Stosowanie filtra polaryzacyjnego na obiektywie 16-35 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jano
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 41

Stosowanie filtra polaryzacyjnego na obiektywie 16-35 L

Mam pytanie do użytkowników tego obiektywu bądź innego o podobnej ogniskowej z FF czy jest sens używania polaryzatora na 16 mm? Mile widziane sample.

pozdrawiam

Jano
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Sens używania polarów na tak szerokich ogniskowych był już wielokrotnie dyskutowany i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
    Osobiście używam z tym szkłem polara a czasem trafi się i 16 mm.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Jano
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 41

Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.

Komentarz

• Krasuski
        Początki nałogu
        • 2007
        • 279

Ja do swojego C16-35 kupiłem - Filtr polaryzacyjny 82mm slim Marumi DHG 82mm sample postaram się zapodać wieczorkiem to sami ocenicie.
        po pracy
        www.krzysztofkrasuski.pl

Komentarz

• asdfasfd
          Zablokowany
          • 2007
          • 341

Tak się zastanawiam co jest lepiej kupić. Wersję slim, czy po prostu większy, ale z redukcją. Druga opcja miałaby wygodniejszy uchwyt do kręcenia.

Komentarz

• hofi66
            Początki nałogu
            • 2005
            • 290

Zamieszczone przez Jano
            Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.
            Dla tej klasy szkła nie mas sensu oszczędzać na polarze, tylko najwyzszej jakości - Heliopan lub B+W, są znakomite ale trochę kosztują
            Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Komentarz

• ARN
              Uzależniony
              • 2008
              • 757

ja używam Heliopana i jestem bardzo zadowolony - winietowanie niemal niezauważalne przy 16mm.
              Kiedyś, na kliku fotkach zdarzyła mi się winieta (dziwna i widoczna na podglądzie w 5D), ale szybko się zorientowałem: to osłona słoneczna mi się przestawiła od wkładania i wyjmowania z plecaka

Komentarz

• Jano
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 41

Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez Jano
                  Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.
                  Chetnie bym jeszcze zobaczyl jakies sample oraz poznal zrodlo zakupu filtra i jego cene

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• darekmil73
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 55

Zamieszczone przez Parteq
                    Chetnie bym jeszcze zobaczyl jakies sample oraz poznal zrodlo zakupu filtra i jego cene
                    Dołączam się.
                    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• Jano
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 41

Zamieszczone przez darekmil73
                      Dołączam się.

Cena to 570zł a źródło to raysfoto. Zdjęcia pokażę jak wreszcie u mnie wyjdzie słońce.

Komentarz

• Parteq
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1159

Zamieszczone przez Jano
                        Cena to 570zł a źródło to raysfoto. Zdjęcia pokażę jak wreszcie u mnie wyjdzie słońce.
                        Ok

Czekam niecierpliwie
                        Choc slonce mozna olac..

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

Pracuję...