Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie może banalne, ale nurtuje mnie ono od jakiegoś czasu: czy w labach dostarczone na płycie zdjęcia jpg zapisane w przestrzeni Adobe RGB przed zrobieniem odbitek konwertują do sRGB? Jesli tak, to nie lepiej jednak zrobić to na swoim komputerze mając jakąś większa kontrolę nad wyglądem, czy nie ma to większego znaczenia?
Jestem własnie przed decyzją oddania ok. 2 tys. zdjęć, robione w RAW, zapisane do jpg Adobe RGB i zastanawiam się, czy zanieść je takie czy zrobić jednak konwersję do sRGB...?
Pytanie może banalne, ale nurtuje mnie ono od jakiegoś czasu: czy w labach dostarczone na płycie zdjęcia jpg zapisane w przestrzeni Adobe RGB przed zrobieniem odbitek konwertują do sRGB? Jesli tak, to nie lepiej jednak zrobić to na swoim komputerze mając jakąś większa kontrolę nad wyglądem, czy nie ma to większego znaczenia?
Jestem własnie przed decyzją oddania ok. 2 tys. zdjęć, robione w RAW, zapisane do jpg Adobe RGB i zastanawiam się, czy zanieść je takie czy zrobić jednak konwersję do sRGB...?
Pozdr.
LAB niczego sam z siebie nie bedzie konwertowal Zapisz zdecydowanie sRGB. Wtedy masz pewnosc, ze niczego nie popsuja. Jesli jestes pewien tego, ze masz dobrze skalibrowany monitor - zaznacz tez, zeby laboludek nie robil Ci zadnych poprawek kolorystycznych.
Unikniesz takiej sytuacji jak moja. oddajac fotki slubne do labu nie zaznaczylem, ze nie maja mi robic zadnych poprawek. Kiedy je odebralem zobaczylem, ze suknia slubnej pani mlodej jest biala... i niby ok, prawda? Z tym, ze naprawde byla brzoskwiniowa.... nie musze mowic co stalo sie z reszta kolorow na odbitkach, przy takiej ingerencji
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Oj nie jest tak jak myślicie.
Profil ma znaczenie zasadnicze wg mnie. Adobe lub sRGB ma znacznie szerszą gamę od możliowści labu i papieru foto.
Mam profil pewnego labu a dokładnie konkretnej maszyny i narzucając go w PS widzę jak pewne kolory (w szczególności nasycone) gasną po sprofilowaniu pod lab.
Profil ma znaczenie zasadnicze wg mnie. Adobe lub sRGB ma znacznie szerszą gamę od możliowści labu i papieru foto.
Mam profil pewnego labu a dokładnie konkretnej maszyny i narzucając go w PS widzę jak pewne kolory (w szczególności nasycone) gasną po sprofilowaniu pod lab.
Dokladnie tak jak piszesz A sRGB jest wezsze niz Adobe Rgb, dlatego przy sRGB szansa na to,ze kolory beda z innej bajki sa duzo nizsze
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
To jest oczywiste, ale jak lab potraktuje plik tak jakby nie miał profilu a będzie miał Adobe RGB to efekt będzie taki jakby te jpg obejrzeć pod przeglądarką bez obsługi profili...
Zarówno sRGB jak i AdobeRGB są syntetycznymi przestrzeniami edycyjnymi, które praktycznie rzecz biorąc nie odpowiadają żadnemu urządzeniu wyjściowemu. Ich zadaniem jest jedynie przechowywanie informacji kolorymetrycznej zrejestrowanej przez urządzenie wejściowe.
Każde urządzenie wyjściowe - czy to monitor, czy lab, czy drukarka, czy inna cholera - ma swoją indywidualną przestrzeń barwną. Aby zatem przewidzieć efekt należy posiadać profil danego urządzenia wyjściowego i albo skonwertować zdjęcie do owej przestrzeni, albo włączyć softproofing.
.... Aby zatem przewidzieć efekt należy posiadać profil danego urządzenia wyjściowego i albo skonwertować zdjęcie do owej przestrzeni, albo włączyć softproofing.
Czyli w obydwu przypadkach należy posiadać profil urządzenia wyjściowego.
Zdjęcia chcę zanieść do Foto-Relax Rapid w Warszawie, robili świetne odbitki z błon, nie wiem jak teraz cyfrowe, może ma ktoś jakieś doświadczenia jak sobie radzą i jak nagrane fotki najlepiej do nich zanieść?
Swoją drogą, przekonwertowane zdjęcia z przestrzeni Adobe RGB do sRGB w PS (Konwersja do profilu) różnią się, gdy te drugie otwiera się w przeglądarce (mniejsze nascenie i rozjaśnienie-tak przynajmniej wychodzi u mnie) a takie przecież zwykle posiadają w swoich komputerach Młode Pary, które otrzymują zdjęcia na płycie. Zdjęcia trzeba poprawić, ale i tak niewiadomo co pokaże im ich koputer.
Ja proponuję swoje usługi w zakresie pośrednictwa pomiędzy nimi a labem. I bardzo często się na to godza. Biore jakieś skromne grosze za przygotowanie odbitek i tyle.
Czyli w obydwu przypadkach należy posiadać profil urządzenia wyjściowego.
Należy. Zrobiłem małą symulację (błyszczący Kodak z Frontiera).
W LD znajduje się orginał w RGB.
W LG efekt wykonania odbitki z orginału wysłanego do minilabu w przestrzeni Adobe RGB - jak widać jest to zdecydowanie najgorszy pomysł.
W PG mamy efekt wykonania odbitki z orginału wysłanego do minilabu w sRGB. Jest o wiele lepiej, ponieważ sRGB jest przestrzenią bardziej zbliżoną do profilu minilabu, ale i tak widać wyraźne błędy kolorymetryczne i tonalne (np. zaczerwienienie żółcienia, źle oddana gradacja szczególnie w zieleniach itd.)
W PD mamy efekt wysłania orginału skonwertowanego z odwzorowaniem relatywnie kolorymetrycznym.
Bardzo fajne zestawienie. Dzięki! Z drugiej strony niektóre laby np. FotoBajka (Tomasz1972, popraw mnie, jeżeli się mylę) wprawdzie publikują profil urządzenia, jednak wyraźnie zaznaczają, żeby używać go wyłącznie do podglądu w PS, natomiast przysyłać fotki w sRGB. Także to chyba indywidualna sprawa, w zależności od labu.
Komentarz