430EX vs 550EX vs zamienniki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ci-nek
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 39

430EX vs 550EX vs zamienniki

Od paru godzin siedzę i wchłaniam megabajty informacji o tym jaką lampę kupić najlepiej, ale może ktoś z was będzie w stanie mi coś konkretnego zasugerować. Przedział cenowy oczywisty (jak do lamp w tytule) czyli koło 550-650zł, z nastawieniem im mniej tym lepiej. Fotki robię Canonem 10D i zależy mi na możliwości korzystania z TTL-a. Głównie reporterka w ciemnych pomieszczeniach z ciemnym sufitem położonym około 3,5metra wysokości. Szukam czegoś co również bedzie mi doswetlało sceny w ciagu dnia. Do tej pory radziłem sobie z Henimexem TZ-2 + kombinacje z dyfuzorami i kartkami. Pierwsze 2 razy byłem zadowolony, a już dawno dawno doszedłem do wniosku że stac mnie na wiecej a sprzet mnei ogranicza. Wiem że najlepiej byłoby pójść na 580tkę ale wiadomo- kasa kasa.
    Moze są na rynku jakieś zamienniki, chociaż nei ufam w niemarkowy niededykowany sprzet. Myślałem nawet o Nikonie sb-26... ale nie wiem jak ta profanacja canon-nikon będzie działała? :P
  • Semtex
    Początki nałogu
    • 2005
    • 347

Mi bardzo dobrze działa sigma DG PRO nie narezkam w każdym razie
    5d + plecak

Komentarz

• tom517
      Początki nałogu
      • 2007
      • 495

bierz 430ex: mala, zgrabna, E-TTL, niedroga.

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez tom517
        bierz 430ex: mala, zgrabna, E-TTL, niedroga.
        Dokładnie. Poza tym chyba nawet 420EX ujdzie (zadziała w ETTL-II)?
        Trzymaj się oryginalnych produktów Canon a unikniesz niespodzianek.
        the silence is deafening

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez aptur
            430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.
            Używkę LNIB na forum taniej.
            the silence is deafening

Komentarz

• ci-nek
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 39

dzięki wielkie. własnie ku 430 zastanawiam się najbardziej, ale zapytać nie szkodzi, prawda? :P a ztego co przeczytałem 420 jest starsza od 430 która posiada np wykrywanie wielkosci matrycy. niuans jak to sie mówi, ale już 1/3EV i wiąrząca sie z tym korekta np na 300 fotkach to nielada wyzwanie przy obróbce końcowej. dotarłem do tabeli lamp canona, jakby kogoś to interesowało http://www.kjsl.com/~dave/speedlites.html

Komentarz

• Jasper
                Bywalec
                • 2008
                • 152

No i ewentualnie 430 EX II. Jakieś ulepszenia są. Na razie tylko jako nowość troszeczkę kosztuje ale jak zwykle - chwilka i spadnie w cenie. Może jest warta uwagi.

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Różnica w funkcjonalności pomiędzy 420 a 430 jest taka, że jeśli 430 wchodzi w grę to nad 420 nie ma się co zastanawiać. Rozpoznawanie wielkości matrycy to pikuś w porównaniu z brakiem możliwości manualnego panowania nad mocą błysku w 420EX. Przy niej jakakolwiek zabawa z długim kabelkiem PC czy wyzwalaczami radiowymi jest w zasadzie niemożliwa. Moim zdaniem tylko 430EX z tych dwu.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• macieksowinski
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 27

Bierz 430 EX i się nie zastanawiaj gdyż unikniesz przykrych rozczarowań z produktem innego producenta, a takie bywają. Jeśli chodzi o 430 EX II to Canon zmienił mocowanie i teraz wyglada, a i prawdopodobnie na 80% jest takie samo jak w 580 EX II . W samym działaniu lampy ponoć nie pozmieniali. Powodzenia
                    www.blackmustache.com.pl

Komentarz

• ci-nek
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 39

nad 420 sie nie zastanawiałem, właśnie z racji braku regulacji.. co do wersji II... wydaje mi się że aż tak dużo nie dało sie w niej pozminieniać bym musiał tyle dopłacać ile sugeruje dzieki jeszcze raz!

Komentarz

• Jasper
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 152

no z tego widać, że zmiana nie tylko mocowania...

Komentarz

• tomko66
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 67

zostaje jeszcze Metz 48 AF-1, nieco mocniejszy od 430 EX Canona... osobiście używam Speedlita i nie narzekam, choć czasem brakuje mi mocy

Komentarz

• ci-nek
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 39

o tyle o ile na chwilę obecną 430 mozna używaną kupic za 550 to taniej niż 710 żadnego metza nei znalazłem. nei mam on jakoś wybitnie lepszych parametrów niż 430... a jak już pisałem - dedykowany sprzęt zawsze bedzie IMHO chodził lepiej :P

Komentarz

• Maciej Wroński
                              • 2008
                              • 12

Witam,

Rozwaz Metz`a 48AF ma sporo plusow w stosunku do 430EX, m.in wysowana karteczka (wiem wiem mozna sobie dokleic, ale jednak czesto sie gubi) oraz natychmiastowy dostep do korekcji ekspozycji blysku, nie trzeba trzymac kilka sekund klawisza OK ktory w dodatku jest schowany. Pozatym Metz jest mocniejszy oraz dziala bez problemu z chinskimi radiowkami (nie zakluca tak jak 430EX). Do tego wszystkiego daje lepszy balans w trypie AWB niz 430EX. Zeby nie byc goloslowny uzywalem wczesniej sporo 430EX i jednak Metz duzo bardziej mi pasuje.

Pozdrawiam

Ps. Od razu mowie ze moj post dotyczy 430EX I nietestowalem II i mozliwe ze cos moze byc w niej poprawione.
                              Ostatnio edytowany przez Maciej Wroński; 18982.

Komentarz

Pracuję...