem, ktorym naprawde nie moglem juz robic porzadnych zdjec sportowych (mimo ze wczesniej nim focilem z powodzeniem przez 2 lata prawie) a musialem cos w koncu sobie kupic lepszego, nawet nie myslalem o 30D i 40D bo to zabawki sa... poczekalem i zakupilem 1Dmk3...

seria 1D rozleniwia troche, cos sie dzieje - celujesz - wciskasz spust i masz dobra fotke (nie chodzi mi nawet o serie - bo to dodatkowy plus)

slabszymi body musisz przez caly czas byc skupionym i gotowym trzymajac spust do polowy i ogladac przez wizjer jak AF Servo sie meczy a po zdjeciu modlic sie aby bylo ostro... :-)

Komentarz

• Las3k
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 163

Cóż, odświeżam temat, bo nic satysfakcjonującego nie znalazłem. Jak się ma 1000D do pierwszego 1D? Na korzyść 1000D na pewno matryca, wyświetlacz, współpraca z EF-S, wbudowana lampa [często fotoceli używam], nowsza konstrukcja, karty SD, pewnie dłużej trzymająca bateria na korzyść 1D - wszystko inne.
                        Uważacie, że byłby to sensowny upgrade? Nie wywołuje w dużych formatach.
                        C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• Licker
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 68

Właściwie prawie sam sobie odpowiedziałeś.
                          1D ma lepszy AF, ergonomie i solidność. Jeśli to jest dla Ciebie priorytetem to powinieneś być z 1D zadowolony.
                          Musisz jednak wziąć pod uwagę, że oba obiektywy i lampa, które posiadasz idą do wymiany.
                          Według mnie zamiana bez większego sensu. Nie lepiej byłoby dorzucić te kilka złotych i kupić 40D?
                          7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
                          Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Jeśli już myśleć o 1D to minimum 1DII. Przerobiłem kilka puszek z epoki 1D (D30, D60 i 10D które mam do dziś) i stwierdzam, że 20D był modelem przełomowym jeśli chodzi przede wszystkim o szumy a 1DII to już właśnie ta epoka. No chyba że masz zamiar na ISO 100 czy 200 robić zdjęcia i do tego nie będziesz ich kadrował na komputerze ze względu na 4MPix 1D. Niecałe 1000zł kusi ale robisz spory krok wstecz jeśli chodzi o to co najważniejsze czyli o jakość obrazka. No i jak kolega wyżej napisał, co podepniesz do tego 1D? Bo na pewno nie to co masz w stopce.

Komentarz

• Las3k
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 163

Wiecie, chcieć to móc, znalazłem już na forum wątek o obiektywach EF-S w D1 -> http://canon-board.info/showthread.php?t=68373
                              Poza tym Mikołaj niesie 50/1.8
                              Przemek, jakość może i lepsza, ale co mi po jakości, jeśli AF nie złapie?

Powiedzcie może jeszcze jak wyglądałaby współpraca z Nissinem Di622. Jakieś możliwe problemy z automatyką? 1000D działa z nim bez zastrzeżeń.

Co do 40D - to jest opcja nr 2, ale nie łudzę się, że AF w nim jest taki jak w jedynce.
                              Opcja nr 3 - cóż, D1 Mark II, czasem poniżej 2000zł schodzą na allegro, ale musiałbym już sporo dołożyć i czy 2x więcej mpx na CMOS jest warte 2x większej kwoty?
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              A, Licker, napisałeś o lampie, wybacz, późno jest. Czemu idzie do wymiany? I na jaką?
                              I oczywiście 1D, nie D1, literówka.
                              Na forum nie ma edycji postów?
                              Ostatnio edytowany przez Las3k; 37545. Powód: Automerged Doublepost
                              C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

Pracuję...