Jak uzyskać takie kolory?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shark-uk
    Bywalec
    • 2006
    • 141

Jak uzyskać takie kolory?

Po pierwsze szukałem na forum ale nieznalazlem rozwiazania a te ktore były niedały takiego efektu jak chce.

Zobaczcie na tej stronie http://imagesbyhelen.com/index2.php
    Np w galerii "Little Girls" wiekszość kolorowych zdjęć ma bardzo jasne a zarazem bardzo nasycone/żywe kolory.
    Może ktoś mi pomóc i wytłumaczyć jak takie coś osiągnąć ?
    Z góry dzieki.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com
  • allgsm
    Początki nałogu
    • 2007
    • 311

Hmm, dobre szklo dobre swiatlo i zabawa w PS-ie z kolorami, tak na moj gust, no ale ja sie dopiero ucze ;-) Pozatym wesc pod uwage kolor tla przy kazdym zdjeciu ;-) To tez ma wplyw na odbior zdjec ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• Shark-uk
      Bywalec
      • 2006
      • 141

Własnie chodzi mi o tą "zabawe" w PS lub w LR bo podejżewam że od odpowiedniego wywołanie RAWa trzeba zacząć .

ps: http://www.sarahsmithphotography.com/index2.php
      tutaj jest tło biale a zdjecia mają takie same kolory, galeria ślubna np.
      Ostatnio edytowany przez Shark-uk; 7181.
      Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 f/2.8 IS USM |Canon 85 f1.2 USM |Canon 35 f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Nie wiem czy Cie nie wprowadze w blad ale podobne efekty w acr/lightroom wychodza przy mocnym podciagnieciu ekspozycji lub "fill lights", obcieciu swiatel ktore wchodza w przepalenia(recovery, krzywymi albo poziomami), lekkim wzmocnieniu czerni(blacks) i wzmocnieniu kontrastu(krzywymi albo suwakiem).

Przepraszam jesli nie o to chodzilo.
        Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
        www.kwapisz.org

Komentarz

• gunia1990
          Uzależniony
          • 2008
          • 550

o, dzięki wojkij, sama byłam ciekawa w jaki sposób mozna to zrobić w lr
          galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

Kalinie trzeba dziekowac bo gdzies kiedys puscila w swiat kilka wskazowek odnosnie takiej obrobki - jak tak dalej pojdzie to za jakis czas pomnik Jej bedzie trzeba wybudowac chyba

No ale tak czy inaczej polecam sie na przyszlosc
            www.kwapisz.org

Komentarz

• Shark-uk
              Bywalec
              • 2006
              • 141

Wielkie dzięki musze popracować nad proporcjami ale to chyba to o co mi chodzi )

martinbartnicki.com

Komentarz

• Foto-g-Raf-ał
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 24

A czy ktoś pomyślał o tym, czy to czasem nie jest średni format??

Niby jesteśmy w erze cyfrowej, ale ludzie nadal robią zdjęcia na kliszach.
                300D+KIT+GRIP 20D 580EX 50/1.8 85/1.8 90-300/4.5-5.6
                smokie.prv.pl
                picasaweb

Komentarz

• hekselman
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 568

Tak naprawdę - wiele dróg prowadzi do celu. I dziwi mnie że ktoś (z całym szacunkiem dla pytającego) chce r e c e p t y zamiast satysfakcji z własnych osiągnięć.

Masz świadomość że pytasz: ktoś coś fajnie wymyślił a mnie nie chce się samemu do tego dojść.Nie chcę tracić czasu na własne poszukiwanie - chcę mieć efekt bez wysiłku.
                  Powoli godzę się z tym że "na chama" zrzyna się pomysły na zdjęcie ale żeby jeszcze do tego dopisać recepty techniczne?
                  Może poszukaj wśród dostępnych, płatnych "plug-in"ów do softu?
                  "O tempora o mores...." - jak mawiali starożytni rzymianie.

Komentarz

• bertold
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 83

Zamieszczone przez hekselman
                    Masz świadomość że pytasz: ktoś coś fajnie wymyślił a mnie nie chce się samemu do tego dojść.
                    A czy Ty masz świadomość, że wcale nie wiesz czy tak akurat jest? Wcale nie
                    jest powiedziane, że nie próbował do tego dojść, i wcale nie jest powiedziane,
                    że autorka galerii coś "fajnie wymyśliła". To nie jest wcale jakiś nowy styl. Istnieje
                    od lat i akurat mało prawdopodobne jest, że autorka sama nie miała w tym
                    pomocy, lub chociażby inspiracji z innego źródła.
                    Bernard
                    http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• amz
                      Zablokowany
                      • 2008
                      • 74

CTRL+U, srodkowy pasek na +30

Komentarz

• bertold
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 83

Zamieszczone przez amz
                        CTRL+U, srodkowy pasek na +30
                        Nie bądź śmieszny. To wymaga o wiele więcej finezji.
                        Bernard
                        http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• Dajmos

Zamieszczone przez Foto-g-Raf-ał
                          A czy ktoś pomyślał o tym, czy to czasem nie jest średni format??

Niby jesteśmy w erze cyfrowej, ale ludzie nadal robią zdjęcia na kliszach.
                          To nie jest średni format. Ta pani robi zdjęcia Nikonem D200. Przejdź na jej blog i tam sprawdź w exifie któregokolwiek zdjęcia.

Komentarz

• Art Mag
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 261

Zajrzyj tu i wszystkiego sie dowiesz.
                            ArtMag

Komentarz

• Propi
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 329

Zamieszczone przez wojkij
                              Kalinie trzeba dziekowac bo gdzies kiedys puscila w swiat kilka wskazowek odnosnie takiej obrobki - jak tak dalej pojdzie to za jakis czas pomnik Jej bedzie trzeba wybudowac chyba
                              A ma ktoś może linka do tego "świata"? Bo chętnie bym przeczytał

Co do dobrej woli Kaliny... faktycznie, możnaby o niej długo pisać. Pomaga nawet konkurencji (choć, rzecz jasna, nieudolnej konkurencji) i generalnie sprawia wrażenia, jakby nie była rodowitą Polką, na polskiej ziemi chowaną
                              www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

Pracuję...