16-35L czy 24-70L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canonfun
    Coś już napisał
    • 2008
    • 66

16-35L czy 24-70L

Witam serdecznie
    Posiadam aparat canona 1d MKII i wlasnie rozbudowuje szklarnie - mam maly dylemat odnosnie 16-35 i 24-70 - zajmuje sie glownie fotografia slubna i do tych celow wlasnei nowy obiektyw bedzie przeznaczony.
    Problem polega na tym ze 1d mkII ma przelicznik 1.3 wiec przy obiektywie 24-70 obawiam sie ze moze zabraknac szerokiego kata a przy 16-35 obawiam sie ze zabraknie zooma. Czy moglbym prosic o jakies porady, ?
    Dodam tylko ze nie mam mozliwosci przetestowania tych dwoch szkiel i beda kupowane poprze aukcje internetow lub sklep internetowy, stad moja prosba o porade w danej kwesti - tzn. jaki obiektyw byscie bardziej polecili w takiej sytuacji.Interesuja mnei rowneiz stalki - posiadam niestety tylko jedną 85/1.8 , mój budzet na dane obiektywy to 6tys.zł
    Z gory dziekuej i pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez canonfun; 18489.
    Facebook

Fotograf
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez canonfun
    Witam serdecznie
    Posiadam aparat canona 1d MKII i wlasnie rozbudowuje szklarnie - mam maly dylemat odnosnie 16-35 i 24-70 - zajmuje sie glownie fotografia slubna i do tych celow wlasnei nowy obiektyw bedzie przeznaczony.
    Problem polega na tym ze 1d mkII ma przelicznik 1.3 wiec przy obiektywie 24-70 obawiam sie ze moze zabraknac szerokiego kata a przy 16-35 obawiam sie ze zabraknie zooma. Czy moglbym prosic o jakies porady, ?
    Jesli chodzi o zakres ogniskowych to 24-70 będzie w sam raz. Da się robić 35mm na FF więc ~30mm tym bardziej.
    Pytanie tylko czy 2.8 bez IS nadaje się na ciemny kościół. Moim zdaniem nie, chyba że z dopałą lampy.
    Digart

Komentarz

• canonfun
      Coś już napisał
      • 2008
      • 66

Dzieki za wizyte i odpowiedz MMM , a czy moglbys zaproponowac jakies stalki ?ogolnie mam budzetu 6 tys zl i musze za to kupic szklarnie, obecnie posiadam tylko jedno szklo 85/18. canona
      Facebook

Fotograf

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Jeśli masz 85/1.8 to w najprostszym przypadku potrzebujesz do tego tylko 24L oraz kursu szybkiego żonglowania stałkami w trakcie ceremonii :-).
        Ale jak już mówimy o dwóch szkłach to 16-35 na zmianę z 85 też będzie dobre. Nie da takiego rozmycia jak 24L ale za to będzie wygodniej.
        Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
        Digart

Komentarz

• canonfun
          Coś już napisał
          • 2008
          • 66

czyli polecilbys zakup 16-35 + 24mm ? myslisz ze to bedzie wystarczajacy zestaw do slubow + moje 85/1.8?
          Facebook

Fotograf

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez canonfun
            czyli polecilbys zakup 16-35 + 24mm ? myslisz ze to bedzie wystarczajacy zestaw do slubow + moje 85/1.8?
            16-35 lub 24L a do tego 85mm. Na szerokim końcu czasy są długie i 2.8 da radę.
            Digart

Komentarz

• Mac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2063

16-35/2.8 spokojnie się wyrabia w kościele. Kolega, który robi śluby zawodowo używa 15/2.8 Fisheye, 35/1.4, 85/1.2 a do tego 16-35/2.8 II chociaż teraz planuje zakup 24/1.4 i twierdzi, że wraz z 70-200/2.8 IS to mu daje pełen zestaw. Zapomniałem, że posiada dwa body.
              EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Do twoich zastosowań polecam jednak 24-70. Sam robiąc z rzadka śluby (w rodzinie) używam tego szkła stosunkowo najczęściej. Sądzę, że 16-35 (to świetne szkło) będzie stanowił na cropie 1,3 doskonałe uzupełnienie 24-70, ale go nie zastąpi. 24mm na 1d to dość szeroko dla większości zastosowań weselnych.

