Wybór jasności obiektywu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mk1972

Wybór jasności obiektywu

Zastanawiam się czy wybrać obiektyw ze światłem f/2,8 czy f/3,5...

Obiektywy z f/2,8 cieszą się większą estymą.
    Proszę mi powiedzieć dlaczego.
    Do czego przyda mi się przesłona f/2,8 w obiektywie szerokokątnym, jeżeli z założenia nie robię zdjęć portretowych ?
  • RNz
    Uzależniony
    • 2007
    • 708

Czym obiektyw jaśniejszy, tym więcej wpada do niego światła, co można wykorzystać do fotografowania w gorszych warunkach oświetleniowych - np. fotografia w pomieszczeniach.
    Obiektywy jaśniejsze są z reguły droższe - zwłaszcza zmiennoogniskowe.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez mk1972

(....)
      A jakieś konkrety?
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Do czego przyda mi się przesłona f/2,8 w obiektywie szerokokątnym, jeżeli z założenia nie robię zdjęć portretowych ?
        Z założenia to się nie portretuje obiektywem szerokokątnym (chyba że celowo chcesz uzyskać zniekształcenie portretowanej postaci) :-)
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• 1jac
          Bywalec
          • 2008
          • 214

A do jakiego body? Bo czym jaśniejszy obiektyw, tym precyzyjniejszy musi być AF. Podam przykład z EF80/1.2. Współpraca z 300D to kompletna porażka, 30D całkiem znośnie, 40D doskonale, na 1DsIII - rewelacja. Jeśli chodzi o obiektywy 2.8L (zoom) to wybór dobry do EOS xxD lub xD. W tańszych modelach możesz mieć problemy z działaniem AF.

Komentarz

• mssk
            Bywalec
            • 2007
            • 244

1jac - czy to oznacza, że lepiej odpuścić sobie połączenie 40d + 85 1.2L ?
            co będzie lepsze przy tej puszcze? 40d + 85 1.8 ?
            właśnie zastanawiałem się nad 85 1.2L, ale obawiam się, że wydam sporo kasy i nie wykorzystam dobrze tego szkła. z drugiej strony to światło 1.2 jest powalające. czas jest krótszy 5-cio krotnie w porównaniu do 2.8
            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• vuki
              Bywalec
              • 2006
              • 190

mam 40d i 85L - fakt 85 wolne ale wiekszosc nawet tych dynamicznych ujęć (tanczace pary) trafiam a jak juz trafie to zabijam jakoscią
              85L dziala takze dobrze w 5d, gdzie AF jest duzo gorszy

85L to obiektyw dla lubiacych robic bez lampy w prawie kazdych warunkach
              ma w sobie jak to niektorzy mowia ... magie

Komentarz

• Bagnet007
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1344

Obiektywy z f/2,8 cieszą się większą estymą.
                Proszę mi powiedzieć dlaczego.
                Zależy do czego będzie używany. Ja wybrałem... f/8 i jestem zadowolony :-)

Komentarz

• mk1972

do macgyvera: tak, robię portrety z bliska szerokimi kątami, żeby uzyskać ciekawe efekty

natomiast celem mojego wątku jest dowiedzenie się czegoś więcej o przydatności obiektywów f/2.8 i jaśniejszych.

zauważyłem, że większość moich zdjęć robiona jest na dość dużych przysłonach: 5,6-8-11. Lubię robić zdjęcia z dość dużą głębią ostrości, typu coś na pierwszym planie, np. krowa (lub sam łeb krowy), a na drugim planie - w oddali, kupcy dobijają targu.

teraz moje rozumowanie:
                  1. żeby uzyskać potrzebną GO muszę użyć takiej samej przesłony niezależnie od tego czy obiektyw będzie miał otwór maksymalny f/2,8 czy f/3,5 czy f/4.
                  2. skoro używam głównie f/8, to obiektyw z możliwością f/2,8 jest zbędnym luksusem, ważniejsza jest ostrość i dobry AF

proszę potwierdzić lub poprawić

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

.... jest zbędnym luksusem, ważniejsza jest ostrość i dobry AF
                    No i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :-)
                    Obiektyw ze światłem f/4 też może mieć szybki i celny AF (vide 24-105/4 L czy 70-200/4 L).
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• s..
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 99

zauważyłem, że większość moich zdjęć robiona jest na dość dużych przysłonach: 5,6-8-11.
                      Pytanie, czy ta F ustawiasz swiadomie, czy robi Ci to automatyka aparatu.
                      Po co male F - im mniejsze, tym mniejsza GO - dla tych ktorzy lubia bokeh na zdjeciach (np dla mnie) ma to duze znaczenie, wiec zawsze wybieram obiektywy z jak najmniejszym F (oczywiscie w miare mozliwosci $).
                      Szerokiego kata rowniez uzywam w portretowaniu, wtedy zjezdzam z F do granic ostrosci obiektywu - dla przykladu portrecik mojega autrstwa robiony na 20mm z F4.0 TUTAJ
                      2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                      moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• Matsil
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2022

Zamieszczone przez s..
                        dla przykladu portrecik mojega autrstwa robiony na 20mm z F4.0 TUTAJ
                        Fajny ten portrecik
                        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Przepalony

Komentarz

• Biperek
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 593

Zamieszczone przez Matsil
                            Fajny ten portrecik
                            Zamieszczone przez allxages
                            Przepalony
                            Za jasny obiektyw
                            Pozdrawiam
                            Marek/Biperek

Komentarz

• fret
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1503

Zdecydowanie możesz sobie odpuścić 2,8 na rzecz 3,5 , a nawet na rzecz 4 (bo 17-40 to bardzo fajne szkiełko i nawet na cropie jest to ten zakres w którym można sobie darować zabawy z GO )

Komentarz

Pracuję...