Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam! To mój pierwszy wątek na tym forum i w zasadzie to nie wiem gdzie gdzie go umieścić. Fotografią na poważnie zajmuje się od niedawna mam eosa 400d+ kit i jestem w trakcie zbiórki na 70-200 f2.8L. Ale nie o to tu chodzi, otóż ostatnio będąc u dziadka (który kiedyś zajmował się fotografią) otrzymałem propozycję odziedziczenia jego sprzętu, jest to cały ogromny kosz i ja nawet nie mam na to miejsca więc chcę wybrać tylko to co będzie w tej chwili dla mnie jakoś użyteczne, zrobiłem sobie spis tych rzeczy i postanowiłem zapytać. Nie znam się za bardzo na starszych akcesoriach więc proszę o pomoc, potrzebuję rady który z obiektywów będzie nadawał sie do mojego eosa (dając przy tym jakościowo dobre efekty) a z czym dać sobie spokój oraz co muszę dokupić aby to należycie działało. Oto skrócona lista zawartości kosza:
-Start 66 + jakieś dziwne obiektywy...
-Praktica BX20 + Prakticar Pentacon MC 50mm 1:1,8
-Pentacon six + aus Jena Bm 1:2,8 80mm
-Praktica FX3
-CZ Jena Tessar 2,8/50
-MC flektogon 4/50 CZ jena ddr
-MC Sonnar 2,8/180 CZ jena ddr
-Smc Takumar 3,5/35
-Pierścienie posrednie Pentacon z,I,II,II,a,b
-Jakieś lampy (kilka rollei i kilka z wytartymi nazwami), wizjery, pierścienie ale to raczej nie istotne
Niestety nie sprawdziłem mocowań więc podałem nazwy body żeby chociaż naprowadzić co to może być i jakie adaptery bedą potrzebne
Ale nie o to tu chodzi, otóż ostatnio będąc u dziadka (który kiedyś zajmował się fotografią) otrzymałem propozycję odziedziczenia jego sprzętu,
Zanim cokolwiek sprzedasz zorientuj się dokładnie ile co kosztuje - inaczej możesz sprzedać elkę w cenie kita.
A w ogóle zapytaj kolegów na forum Pentaxa czy te szkła zadziałają z K10D, itp. - może się okazać, że masz kompletny system
to jest dwuobiektywówka (o ile dobrze pamiętam to nie miała wymiennych obiektywów, więc te obiektywy, to mogą być jakieś nasadki...)
Zamieszczone przez KUBAwo
-Praktica BX20 + Prakticar Pentacon MC 50mm 1:1,8
Ten system raczej Ci nie zagra z Canonem (bagnet Praktica PB)
-Pentacon six
+ aus Jena Bm 1:2,8 80mm
-MC flektogon 4/50 CZ jena ddr
-MC Sonnar 2,8/180 CZ jena ddr
To jest bardzo fajny zestaw średnioformatowy. Obiektywy możesz przypiąć do Canona za pomocą przejściówki Pentacon Six -> EOS (kosztuje około 50 zł). Polecam zwłaszcza tego Sonnara (ciężki, ale genialne szkło).
Tu za to masz fajny zestaw M42, także możesz się bawić przez przejściówkę M42->EOS. Tessar jest bardzo dobry, Takumar prawdopodobnie też, ale nie miałem z nim do czynienia (Takumary miały zawsze bardzo dobre opinie).
-Jakieś lampy (kilka rollei i kilka z wytartymi nazwami), wizjery, pierścienie ale to raczej nie istotne
Nie rozumiem was. Zamiast kupować przejściówki i podpinać to wszystko do 400d można użyć P-sixa oraz kupić jakąś lustrzankę z bagnetem m42 i mamy świetny analogowy sprzęt.
"Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"
Lustrzankę ma (Paktica FX3 jest M42). Co do adaptera, to ten wygląda ok, ja akurat mam PSix->M42 i M42->Eos, ale jęzeli nie zamierzasz korzystać z tej optyki z Prakticą to możesz kupić ten.
Komentarz