Oczywiście, jak pisał Mac - lepszy jakościowo będzie worek stałek, ale to również worek pieniędzy i niezła karuzela szkieł na puszce.

Komentarz

• sample

Witam wszystkich
                  A ja właśnie przymierzam sie do zakupu szkła pod moje body 40D. Myślałem nad 16-35 2,8 L v 17-55 2,8 IS. Ten drugi nowy, pierwszy używany? Będę pstrykał ślub pod koniec miesiąca w rodzinie i nie wiem które szkło wybrać. Mam lampę 430 EX, 50 1,8 i 70-200 4L? Na pełna klatkę nie zamierzam przechodzić przez 2-3 lata? Proszę o podpowiedź.

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Nie ten wątek. Tu rozważane są inne szkła, pod innego cropa. Ale skoro już to moim zdaniem 17-55 pod 40d, ale bardziej perspektywiczny jest jednak canon 16-35. Za kilka lat sam zrozumiesz, jak pogonisz cropa.

Komentarz

• ErnestPierwszy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 734

Zamieszczone przez sample
                      Witam wszystkich
                      A ja właśnie przymierzam sie do zakupu szkła pod moje body 40D. Myślałem nad 16-35 2,8 L v 17-55 2,8 IS. Ten drugi nowy, pierwszy używany? Będę pstrykał ślub pod koniec miesiąca w rodzinie i nie wiem które szkło wybrać. Mam lampę 430 EX, 50 1,8 i 70-200 4L? Na pełna klatkę nie zamierzam przechodzić przez 2-3 lata? Proszę o podpowiedź.
                      W ciemnym kościele przyda się IS w 17-55. Możesz robić zdjęcia młodym przy czasach 1/15 plus ISO>=1000. Złapiesz światło w kościele.
                      Polecam do tego zestawu lampę 580EXII z mojego doświadczenia 40D jakoś lepiej ostrzy przy "wspomaganiu" z tej właśnie lampy.
                      Miałem 430EX i ja widzę różnicę przy ostrzeniu z 580EXII, może coś tam lepiej działa w AF w takim zestawie?

Komentarz

• canonfun
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 66

Stalo sie kupilem wlasnie 16-35 , zrobilem fotki probne w ciemnym a nawet bardzo ciemnym kosciele w toruniu - daje rade ale nei wiem czy nie brakuje troche zooma , na 1 slubie sie okaze jesli nie spelni moich oczekiwan wystawie go na CB w dziale sprzedam za okolo 2700zl.
                        Pozdrawiam idziekuje wszystkim za pomoc
                        Facebook

Fotograf

Komentarz

• oszołom
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 301

No to trochę się pospieszyłeś z tym 16-35 albo ja za późno odwiedziłem ten wątek. Miałem podobny dylemat 1,5 roku temu. Kupiłem od razu 16-35 do mojej jedynki. Następnie po 2 miesiącach kupiłem 24-70. Po zakupie 24-70 , 16-35 praktycznie ciągle był tylko balastem w moim plecaku. Jakości obrazu nawet nie ma co porównywać. 16-35 jest po prostu delikatnie mówiąc takie sobie. ( zresztą miałem na testy wersję II i też jest takie sobie.) 24-70 świetny zoom, rewelacyjna jakość obrazu. Nie odczułem też ,że jest za wąsko. Z 24-70 będziesz bardzo zadowolony.
                          Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez oszołom
                            Nie odczułem też ,że jest za wąsko. Z 24-70 będziesz bardzo zadowolony.
                            i robisz zdjęcia na ślubach 24-70?
                            Digart

Komentarz

• himi
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 2638

Zamieszczone przez MMM
                              i robisz zdjęcia na ślubach 24-70?
                              A to takie straszne? Czy snobizm nie pozwala na taką profanację?

Komentarz

Pracuję...