16-35L II vs 14L II - porównanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

16-35L II vs 14L II - porównanie

Witam,
    czy ktos z Was moze dysponuje wiedza, doswiadczeniem, fotkami etc. w w/w temacie? :-)
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

ja również proszę o sample
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na razie wiem, że różnica jest w.... cenie.
    a poważnie to sporo łaziłem po necie i generalnie % pozytywnych opinii jest większy
    dla 14 L....
    16-35 strasznie kusi pod FF, ale denerwujące jest to, że jednak zdarzają się negatywne opinie, co w przypadku szkła w tej klasie nie powinno mieć miejsca.
    A test na optyczne.pl już w ogóle mnie osłabił. trafił im się wadliwy egzemplarz - więc po jaką cholerę taki test robić ? Powinni mieć 3 takie obiektywy i testować każdy osobno - to by miało sens.
    Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• darekmil73
      Coś już napisał
      • 2007
      • 55

Ja miałem podobny dylemat i naczytałem się gorszych opinii właśnie o 14 L, co dziwi przy stałce, dlatego zdecydowałem się na 16-35 II, oczywiście różnica w cenie nie była bez znaczenia (z ujadaniem kobiety w tle...).
      Test optycznych sprawił, że ten obiektyw jedynie bardzo miło mnie rozczarował
      Nie wiem, jak prezentuje się na FF - na razie cykam na 40D i jest bardzo dobrze - szczególnie jesli chodzi o AF - jest po prostu bezbłędny. Brzegi może nie zachwycają, ale to dla mnie bez znaczenia, gdyż pomnijeszam fotki zwykle do 1800x1200px i wtedy różnice jakościowe miedzy środkiem a brzegiem kadru się zacierają - no taka specyfika/filozofia szerokiego kąta - tu raczej rzadko się cropuje
      To porównanie już pewnie znacie -> the-digital-picture.com
      Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

To ja również coś powiem na temat 16-35/2.8 II na 5d jest duużo lepiej niż z 17-40/4 , który miałem wcześniej. Niestety nie miałem przyjemności sprawdzić 14L II.
        Szkło 16-35/2.8II ma swoje kaprysy ( jakosciowe ) i nie zawsze chce współpracować z puszką jak należy - kolega podpinał do 40d i był problem z ostrzeniem u mnie na 5d ostrzy w punkt.
        Dlatego przed zakupem sugeruję sprawdzić na swoim body co i jak.
        Generalnie ze szkła jestem na 5d bardzo zadowolony :-D.

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

16-35 II to moje najlepsze szkielko, niezawodne, szybkie, zawsze trafia ostroscia tam gdzie chce, ostrosc w rogach - niby gorsza - ale przy normalnych zdjeciach kompletnie sie na to uwagi nie zwraca a robie zdjecia tylko i wylacznie na F/2.8 na 5D.
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

Tu : http://www.idyll.com/v/lens/14mm/229Y4060_1400.jpg.html
            znlazłem parę sampli z 14/2.8II L .

A tu jest test samego szkła dla porównania :http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1115/cat/10

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez koraf
              A tu jest test samego szkła dla porównania :http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1115/cat/10
              Czyli jakby nie patrzeć od f/2.8 jest OK, na f/5.6 super i idealnie na f/11
              the silence is deafening

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Zamieszczone przez gietrzy
                Czyli jakby nie patrzeć od f/2.8 jest OK, na f/5.6 super i idealnie na f/11
                Wygląda na to ,że jest lepiej niż na 16-35/2.8II L na ogniskowej 2.8 a na pozostałych znacznie lepiej do idealnie .

I foty na 1ds mkIII to chyba potwierdzają .

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Czy jakiś forumowicz posiada/posiadał 14mm II i mógłby się podzielić "surowym" samplem z FF? Chodzi mi po głowie tego typu szkło ale wybór miedzy 14II, 16-35II, N14-24 i S12-24 jest dość ciężki.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• Ernest_DLRS
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1216

Troszkę Ci ułatwię. W porównaniu z powyższą trójką, Sigmę 12-24 możesz sobie odpuścić. Nie ta klasa! Najszersza bo najszesza, ale optycznie.... Nie ma co..

Co do reszty, które wymieniłeś, kwestia osobistych preferencji. Jeżeli lubisz stałki i zamierzasz w przyszłości zbudować stałą szklarnię - bierz 14mm. Jeżeli wolisz zoomy to bierz Nikona 14-24 z adapterem. To jest świetny obiektyw (jeden z najlepszych szkieł Nikona), do tego ciekawszy zakres.

Pzdr.
                    Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281.
                    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

Zamieszczone przez Ernest_DLRS
                      Troszkę Ci ułatwię. W porównaniu z powyższą trójką, Sigmę 12-24 możesz sobie odpuścić. Nie ta klasa! Najszersza bo najszesza, ale optycznie.... Nie ma co.. ..............
                      No to ja mam calkowicie odmienne zdanie. Jakosc jest rewelacyjna tej Sigmy (podpinalem pod 350D, 5D, 1D MK III oraz 1Ds MK III). Moim zdaniem najlepsze UWA na rynku

Komentarz

• patric89
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 336

Moge sie wypowiedzieć jedynie o 16-35II z pozostałymi szkłami nie miałem styczności.
                        A więc szkło fantastyczne (nie bede wymieniał zalet), zdziwiła mnie jedynie słaba praca pod światło (chyba gosza od tamrona 17-50)!!!! A przecież to "L"
                        5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• elvis700
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 107

16-35L f2.8II jest świetnym szkłem, dla porównania miałem i zresztą mam nadal tamiego 17-50 , cichy, błyskawiczny Af również przy małej ilości światła!!, łapie af również pod światło, może ma trochę blików ale jest to do zaakceptowania, co do ostrości to rewelacyjny w centrum na bokach jest trochę gorzej ale to zależy od ogniskowej. Generalnie największym atutem jest dla mnie AF
                          Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Komentarz

• Eosiak
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 29

Witam kolegów czytam czytam ile forumowiczów tyle opini ...trudny wybór
                            Posiadam 30d i tak się zastanawiam nad dobrym szkłem 15.....17..... co byście polecili ?

Komentarz

• majku
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 224

Witam kolegów czytam czytam ile forumowiczów tyle opini ...trudny wybór
                              Posiadam 30d i tak się zastanawiam nad dobrym szkłem 15.....17..... co byście polecili ?
                              )))
                              cokolwiek, byle by ogniskowa pasowała, światło i af
                              http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                              http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                              350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

Pracuję...