rozdzielczość

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amz
    Zablokowany
    • 2008
    • 74

rozdzielczość

Jak zapisac zdjecie ktore mam w RAW (*.CR2) do JPEG o rozdzielczości 300 dpi w Photoshopie?
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez amz
    Jak zapisac zdjecie ktore mam w RAW (*.CR2) do JPEG o rozdzielczości 300 dpi w Photoshopie?

Krótko? Się nie da.

Nie ma czegoś takiego jak "zapis do jpega o rozdzielczości xxx DPI...".

DPI to DOT PER INCH (kropek na cal) a to przecież będzie różne w zależności np. od rozmiarów monitora.
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• photographus
      Początki nałogu
      • 2007
      • 434

na 300 pixeli na cal możesz przejść już w samym PS-ie po przekonwertowaniu cr2 do jpega w jakimś wywoływaczu i wczytaniu go do ps-a. Następnie z menu Obrazek wybierz Rozmiar obrazka
      pozdro
      Ostatnio edytowany przez photographus; 10446.
      regulamin pkt 8

Komentarz

• krzysztofr
        Bywalec
        • 2008
        • 233

W DPP wybierając Convert and save masz na dole okienka output resolution i tam wpisujesz 300
        Krzysztof Rogoziński | fotografia
        http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• amz
          Zablokowany
          • 2008
          • 74

Chodzi o to ze kazali mi wyslac zdjecia w 300dpi

to piks/cal to jest do dpi :>?

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez photographus
            na 300 pixeli na cal możesz przejść już w samym PS-ie po przekonwertowaniu cr2 do jpega w jakimś wywoływaczu i wczytaniu go do ps-a. Następnie z menu Obrazek wybierz Rozmiar obrazka
            pozdro
            Tak się właśnie rodzą legendy... To o czym piszesz służy do zamiany "w drugą stronę" żeby łatwo CS wyliczał potrzebny rozmiar w pixelach dla danych rozmiarów końcowego obrazu.

Ogólnie "zapis do jpega w rozdzielczości xxx DPI" to po prostu bzdura i to piramidalna.

Janusz,

Komentarz

• amz
              Zablokowany
              • 2008
              • 74

To jak mam wyslac zdjecia w 300dpi :P?

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez amz
                Chodzi o to ze kazali mi wyslac zdjecia w 300dpi

to piks/cal to jest do dpi :>?
                Rozmiar obrazka w pikselach / rozmiar odbitki w calach ma być ok. 300. Tak naprawdę 240 też wystarczy a przy dużych rozmiarach odbitek i 140 też przejdzie.

Janusz,

Komentarz

• amz
                  Zablokowany
                  • 2008
                  • 74

ale to maja byc w formacie JPEG 300dpi (RAW ma 240), to jak to zrobic?

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez amz
                    ale to maja byc w formacie JPEG 300dpi (RAW ma 240), to jak to zrobic?
                    Zrozum, że ani RAW nie ma 240 ani jpeg nie ma 300 DPI bo to zależy od końcowego rozmiaru odbitki a nie od samego pliku czy sposobu zapisu (RAW/JPEG).

Ty chcesz jakąś wielkość odbitki np. 10 cali po dłuższym boku. Żeby mieć 300 DPI musiałbyś miec plik o rozmiarze 10*300 czyli 3000 pikseli też po dłuższym boku. Koniec, kropka.

To co masz w PS w okienku Image Size to tylko rachunki żeby Tobie życie ułatwić - nic więcej. Nie zapisujesz pliku z rozdzielczością bo się tego po prostu nie da zrobić. Chcesz odbitki 5 cali (ok. 13 cm) po dłuższym boku to plik powinien być 1500 pikseli. itp, itd...

Zanim tego nie opanujesz i dopóki nie będziesz ostrzył pod końcowy rozmiar to się po prostu tym w ogóle nie przejmuj. Wyślij im to co masz. Głównie chodzi o to żebyś im nie wysłał pliku 300 x 200 pix i nie zażądał odbitki 30 x 20 cm bo wyjdzie kaszana.

EDIT: To jest też po to żeby nie było sytuacji odwrotnej i żebyś nie wysyłał pliku o rozmiarze 30000 x 20000 pikseli i chciał odbitek 3 x 2 cm bo to starta czasu na transmisję i przetwarzanie w labie.
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Janusz ma rację, jak masz mieć jpg w 300 dpi to sobie przelicz - np. wymiary odbitki masz mieć 4 cale na 6 cali i ma być 300 DPI czyli plik ma mieć wymiary (4x300) X (6x300) = 1200x1800 punktów.. cale na centymetry przelicz sobie sam

Edit: Janusz mnie ubiegł - ale wychodzi na to samo
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• amz
                        Zablokowany
                        • 2008
                        • 74

To to pomniejszyc poprostu w photoshopie?

Pamiętajcie jednak, aby przesłać te materiały na płycie CD w rozdzielczości 300 dpi i jednym z formatów: JPEG lub TIFF.

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Zamieszczone przez amz
                          jak nie pomniejszysz to ci sami pomniejszą prawdopodobnie ale możesz się zdziwić widząc efekty
                          BTW... Mam takie zdjęcie testowe jeszcze z 350D - jak chcę przetestować lab to daję im je do wywołania.. oprócz różnych haczyków (np. szczegóły w cieniach) jest tam jeszcze jedna ciekawa rzecz - mianowicie jest na nim moja córka w wieku około lat 5 ubrana w spodnie SZTRUKSOWE - a w jakimś 80% odbitek które mi robiły różne laby wygląda jakby była w DŻINSOWYCH i dzięki temu wiem gdzie robić odbitki a co omijać..
                          Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez amz

Zauważ, że to może oznaczać też "zwiększenie" rozmiarów pliku w pikselach jak będziesz chciał duże odbitki.

Ten co pisał instrukcję chyba sam nie bardzo wiedział co pisze. Przyjęło się, że 300 DPI zapewnia "fotograficzną" jakość co nie jest prawdą. Już 144 DPI w druku daje bardzo przyzwoity wynik. Nikt nie będzie robił bannera z rozdzielczością 300 DPI bo pliki ważyły by po kilka ton. Naprawdę tone dysków twardych by trzeba żeby to w TIFF zapisać ;-)

Zapis w TIFF do labu nie ma sensu. Zupełnie nie ma sensu. JPEG zapisany z jakością 10 jest praktycznie nie do odróżnienia.

Janusz,

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Nie warto współpracować z kimś, kto wymaga 300dpi nie podając wymiarów fotki.

ps Rozumiem dydaktyczny cel kol. Janusza i owo uproszczenie, ale w pliku jest zapisana rozdzialczość, gdyż jest zapisany rozmiar (do wydruku) - choć pewnie tylko jeden z tych parametrów, bo jedno z drugiego wynika.

ps2 Witamy! ;-)

Komentarz

Pracuję...