Co się dzieje z moimi krzywymi?!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • petersz

Co się dzieje z moimi krzywymi?!

Czołem! Jestem początkującym fotoamatorem i potrzebuję rozjaśnić zdjęcie. Znalazłem taki oto artykuł traktujący o krzywych (6. Naprawianie niedoświetlonego zdjęcia). Wszystko byłoby pięknie, gdyby modyfikacja krzywych faktycznie zwiększała jasność obrazka, a nie powodowała, że staje się przyszarzały. Dla pewności czy wszystko robię OK, ściągnąłem obrazek z drzewami, który wykorzystano w przykładzie, zaznaczyłem prostokąt „Przed”, dodałem maskę dopasowującą z krzywymi, a następnie ustawiłem krzywą tak jak to jest na zrzucie ekranu z artykułu. Efekt absolutnie nie przypomina drzewa „W trakcie”. Bawiłem się więc z krzywymi, z opcjami krycia, ale nic dało rezultatu takiego jaki widnieje na drzewie „W trakcie” czy tym bardziej „Po”.

I o co tu chodzi?!

Pozdrawiam,
    Piotr.
  • bertold
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Zamieszczone przez petersz
    I o co tu chodzi?!
    Trudno powiedzieć bez przykładu.
    Bernard
    http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• petersz

Przykład? Już się robi.

Oto, co powinno wyjść (teoretycznie, według artykułu) z przyciemnionego drzewa:

Przy takim oto ustawieniu krzywych:

Gdy u siebie zastosuję takie krzywe do niedoświetlonego drzewa, wychodzi coś takiego:

Jak widać, różnica jest - i to spora. Bawiąc się punktami na krzywej za Chiny nie da się uzyskać tego, co widnieje na przykładzie z artykułu. Jakieś oszustwo, czy co? :-)

Pozdrawiam,
      Piotr.

Komentarz

• petersz

Rozumując według tekstu artykułu, krzywa „czerwona” oznacza krzywą dla obrazka „W trakcie”, zaś krzywa niebieska - dla obrazka „Po”. Kolory krzywych w tym przypadku nie symbolizują kanału, zresztą - takie ustawienie na kanale czerwonym i niebieskim dało by raczej zafarb, aniżeli rozjaśnienie - tak mi się wydaje, zaraz sprawdzę.

Pozdrawiam,
        Piotr.
        Ostatnio edytowany przez Gość; 18472.

Komentarz

• Riccardo
          Uzależniony
          • 2005
          • 691

Mi tez nie wychodzi, ale jakoś specjalnie tez sie nie bawilem.
          Pozdrawiam
          Riccardo
          --
          Fuji & Ricoh

Komentarz

• jaceksw
            Bywalec
            • 2006
            • 152

Na tym małym obrazku na pewno nie wyjdzie, musisz mieć duży.

J.

Komentarz

• asdfasfd
              Zablokowany
              • 2007
              • 341

Zamieszczone przez jaceksw
              Na tym małym obrazku na pewno nie wyjdzie, musisz mieć duży.

J.
              A czemu?

Komentarz

• jaceksw
                Bywalec
                • 2006
                • 152

Zamieszczone przez asdfasfd
                A czemu?

A dlatego, że "duży" obrazek ma mnóstwo informacji do wykorzystania. Te informacje są bezpowrotnie tracone po zmianie rozmiaru zdjęcia. Zrób eksperyment, weź jakąś swoją fotkę, zmniejsz jej kopię i pobaw się krzywymi w taki sam sposób na oryginale i na zmniejszonym obrazie.

J.

Komentarz

• asdfasfd
                  Zablokowany
                  • 2007
                  • 341

A dlatego, że "duży" obrazek ma mnóstwo informacji do wykorzystania. Te informacje są bezpowrotnie tracone po zmianie rozmiaru zdjęcia. Zrób eksperyment, weź jakąś swoją fotkę, zmniejsz jej kopię i pobaw się krzywymi w taki sam sposób na oryginale i na zmniejszonym obrazie.

J.
                  Właśnie problem w tym, że mi działa i wychodzi praktycznie to samo

Istotne informacje zostają. Obrabiając miniaturkę obrazu w podobny sposób powinno się uzyskać jeżeli nie identyczny to zbliżony efekt (powiedzmy 90%). Problemem może być automatycznie dodawane wyostrzenie po każdym przeskalowaniu i kompresja. Wyostrzanie miejscowo zwiększa kontrast, a kompresja skutecznie psuje wszystko po trochę. Błąd jest gdzieś indziej - pewnie zdjęcie było dodakowo obrabiane, a tylko w tutorialu wszystko tak ładnie wygląda.
                  Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296.

Komentarz

• photographus
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 434

Zdjęcie jest dodatkowo rasowane oddzielnymi krzywymi poszczególnych kolorów oraz poziomami.
                    Pozdrawiam
                    regulamin pkt 8

Komentarz

• jaceksw
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 152

Właśnie problem w tym, że mi działa i wychodzi praktycznie to samo
                      Istotne informacje zostają. Obrabiając miniaturkę obrazu w podobny sposób powinno się uzyskać jeżeli nie identyczny to zbliżony efekt (powiedzmy 90%).
                      Owszem, nieprawda

Mam mocno niedoświetlone zdjęcie drzewa
                      duże, 3500x2300 i jego zmniejszoną wersję do 200 px.
                      Na dużym bawie się krzywymi, kształt krzywej zapisuje i zastosuje go do zmniejszonego obrazka. Potem ten "duży" zmniejszam do 200px.
                      Obrobione "duże" zdjęcie i zmniejszone po obróbce wygląda tak:

Natomiast wcześniej zmniejszone i potraktowane takimi samymi krzywymi wygląda tak:

Różnica jest widoczna, pewnie można się bardziej postarać, żeby różnica była bardziej widoczna.

Błąd jest gdzieś indziej - pewnie zdjęcie było dodakowo obrabiane, a tylko w tutorialu wszystko tak ładnie wygląda.
                      Pewnie dodatkowo zostało podrasowane na potrzeby tutoriala.

J.

Komentarz

• petersz

Pewnie dodatkowo zostało podrasowane na potrzeby tutoriala.
                        Na przykład w jaki sposób, aby osiągnąć taki efekt? Złotawy kolor zbóż i tak dalej...

Pozdrawiam!

Komentarz

• photographus
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 434

A to już zupełnie inna historia niż temat wątku.... Jest parę narzędzi do tego celu. Najpoważniejsze wg mnie to levels i curves, a dodatkowo maaskowanie się kłania. Poza tym można szukać pluginów, ale na początek proponowałbym zacząć od wczytania zdjęcia do CameraRaw....
                          pozdrawiam
                          regulamin pkt 8

Komentarz

Pracuję...