Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
wlasnie zamowilem i juz do mnie jedzie nowy wypust TAMRON 70-200/2,8.
Chce do niego dokupic telekonwerter 2x
Czy wiecie moze ktory telekonwerter powinienem zamowic ?
Czy wystarczy jak zamowie CANON, SIGME, KENKO byle mialy mocowanie do EOSa ?
Na forum znalazlem post o konwerterach i jest tam wymieniony
Tamron SP AF 2X Teleconverter ale nie udalo mi sie go znalezc w googlach
Mozecie mi pomc w doborze telekonwertera ?
Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop
Otwórz swój sklep internetowy z nami.
Nie znam tej nowości Tamrona z autopsji ale przećwiczyłem na Canonie 70-200/2.8 i TC 2x - zestaw do niczego, przynajmniej w dziadzinie spotterki jaka mnie interesuje. Jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś i sam sprawdź czy to Cię będzie satysfakcjonowało, mnie wręcz przerażało. Jeśli na samoloty to tylko 100-400 i lepiej już zacząć zbierać kasę dlatego może to OT bo chciałeś pomocy w wyborze, a ja Cię od tego pomysłu odwodzę. Jeśli już się uprzesz to weź 1,4x lub podobne, KENKO będzie dobrym wyborem. To tyle jesli chodzi o zestaw spotterski. Jeśli zamierzasz pstrykać co innego to w tej kwestii sie juz nie wypowiadam.
T 70-200 najlepiej chodzi z konwetrerem Tamrona SP 2x (uwaga, bo są co najmniej 2 rodzaje) - który przenosi wszystko, łącznie z AF i uwzględnia w EXIF krotność ogniskowej. Jakość jest zadowalająca - zdjęcie gdzieś tam w teście moim jest chyba.
a ja mam pytanie mając eLkę 70-200 i do wyboru dowolny konwerter 2x to który da mi najlepszą jakoś otyczna z tym szkłem? i czy jakoś będzie się bardzo różniła pomiedzy tymi wszystkimi konwerterami?? moze jakies przykłady ktos ma?
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Konwertery Tamron SP, Kenko PRO 300, Soligor 300 to wszystko jeden i ten sam produkt pod różnymi markami. Jeśli chodzi o porównanie do Canona, to różnice w jakości są w praktyce do pominięcia. Canon daje z jasnymi szkłami nieco mniejsze aberracje i może ciut lepszą jakość na brzegach kadru. Ale naprawdę trzeba się przyglądać. To w końcu bardzo prosty układ optyczny, bez żadnej mechaniki i elektroniki, więc trudno to schrzanić.
quins podpinałem pod tamrona Kenko 2x i jest zdecydowanie lepsza jakość od 70-200 4L + Kenko. W canonie pomimo tego światła f4 AF zdecydowanie lepiej chodzi. W tamronie strasznie młuci.
Więc ze względu na jakość fot. śmiało możesz brać Kenko 2x. (najlepiej wersje PRO).
Najlepiej było by zainwestować w Canona 2x, ale przez wysuniętą soczewkę przednią możesz zapomnieć o podłączeniu.
Przy Kenko 1.4 tamron działa tak samo jak i bez konwertera. Różnica w fotkach też jest w zasadzie niezauważalna.
Ja bym kupił tamrona 1.4x i 2x z wersji PRO. Tamron'a konwerter wypada słabiej (nie miałem go niestety w ręku, ale wg. testów z netu wypada tak jak Kenko 2x w wersji MC).
nagor
Wyszukiwarki to chyba nie użyłeś. Zrobiłem dokładne porównanie konwerterów podpinanych pod 70-200 i widać co jest najlepsze.
Jeżeli chcesz 2x to zdecydowanie bierz Canona. Droższy, ale jakość zdecydowanie lepsza i masz pełne 2x. Kenko trzyma jakość w centrum, boczki się rozjeżdżają - tego nie ma w Canonie.
