Góry Sowie - proszę o podpowiedzi

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1906
    Bywalec
    • 2007
    • 217

Góry Sowie - proszę o podpowiedzi

Witam wszystkich, wygląda na to że pora i mojego urlopu się zbliża Wybór za podpowiedziami kumpla z pracy padł na góry sowie, nocleg w miejscowości Walim.
    Jeśli ktoś z Was był, proszę o sugestie dot. miejsc wartych odwiedzenia. Chciałbym codziennie rano odbyć jakąś sesyjkę, będę tam przez tydzień.
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Teplicko-Adrszpaskie Skały znane u nas pod nazwą Skalne Miasto (Czechy).
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

- droga z Walimia do Rościszowa - kilka ładnych pejzażyków, w okolicach szczytu niżej tylko las
      - zalew w Zagórzu Śląskim: malownicze skaliste wysokie brzegi
      - szlak Turystyczny z Rzeczki na Wielką Sowę - w okolicach szczytu ciekawa szata roślinna, niżej ładne panoramki
      - sztolnie Walimskie - bardziej do zwiedzania niż do focenia ale spróbować można
      - Zamek Grodno
      - forty w Srebrnej Górze
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• tomek1906
        Bywalec
        • 2007
        • 217

to się zapowiada bardzo ciekawie dzięki

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Dzial Marcinkowej. a dokladniej, to przejsc sie z buta spod Zalewu (tamy na Bystrzycy) do Przeleczy Walimskiej, a potem na Sowe.

piekne tereny, zwlaszcza latem i na jesien
          www albo tez flickr

Komentarz

• terminator
            Początki nałogu
            • 2007
            • 325

Są jeszcze ruiny starej fabryki lnu w Walimiu. Zerknij w dziale Plenery "Wałbrzych i okolice".
            __________________________________________________ ____
            " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
            chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• tomek1906
              Bywalec
              • 2007
              • 217

no i po wakacjach ...
              dziękuję wszystkim za podpowiedzi z tym wątku, z większości skorzystałem
              dla potomnych, gdyby ktoś wybierał się w tamte tereny :

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

zajawkowe zdjęcia z :

Fabryki Lnu w Walimiu
              Rzeczki
              Wielkiej Sowy
              Gór Stołowych
              Książa
              Grodna
              Sztolni w Rzeczce, Osówce, Włodarzu

ja ze swojej strony polecam,

Komentarz

• fotokor1
                Początki nałogu
                • 2006
                • 373

bardzo przyjemne zdjęcia a 25 wywiera duuużżże wrażenie
                pozdrawiam
                Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• tomek1906
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 217

bo to duża armata była

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Ratno Dolne

Ten zamek od magazynu to Ratno Dolne. Dawna posiadłość rycerska i z moich wiadomości z przed 2 lat w prywatnych rękach. Zawsze jak jestem w okolicy to tam zaglądam. Jest bardzo urokliwy ale niestety popada w coraz większą ruinę. Był też podpalony.
                    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• tomek1906
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 217

Dzięki Sergiusz, nie mogłem go namierzyć !!!

Komentarz

• Sergiusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2708

Ja na początku poznawania tego rejonu jako źródła korzystałem z książek niejakiej Pani Lamparskiej. Z kilku różniących się wydań można dość dobrze poznać historię i teraźniejszość większości obiektów na tym terenie. Część z zawartych w książkach informacji może być nieaktualne bo opisywany obiekt mógł popaść w jeszcze większą ruinę lub jak na szczęście się zdarza czasami, przejść w ręce prywatne i stoi prawie jak nowy.

Drugim źródłem moich informacji był przewodnik z Pałacu w Kamieniu Ząbkowickim http://www.polskieszlaki.pl/galeria/...abkowicki.html , który nie tylko recytuje z pamięci ale też odpowiada i to wyczerpująco na zadane pytania. Drugim takim miejscem jest Ścinawka w, której znajduje się najmniejsza budowla obronna średniowiecznej europy. Z szosy wygląda jak waląca się stodoła dlatego mało kto tam zagląda. A nie powiem jest co pooglądać i posłuchać osoby oprowadzającej po obiekcie prawdziwego miłośnika tamtych terenów:http://www.palacsarny.pactor.net/sar...y/kapitan1.htm Oczywiście coś mogło się zmienić. Zawsze w pobliżu takich miejsc mieszkają jacyś ludzie i warto zasięgnąć języka. Pragnienie na napoje poprawiające nastrój jest tam wysokie i parę złotych ( okolice 10zł ) rozwiązuje nie tylko języki ale znajdują się też klucze od interesujących obiektów. Nie powiem w ten sposób sporo „zwiedziłem” w tamtej okolicy.

Tak na marginesie: Bardzo fajne zdjęcia z podziemi w Walimiu. Ale same podziemia i tajemne okolice są chyba bardziej interesujące w Osówce.

Pozdrawiam!
                        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• tomek1906
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 217

zacząłem szperać po necie, szukając informacji o tych górach i ich tajemnicach. tu się jeszcze wiele ciekawych tematów może pojawić ...

Komentarz

Pracuję...