Awaria Tamrona 17-50 - problem z gwarancją

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Błajo
    Początki nałogu
    • 2005
    • 473

Awaria Tamrona 17-50 - problem z gwarancją

Witam,

No i Tamron padł. Wiem, że już nigdy nie kupię szkła tej firmy... awaria obiektywu polega na ciężkim a czasem prawie nie możliwym kręceniu pierścienia ogniskowej, dodatkowo coś sie stało z bagnetem i można kręcić obiektywem wkoło ( nie ma tej blokady na wysokości kropki ).

Szkło było kupowane w czerwcu 2007 w Fotoit gwarancja na rok... czy nie ma jakiegoś przepisu, że od kiedy jesteśmy w UE gwarancja na sprzęt jest na dwa lata? Bo nie chce dokładać już do tego szkła nawet złotówki. I nie wiem czy jest o co walczyć...

Może ktoś ma doświadczenie...
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
  • BeatX
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1751

mi sie wydaje, ze miedzynarodowa gwarancja jest wazna rok, natomiast ta z foto-techniki 2 lata.
    zadzwon do nich i sie dowiedz.
    co bo co, ale serwis masz wlasciwie pod nosem, wiec jestes w naprawde komfortowej sytuacji (mozna pogadac z serwisantem osobiscie, jak rowniez zaniesc i odebrac sprzet osobiscie...)
    Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• ecki74
      Początki nałogu
      • 2006
      • 289

Jak coś sie dowiesz wiecej np w serwisie to podziel się tymi wiadomościami , gdyż niektórzy z forumowiczów mieli różne spotkania i sytuacje z serwisem
      http://canon-board.info/showthread.p...=foto-technika
      http://canon-board.info/showthread.p...=foto-technika
      -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• jeklaskaMM
        Coś już napisał
        • 2008
        • 91

mam tamrona z polskiej dystrybucji i gwarancja jest na 2 lata. z tego co się kiedyś orientowałem to fotoit sprowadza sam sprzęt i dają własną gwarancję, właśnie roczną.
        jeśli chodzi o sam serwis to wysłałem swojego tamrona 70-200 do serwisu w gdańsku do kalibracji w maju. oprócz czasu oczekiwania (blisko miesiąc) nie mogę narzekać. szkło teraz mi ostrzy w punkt.

Komentarz

• yogi-bear
          Początki nałogu
          • 2005
          • 366

Foto-technika na Tamrona 17-50 daje 12 miesięcy oryginalnej gwarancji. Chyba że zamiast gwarancji ktoś dostaje "gwarancję" (zwykłą kartkę z pieczątką sprzedawcy i numerem seryjnym). Nie wiem gdzie to się później serwisuje. ;-)

Komentarz

• jeklaskaMM
            Coś już napisał
            • 2008
            • 91

Zamieszczone przez yogi-bear
            Foto-technika na Tamrona 17-50 daje 12 miesięcy oryginalnej gwarancji. Chyba że zamiast gwarancji ktoś dostaje "gwarancję" (zwykłą kartkę z pieczątką sprzedawcy i numerem seryjnym). Nie wiem gdzie to się później serwisuje. ;-)
            ja mam z foto techniki dwie karty gwarancyjne. 1 europejska i ona jest faktycznie na 12 miesięcy, 2 polska i jest na 24 miesiące.

Komentarz

• MariuszM
              Bywalec
              • 2007
              • 245

Czy odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową nie trwa przypadkiem 24 miesiące? LINK
              Biegam, bo lubię

Komentarz

• Viqy
                Początki nałogu
                • 2007
                • 407

Zamieszczone przez MariuszM
                Czy odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową nie trwa przypadkiem 24 miesiące? LINK
                No właśnie ... gwarancja producenta to jedno - może trwać nawet 2 miesiące, ale odpowiedzialność sprzedającego wynosi wg. naszego prawa 24 miesiące.
                rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• MariuszM
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 245

Zamieszczone przez Viqy
                  No właśnie ... gwarancja producenta to jedno - może trwać nawet 2 miesiące, ale odpowiedzialność sprzedającego wynosi wg. naszego prawa 24 miesiące.
                  Gwarancji wcale może nie byc. To dobra wola sprzedającego.
                  Natomiast odpowiedzialność za zgodność towaru z umową jest zapisana w ustawie o szczegółowych warunkach sprzedazy konsumenckiej i jest niezależna od woli sprzedającego.
                  Ostatnio edytowany przez MariuszM; 11338.
                  Biegam, bo lubię

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Zamieszczone przez Błajo
                    Szkło było kupowane w czerwcu 2007 w Fotoit gwarancja na rok... czy nie ma jakiegoś przepisu, że od kiedy jesteśmy w UE gwarancja na sprzęt jest na dwa lata? Bo nie chce dokładać już do tego szkła nawet złotówki. I nie wiem czy jest o co walczyć...

Może ktoś ma doświadczenie...
                    Polak mądr po szkodzie, wiadomo, że Foto Technika nie przyjmuje do serwisu szkieł spoza swojej dystrybucji. Ale jak się chce zaoszczędzić a potem wymaga pełnej obsługi gwarancyjnej to tak jest jak widać. A wystarczyło dołożyć stówę przy zakupie i sprzęt byłby jeszcze na gwarancji.

Zamieszczone przez yogi-bear
                    Foto-technika na Tamrona 17-50 daje 12 miesięcy oryginalnej gwarancji.
                    24 miesiące.
                    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• werek
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 404

wlasnie dzwonilem do foto-techniki i okazalo sie ze naprawa tamronow zajmuje sie firma foto complex (fotocomplex.pl), tam mnie wlasnie odeslali
                      Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• januszP.
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 634

Ja kupowałem bezpośrednio w Foto-technice i dostałem gwarancje na 2 lata.
                        Ale jest to ich dobra wola.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Sprawy gwarancji i odpowiedzialności za towar regulują przepisy:
                        Dział II K.C. Rękojmia za wady art. 556-576
                        Gwarancja jakości art.577 - 581

Ustawa z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie kodeksu Cywilnego Rozdział 1 - Sprzedaż konsumencka. I to są najważniejsze przepisy. (nie dotyczą zakupów na działalność gospodarczą)
                        Ostatnio edytowany przez januszP.; 4410. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...