540EZ ->550EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwizdek

540EZ ->550EX

Poradźcie znawcy :wink: jakie są rużnice między tymi lampami liczba przewodnia znikomo się rużni a jak jest z pomiarem światła co zadecydowało o wypuszczeniu przez Firmę Canon tych dwóch lamp - jako laik z dziedziny lamp błyskowych nie mam większego pojęcia -dlatego proszę o podpowiedz i pomoc w wyborze... :-?
  • Jurek Plieth
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2087

Zamieszczone przez gwizdek
    jakie są rużnice między tymi lampami
    EZ nie działa prawidłowo z cyfrakami
    http://plieth.com

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez gwizdek
      Poradźcie znawcy :wink: jakie są rużnice między tymi lampami liczba przewodnia znikomo się rużni a jak jest z pomiarem światła co zadecydowało o wypuszczeniu przez Firmę Canon tych dwóch lamp - jako laik z dziedziny lamp błyskowych nie mam większego pojęcia -dlatego proszę o podpowiedz i pomoc w wyborze... :-?
      Zasadnicza to taka że 550EX obsługuje E-TTL a 540 EZ nie.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• ukasz
        Uzależniony
        • 2004
        • 595

540 jest starsza i nie obsługuje E-TTla tylko starszy A-TTL. A ponieważ cyfrowe Canony działają tlko w E-TTLu....

Jeśli masz analoga to 540 będzie działać. Ale i tak jej nie polecam - jak będziesz chciał kupić cyfrę to dodatkowym wydatkiem stanie się wymiana lapmy. Jeśli chcesz kupić taniej lampę o dużej liczbie przewodniej to Metz 54MZ3/MZ4. LP 54, palnik zoomuje sie od 24-105 (z wbudowanym dyfuzorem od 20) Jest E-TTL, głowica kręcona we wszystkie kierunki. Po za tym bajery w rodzaju błysku stroboskopowego i modelujacego. Tryb M z zmniejszeniem błysku do 1/256 pełnego. No i drugi palnik (!), rzecz której nie spotkasz w żadnej lampie Canona.

Komentarz

• gwizdek

Właściwie obecnie mam tylko anlaoga - lecz nie prędko mam zamiar się przesiąść na jakąś cyfre, ale z powyższych postów wnioskuję że METZ 54MZ3 lub MZ4 raczej bardziej sie opłaca z powodów kompatybliności z cyfrowym body a ze względów funkcjonalności?
          POZDRAWIAM DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZI

Komentarz

• ukasz
            Uzależniony
            • 2004
            • 595

Ze względów funkcjonalności wybrałem ją zamiast oryginalnego flasha Canona - cena podobna do 420EX a funkcjonalność i LP na poziomie 550EX. Poza brakiem wspomagania dla bocznych punktów AF (dla mnie akurat sprawa drugorzędna) i mniejszymi możliwościami jeśli chodzi o współpracę kilku lamp.
            Ale za to drugi palnik i możliwość współpracy z innymi systemami (po dokupieniu kostki)

Komentarz

• srad
              Coś już napisał
              • 2005
              • 98

moja 300ez w ogole nie chciala blysnac z cyfrakiem
              Canon Tamron Canon Canon Canon Canon Canon

Komentarz

• ukasz
                Uzależniony
                • 2004
                • 595