Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam do Was pytanie. Z jednej strony konkretne i rzeczowe, z drugiej strony nieco filozoficzno-teoretyczne. Planuję wydać na sprzęt fotograficzny około 30 tysięcy zł. Obecnie posiadam spory, dobry zestaw systemu Minolta - Sony i nie zamierzam się go pozbywać. Jednak Sony nie posiada długiej optyki do fotografii przyrodniczej (zwierzęcej), a właśnie do tego fotografii poszukiwanego sprzętu potrzebuję.
Tak wiec skoro Sony na razie nie daje, to pozostaje mi Canon i Nikon. Muszę nadmienić, że za owe 30 tysięcy trzeba będzie kupić najlepszy zestaw: obiektyw-korpus-i ewentualne TC. Jest to o tyle istotne, że kupując najlepszy korpus, pozostaje odpowiednio mniej na obiektyw, a na optyce mi obecnie zależy znacznie bardziej niż na korpusie.
Przyznam szczerze, że korpusy Nikona wydają mi się znacznie bardziej atrakcyjne, natomiast moim zdaniem ciekawszą ofertę obiektywów ma właśnie Canon.
Gdybyście mając jeden doby zestaw Sonego w przedziale od 11mm do 200mm mieli kupić nowy zestaw (system) przyrodniczy we wspomnianej kwocie 300k, jak byście go skonfigurowali? Prosiłbym o w miarę obiektywną własną ocenę, bez nadmiernego gloryfikowania jakiegoś z systemów.
Pytam tutaj, gdyż z tego co wiem jest kilka szkieł Canona 400, 500 i 600, które przy tych samych ogniskowych jakoś tam się różnią.
Prosiłbym, abyście również wzięli pod uwagę najbliższa przyszłość, czyli ewentualne premiery...
Gdybyście mając jeden doby zestaw Sonego w przedziale od 11mm do 200mm mieli kupić nowy zestaw (system) przyrodniczy we wspomnianej kwocie 300k, jak byście go skonfigurowali?
Za 300k to nie 400, nie 500 i nie 600, a 1200 mm można kupić :wink:
Konkretnej propozycji nie podam, bo wykracza to daleko poza moje kompetencje. Napiszę jedynie, że lepiej mieć średni korpus i najlepszy obiektyw niż odwrotnie. Sugerowałbym kupić dobre szkło, a później myśleć o body.
Samym obiektywem nic nie zrobię, muszę mieć jakiekolwiek body by na tym pracować. Dodam, że musi to być z podatkowego punktu widzenia zakup jednorazowy. 1200 mm to majątek. Nowa 800mm też przekracza wspomnianą kwotę. Według wstępnych planów myślałem o takich proporcjach: 20-23 klocki na optykę, 5-8 k na korpus i 2-3 na ewentualne TC. Nie są to sztywne założenia, ale po zakupie obiektywu za 29k pozostanie 1000zł na całą resztę, a to troszeczkę mało.
wg mnie wystarczy Ci 40D, a reszta na dobre szkla. Jest stosunkowo szybki i precyzyjny i potrafi byc bardzo cichy, jak trzeba. Dobre szkla zalatwia reszte.
Za 5-8 k jest tylko jeden korpus C i chyba do twoich celów nie jest to najlepszy wybór. Za 2,5 k kupujesz 40D, resztę przeznaczasz na szkło. Jak się uprzesz na TC, to chyba za ok 1k kupisz x1,4. x2 sobie daruj, na cropie to zupełnie bez sensu. A szkło? Bierz najlepsze, na jakie Ci satrczy.
Wiem, wiem. Po prostu przez pomyłkę zamiast 30 napisałeś 300, a z mojej strony to był malutki żarcik.
Patrząc po cenach, możesz sobie pozwolić na 600 mm ze światłem 4 albo 400 ze światłem 2,8 od Canona. Światło czy ogniskowa - wybór należy do Ciebie. L'ki Canona można brać w ciemno. Jest też Sigma 800 mm za ~20k.
Z korpusem nie ma co szaleć, bo chyba w Twoim przypadku nie warto płacić za np. tryb seryjny 10 klatek na sekundę.
Bilet do NY 2029zł na następny miesiąc. Tam w b&h 1d mkIII 4050$ + 400 2.8 (6800$) lub 600 (7600$) - zależnie od potrzeb - wielkości fotografowanych obiektów.
