Biały prostokąt na zdjęciu 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zakk Wylde
    Początki nałogu
    • 2006
    • 349

Biały prostokąt na zdjęciu 300D

Witam.

Dziś moja siostra poprosiła mnie bym nauczył robić zdjęcia starym aparatem (300D). Wiec poszliśmy na plenerek, ja tutaj gadu gadu a potem jak wracamy ze zdjęc to takie coś wyszło mi ?

sprzęt | | |
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Czy to jest na każdej fotce? Jak na mój gust to wygląda, jakby coś z lustrem, głównym albo pomocniczym od AF - jakby nie zdążyło się podnieść zanim odpaliła migawka. Jeśli aparat jest "stary" (rozumiem, dawno używany), do tego to 300-ka, to możliwe, że po prostu smary stężały albo coś w tym stylu. Na pewno przeczyszczenie i przesmarowanie by pomogło.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• mateuszpk
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 43

Tez mi sie wydaje ze cos z lustrem, bo na 2gim zdjeciu ten prostokąt jest dłuzszy, jak by bylo cos z matryca to by wygladalo to tak samo na kazdym zdjeciu
      350D || kit || Velbon

Komentarz

• enter
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1201

ja bym stawiał na lamelki migawki

Komentarz

• asdfasfd
          Zablokowany
          • 2007
          • 341

Ja stawiam na lustro. Ktoś miał ostatnio podobny problem, ale nie na tym forum chyba. Tak czy inaczej - zostaje serwis.

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

Jak tak czytam o takich jajach z 300D to az boje sie pomyslec kiedy w moim cos strzeli Strach sie bac !
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• asdfasfd
              Zablokowany
              • 2007
              • 341

To nie kwestia 300D tylko tego, że to jest najstarszy używany sprzęt na forum (przynajmniej z taką popularnością). Poza tym pamiętaj, że na forum piszą tylko ludzie, którzy mają problemy, a użytkowników jest dużo więcej, więc u ciebie może być wszystko ok.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Wiem, to mnie pociesza. Ale stwierdzilem ze ograniczal sie nie bede i nawet jak padnie to pozostaje przejsciowo stary kompakt az do czasu czegos nowszego Ale dzieki za dobre slowa
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• nagor
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 522

tez bym stawiał na lamerki migawki wygląda jak by się jedna nie domykała lub była wygięta i wicej światła wpada...
                  Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                  zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• Hellfire
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 414

Było już kiedyś "podobne" zdjęcie na forum i z tego co pamiętam to była to wina migawki. Jakby to była wina lustra to zdjęcie (o ile to w ogóle możliwe) było by raczej w tym miejscu niedoświetlone, a nie prześwietlone. Tak czy inaczej coś mi sie wydaje, że Żytnia się zapowiada.

Komentarz

• asdfasfd
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 341

Chyba rzeczywiście migawka. Gdyby to była wina światła odbitego od lustra to prostokąt byłby dużo większy i miałby rozmyte krawędzie.

Komentarz

• enter
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1201

Zamieszczone przez asdfasfd
                        Ja stawiam na lustro. Ktoś miał ostatnio podobny problem, ale nie na tym forum chyba. Tak czy inaczej - zostaje serwis.
                        Zamieszczone przez asdfasfd
                        Chyba rzeczywiście migawka. Gdyby to była wina światła odbitego od lustra to prostokąt byłby dużo większy i miałby rozmyte krawędzie.
                        i fota byłaby niedoświetlona a nie prześwietlona
                        jaki masz przebieg w tym 300d ?

Komentarz

• Zakk Wylde
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 349

Przebieg? Bardzo duuuuuuuuuży bo robiłem na nim wesela co sobotę
                          sprzęt | | |

Komentarz

• asdfasfd
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 341

Zamieszczone przez enter
                            i fota byłaby niedoświetlona a nie prześwietlona
                            jaki masz przebieg w tym 300d ?
                            Nie mówię o tym głównym lustrze, które się nie podnosi. Mówię o pomocniczym, które jakoś dziwnie odbija światło i jest wielki biały prostokąt na zdjęciu.

Komentarz

Pracuję...