Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem teleobiektywu do canona 450D. O EF-S 55-250 nawet nie mysle, gdyz wiele złego o nim słyszałem - ponoć to "zabawa" na kilka miesięcy. Co byście doradzili - EF 70-300 IS, EF 70-200 4L? I jak to jest z tym przelicznikiem dla obiektywów na pełną klatkę w przypadku 450D. Z tego co rozumiem faktycznie ogniskowa będzie miała zakres 112-320(480), więc bedzie duża "dziura" pomiędzy kitem a tele. W taki razie może lepiej kupić EF 28-135 IS?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
15 mm (kita też należałoby "wydłużyć") to nie jest duża dziura, to praktycznie brak dziury.
Z tego co czytałem to EF-S 55-250 jest bardzo pozytywnie oceniany, no i on ma praktycznie kilka miesiący więc nie wiem skąd wróżby o '"zabawie" na kilka miesięcy'. Chyba że czegoś nie doczytałem.
I mały gratis http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=70-300
Całkowicie zgadzam się z comatusem, a moim skromnym zdaniem kryterium wyboru to pojemność Twojej kieszeni. Jak widac z testów nie ma czegoś idealnego. L-ka to zawsze jakość i solidność, C 70-300 daje trochę więcej ogniskowej i problemy z AF, a 55-250 jest całkiem przyzwoitym szkiełkiem i jeśli wielu bawiło się kitami albo 50 1.8 dość długo to pogarda do 55-250 pewnie jest na wyrost. Ale każdy kroi jak może. Z tych trzech wybierałbym dla siebie ( chociaż jeden z nich mam ).
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem teleobiektywu do canona 450D. O EF-S 55-250 nawet nie mysle, gdyz wiele złego o nim słyszałem - ponoć to "zabawa" na kilka miesięcy. Co byście doradzili - EF 70-300 IS, EF 70-200 4L? I jak to jest z tym przelicznikiem dla obiektywów na pełną klatkę w przypadku 450D. Z tego co rozumiem faktycznie ogniskowa będzie miała zakres 112-320(480), więc bedzie duża "dziura" pomiędzy kitem a tele. W taki razie może lepiej kupić EF 28-135 IS?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jesli chcesz miec pewnosc AF, ostrosc, jakosc, solidnosc wykonania to wyborem powinno byc 70-200.
Ogniskowa przypietego danego ukladu optycznego (obiektywu) sie nie zmienia na cropie w zaden sposob, zostaje taka sama - nastepuje tylko pozorne wydluzenie ogniskowej.
Nie mowi sie że pole widzenia jest mniejsze w stosunku do pelnej klatki (FF), tylko że ogniskowa się zwiększa --> i tutaj zachodzi niezrozumienie jak sadze - ale marketing producentow jakos z tym nie walczy bo chyba mu na reke czasami ta sytuacja :-)
Duzo gorzej brzmiala by informacja iz crop to ok. 0,4 wielkosci matrycy pelnej klatki :-)
Może źle się wyraziłem z tą ogniskową. Ale w sumie wychodzi na jedno - kit kończy się na ogniskowej 55, a zoom 70-200 do pełnej klatki podpięty do body 450d będzie miał pole widzenia jak 112-320. I o to tylko chodzi, czy to wg was nie za duża "dziura"? I dlatego może EF 28-135 byłby na to dobrym rozwiązaniem?
A jeśli chodzi o to co napisałem o EF-S 55-250 to jak najbardziej mogę się mylić. Moja opinia poparta jest jedynie cudzymi testami, a szczególnie tym na optyczne.pl, gdzie go delikatnie mówiąc zjechali
Może źle się wyraziłem z tą ogniskową. Ale w sumie wychodzi na jedno - kit kończy się na ogniskowej 55, a zoom 70-200 do pełnej klatki podpięty do body 450d będzie miał pole widzenia jak 112-320. I o to tylko chodzi, czy to wg was nie za duża "dziura"? I dlatego może EF 28-135 byłby na to dobrym rozwiązaniem?
A jeśli chodzi o to co napisałem o EF-S 55-250 to jak najbardziej mogę się mylić. Moja opinia poparta jest jedynie cudzymi testami, a szczególnie tym na optyczne.pl, gdzie go delikatnie mówiąc zjechali
nie ma tak że jedne obiektywy się przelicza a innych nie.
Z 70-200 wyszło Ci 112 -320 a kit tak samo się przelicza , czyli dziura w ogniskowych sie nie zwiększa. w kicie na Tele po przeliczeniu masz 88.
(oczywiście wszystko się przelicza przy aparacie np.450D , a przy 5D nic już nigdzie nie przeliczasz)
Co do samej dziury to ja mam kita i 70-210 i jej nie odczuwam.
jak wiem że będę focił coś dalszego to zakładam teleobiektyw , w przeciwnym wypadku kita.
a i na koniec rysunek który pomógł mi zrozumieć o co chodzi z tymi przeliczeniami,i na czym polega ten "cropowy zoom"
Niestety nie mogłem znaleźć oryginału ani na forum ani na dysku to na szybko zmontowałem w paincie:
Obiektyw jest ten sam , a różni się tylko to co widzą te matryce.
FF widzi szerzej.
a jeszcze co do samych obiektywów .
wybór masz pomiedzy EF 70-300 IS, EF 70-200 4L.
jak priorytetem jest większy zoom to 70-300
a jak jakość , i wygoda użytkowania to bez zastanowienia 70-200
.. kit kończy się na ogniskowej 55, a zoom 70-200 do pełnej klatki podpięty do body 450d będzie miał pole widzenia jak 112-320. I o to tylko chodzi, czy to wg was nie za duża "dziura"? I dlatego może EF 28-135 byłby na to dobrym rozwiązaniem?
Jednym obiektywem nie zalatwisz wszystkiego - bo takiego dzisiaj nie ma - zakladajac iz chcesz miec wysoka jakosc.
Przeanalizuj swoje potrzeby, co i jak chcesz robic, w jakim swietle, jaka oczekujesz jakosc, pewnosc AF, ostrosc itd.
Nie musisz od razu "pokrywac" wszystkiego - ustal sobie priorytety i "step by step".
Komentarz