A jeżeli chodzi w ogóle o jakość to z zoomów 100-400 bo masz przy 400 światełko 5.6. Żeby uzyskać tą samą jakość na 70-200 4L @ 400 musisz przymnąć aż do f11 (czyli tak naprawdę szkło ustawiasz na f5.6). Więc jeżeli nie focisz samolotów w ładny dzień to ciężko będzie zrobić udaną fotkę (bardzo ciemno). Dlatego lepszym rozwiązaniem jest Tamron 70-200 2.8 bo z konwerterem 2x jest zdecydowanie ostrzejszy od Canona 70-200 2.8, ew. Canona 70-200 4L, ale wtedy manualne ostrzenie, a ostrość w zasadzie ta sama co na tamronie (ciut słabiej w wersji bez ISa).
Ale tak naprawdę lepiej sprzedać 70-200 4 IS i zakupić 100-400 L (100-400 już za 3800-3900zł można kupić, 70-200 to jakieś 3tyś. + konwerter 900zł). Więc cena ogólnie ta sama, ale wygoda większa nie mówiąc już że masz chodzący AF i łącze pod statyw. Chyba, że masz 70-200 2.8.
Przykład? wpisz w wyszukiwarce i znajdź mój test masz tablice gdzie widać różnice. A jak chcesz zwykłą fotę to musisz się do mnie uśmiechnąć.
Jeszcze dodam taki małe sprostowanie, 70-200 jako sam obiektyw w porównaniu z 100-400 @ 100-200 ma lepszą ostrość. Do 280 w obu można powiedzieć, że jest identyko (przy tych samych przysłonach).
A na 400mm zdecydowanie ostrzejszy jest 100-400. Ale też nie jest to jakaś super kolosalna różnica (to co masz w 100-400 na 100 to masz podobną ostrość na 400 przy 70-200). Na 70-200 4IS + Canon Ext II 2x masz ostrość lepszą zdecydowanie od sigmy 80-400 OS / 50-500 czy tokiny 80-400.
Więc jeżeli zależy Tobie na AF i pełnym zakresie bez konwerterów bierz 100-400, a jeżeli uniwersalność i więcej focisz do 200mm to zdecydowanie 70-200 4 IS. Jest to chyba najlepszy zoom ze światłem 4.
Jestem ciekaw jeszcze jaka była by jakość mając 200 2.8 stałkę i kropować tak np. z 40D do tych 400mm (ciekaw jestem jaka była by jakość). Ale chyba nie zaspecjalna.
hm.. powiem tak jako ze bee kupowac w stanach to pewnie wezmę 70-200 2,8 IS ze względu na światło.
i teraz jako ze zakupy tam bo się zastanawiałem czt przyda mi isę może telekonwerter (nawet jeśłi nie to za nieduże pieniądze tam możńa kupić) i tylko się zastanawiałem jaki czy starczyłby zewwykły czy jak już brac to "porządny" canon..
ale jeśli nie ma dużej róźnicy.. to w sumie nie wiem co brac.. i czy brać..
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Z ta iloscia konfiguracji szklel i TC to mozna sie zamotac
Ja planuje jeszcze zakup jednego szkla cos kolo 400mm.
Wymyslilem, ze skoro mam T 70-200/2,8 to dokupie jakis TC 1,4 lub 2 ( bo koledzy fotografujacy ptaki/przyrode i tak pisza ze im iecej mm tym lepiej ) i kupie jeszcze jedno szklo: albo Canon 400/5,6 albo cos z teleobiektywow: Tamron 200-500 lub Sigma 150-500 i do tych bede mogl dolozyc juz posiadany TC
Czy mozecie mi napisac jaka konfiguracja bedzie lepsza ? A moze lepiej szybciej uzbierac kase na szklo i dac sobie spokoj z zakupem TC ?
Profesjonalne sklepy internetowe MaxShop
Otwórz swój sklep internetowy z nami.
Komentarz