To daje nam (licząc po kursie 2.20) 25899zł przy 400 2.8 i 27659zł przy 600.
Takie tam dywagacje. Do tego potrzebujesz solidnego statywu i głowicy.
A teraz tak od serca... Kup 40d i 400 5.6 i spędź trochę czasu w czatowni, sprawdź, czy to jest dla Ciebie. Kupowanie na start sprzętu najwyższej klasy nie jest najmądrzejszym krokiem, bo braku doświadczenia to nie zrekompensuje - możesz nie uzyskać zadowalających efektów.
Witaj Heniu, miło Cię tu widzieć. Jeszcze nie wiem, co zrobię, ale księgowe mówią mi być coś zrobił. Jak wiesz z sonego nic w najbliższym czasie nie planują z długiej optyki. Kilka dni temu podczas rui saren byłem pofocić z kolegą, który ma Canona 5D i do tego 400/2.8 IS. Efekt był taki, że jego zdjęcia robione ze 120 metrów były lepsze niż moje z 80m. A jak wiesz, optykę mam bardzo dobrą.
Stąd też zaparzyła mi się taka 400/2.8.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Michaex, nie wspominałem o tym, bo nie chciałem wydłużać wątku, ale z fotografią przyrodniczą mam od jakiegoś czasu do czynienia i to nawet dość intensywnie. Dodam dla przejrzystości rozważań, że mam Alfę 700 + Minoltę 400/4.5G, który jest uznawany za obiektyw bardzo dobry. Jednak jak wspomniałem 400/2.8 kolegi dało wyraźnie lepszy efekt, a księgowe mówią mi - kup coś, a ja ani pikapa ani komputerów kupować nie chcę. Wolę zainwestować w sprzęt, który wykorzystam przy mojej pasji. Po prostu jest to połączenie szukania kosztów z realizacją wspaniałego hobby.
Ostatnio edytowany przez terenowiec; 11490.
Powód: Automerged Doublepost
A, to przepraszam :-)
Piszesz o księgowych, czyli zakup na firmę i odliczenie vatu. W takim razie zakup oczywiście w europie, z naszą gwarancją. Nie zmieścisz się kupując 400/500/600 + 1d mk III w 30k? Ja się zmieściłem, po małym targowaniu
A w kwestii wyboru optyki. 2.8 vs 4.0. Przy nowych korpusach serii 1 do jasności 2.8 aparat ma 19 punktów krzyżowych - świetna praca układu af. Przy 4.0 tylko centralny jest krzyżowy - oczywiście af dalej działa bardzo sprawnie. Druga sprawa to potrzebna Ci ogniskowa. Tu już musisz sobie odpowiedzieć sam :-)
Wiem. Ale tak sobie myślę, że lepszej nie znajdziesz... Powtórzę, że gonisz w piętkę...
Andrzeju! To nie jest kwestia sprzętu ( masz najwyższy wskaźnik ) To sprawa pomysłu - a takowych, jak Cię znam, to Ci nie brakuje... Kiedyś mnie zabierzesz na te bagna...
Napisałeś, że nie będziesz się pozbywał systemu swojej Sonolty czyli rozumiem, że ma to być uzupełnienie ? Napisz coś więcej o preferencji ogniskowych itp.
Interesują mnie 3 ogniskowe: 400/2.8 + TC 1.4 (TC 2), 500/4 + TC 1.4 i 600/4. Najbardziej uniwersalny, a zarazem najbardziej nowoczesny wydaje mi się 400/2.8, ale na szkłach Canona to biegły ja raczej nie jestem. Czy efekty będą lepsze niż przy 500 i 600? Poza tym słyszałem, że 400/2.8 jest ponoć kilka typów, czy to prawda?
To Canon nie ma swojej strony? Kiedyś miał taką, na której pisał, że nowe szkła zastepują wersje bez IS (500 bez było chyba 4,5) Efekty z pewnością bedą lepsze bez TC.
Pamiętaj że im dłużesze tele tym cięższe... i to robi różnicę.
Temat "EF 600mm f/4L IS USM czy EF 500mm f/4L IS USM?" http://canon-board.info/showthread.php?t=26766 . Cośtam ciekawego jest m.in. na stronie 8 i 9.
Komentarz