Zacinający się 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kieza
    Bywalec
    • 2008
    • 145

Zacinający się 40D

Witam,
    Mam taki niewesoły problem - co jakiś czas zacina się mój 40D - po włączeniu nie świeci się nic na ekranie, nie da się wejść do menu, na górnym ekranie widać wszystko oprócz ilości zdjęć pozostałych do wykonania. "Po ciemniaku" mogę zmieniać opcje i mieszać w ustawieniach. Aparat ostrzy z autofocusem ale nie da się strzelić migawką. Mogę go włączać i wyłączać w nieskonczoność a "zacięcie" pozostaje - dopiero jeżeli wyciągnę i zamienię miejscami baterie w gripie aparat po włączeniu wraca do normy. Ta sama sytuacja dzieje się bez gripa - wtedy muszę odczarować go wyciągając na chwilę baterie.
    Zacina się w różnych momentach - czasami po włączeniu od razu, a czasami pół dnia z nim chodzę - włączam wyłączam aż tu nagle widze coś fajnego - chce go odpalić i error. Bardzo wkurzająca dolegliwość - aparat jet na gwarancji do końca roku - i planuje go wysłać do serwisu - ale chciałbym się dowiedzieć czy komuś się tak już zadziało.
    Czekam na jakąkolwiek pomoc.
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Sprawdź styki obiektywu, sprawdź z inną kartą. Jeśli nadal klops to raczej serwis.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• kieza
      Bywalec
      • 2008
      • 145

sprawdzałem na 3 obiektywach i z dwoma kartami - i zachowuje się podobnie, przeczyszcze wszystkie styki i zobacze

Komentarz

• krzesz

Witam kolege.
        No i jak tam po przeczyszczeniu styków jest już ok ?
        i jaką wersje softu masz wgraną w aparacie ?

Komentarz

• kieza
          Bywalec
          • 2008
          • 145

czyszczenie styków nic nie dało, firmware 1.0.5 - zaraz sobie wgram 1.0.8 ale to pewnie nic nie da bo poprawia jakieś bzdury tylko, jeszcze chwile poczekam (w sensie kilka sesji mam niestety zaplanowanych) i poleci do serwisu ;]

Komentarz

• kieza
            Bywalec
            • 2008
            • 145

wgrałem 1.0.8 i na razie się nie zacioł - zobaczymy co dalej - oby poskutkowało ;]

Komentarz

• krzesz

Zamieszczone przez kieza
              wgrałem 1.0.8 i na razie się nie zacioł - zobaczymy co dalej - oby poskutkowało ;]
              Jeśli nie pokazywał ci się słynny ERR99, to wygląda na problem z samym softem, chyba że przezył jakąś ulewe, to wtedy elektronika.

Komentarz

• sal
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1122

Jaki grip, jakie baterie?
                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• kieza
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 145

Zamieszczone przez krzesz
                  słynny ERR99
                  chyba nie taki słynny - bo nie słyszałem o nim ;] możesz rozwinąc

a co do gripa i baterii to:
                  battery grip bg-e2n
                  jedno aku z zestawu body 1390mAh(Li-ion) a drugie dokupione firmy hahnel 1500mAh(Li-ion)

Komentarz

• lempl
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 684

Jeśli problem nie zniknął po zmianie softu, to może to być np zimny lut, także chyba żytnia się kłania.

Komentarz

• kieza
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 145

na razie problem zniknął (po zmianie softu) - przed każdym włączeniem oblewa mnie jednak zimny pot - czy się zatnie czy nie :]
                      polecam aktualizację softu - może canon dodał jakieś poprawki między wierszami, czasami tak robią

Komentarz

• krzesz

Zamieszczone przez kieza
                        chyba nie taki słynny - bo nie słyszałem o nim ;] możesz rozwinąc

a co do gripa i baterii to:
                        battery grip bg-e2n
                        jedno aku z zestawu body 1390mAh(Li-ion) a drugie dokupione firmy hahnel 1500mAh(Li-ion)
                        Tutaj masz co nie co o tym erroru http://canon-board.info/showthread.php?t=13877

Komentarz

Pracuję...