Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jaki obiektyw kupić po foceniu na kicie?
Jaki polecacie?
Czy Sigma 70-300 mm DG MACRO będzie dobra?
A może Canon EF 50 f/1,8 II?
Fotografuje głównie krajobrazy czasami "portrety" chodzi mi o ogolne robienie zdjęć byle by nie na ktowym szkle.
A najważniejsze- cena-posiadam 750 zł
Prosze o jakies propozycje obiektywów.
pozdrawiam
Jaki polecacie?
jest subtelna roznica miedzy tymi szklami.. najlepiej miec i tele, i jasna stalke i znienawidzonego przez Ciebie kita bo bedzie Ci brakowac czegos do szerokich kadrow..
Zamieszczone przez pawello91
Fotografuje głównie krajobrazy czasami "portrety" chodzi mi o ogolne robienie zdjęć byle by nie na ktowym szkle.
a co Ci w kicie nie pasuje?? bo jesli to kwestia nasluchania/naczytania sie negatywnych opini to sobie odpusc i przeczekaj chwilowe kaprysy az sam bedziesz wiedzal czego Ci brakuje
krajobrazy i portrety i myslisz pomiedzy 50mm a 70-300. No powiem szczerze iż są to ogolnie rozne szkla do roznego przeznaczenia.....
po pierwsze to zanim cos napiszesz poczytaj forum, jest wiele napisane o kazdym z tych szkieł. po drugie jak masz do wydania 750 złotych to kup Tamrona 17-50 w usa wydasz ok 800zeta, a jakbys chciał uciułać jakieś szkiełka do wszystkiego na poczatek, tj jakis fajny zakres ogniskowych polecam sprzedac kita, bedziesz wtedy dysponowal gotowka w granicach 830-850 PLN i polecam zakup w USA 18-55 IS plus 55-250 IS, wydasz na to ok 420 USD tj 840 PLN i uzyskasz zakres 18-250 ze stabilizacja. Na poczatek da rade. pozdro
Ja polecam kupić ze dwie książki o fotografii i je przeczytać w międzyczasie poczytać dokładnie to forum a następnie lepiej sprecyzować swoje oczekiwania dotyczące fotografii.
Szukasz jakiegoś świętego grala i to jeszcze prawie za darmo.
Ja fociłem kitem ze 6 miesięcy i oglądając zdjęcia zastanawiałem się czego mi potrzeba, i wiesz co?.....kitem też można fajne zdjęcia zrobić
Ta sigma jest za wąska a 50-tką to raczej krajobraz to wyjdzie rozmazany może na początek to tamron 28-75 /2,8 ale i tu jest trochę za wąsko na kropie (jaki masz aparat?)
Oj chyba zaraz zamkną ten temat
Panowie no już nie robmy sobie żartów z onanistów sprzętowych. W koncu nie kazdy musi wiedziec ze dobry fotograf "KIT"em zrobi lepsze zdjecia niz slaby fotograf elunią
znajdziesz tam wiele ciekawych wskazowek i pomyslow.....
a taka moja rada prosto z serca. masz 750 zlotych, za 50zeta kup na allegro ze dwie ksiazki o fotografii i przeczytaj, w tym samym czasie zbieraj pieniadze.... jak przeczytasz to odezwij sie na forum, moze juz bedziesz mial z 1000zl i bardziej sprecyzowane plany na przyszlosc. pozdro
Jaki polecacie?
A najważniejsze- cena-posiadam 750 zł
Prosze o jakies propozycje obiektywów.
pozdrawiam
Przypomnialem sobie jak identycznie zaczynalem budowe szklarni :smile:
Wymieniona sigme po kilku miesiacach sprzedalem na rzecz Canona 70-200 F4 i roznica mnie "powalila". Wiec jesli mozesz poczekac nie kupuj na sile szkiel - raczej poczytaj, zastanow sie, upewnij sie co do potrzeb, ew.dozbieraj kase i kup dobrze do swoich zamyslow. Pozycz moze od znajomego szkla ktore chcesz kupic i zobacz sam jak ci one pasuje i Ci odpowiadaja. Zycze powodzenia.
Wyjścia masz dwa:
1. kupisz 50/1,8 i dowiesz się co to jest ostre szkło i co oznacza panowanie nad GO. Reszte wpłacisz na konto i weźmiesz się do pracy, żeby zarobić na szkła o których będziesz marzył po zapoznaniu sie z 50/1,8.
2. pominiesz etap kupna 50/1,8 i zaczniesz zapier...ć, żeby mieć kasę na porządne szkła.
Jest jeszcze trzecie:
dokupisz do kita 50/1,8 do nauki panowania nad GO, do portretów, nauczysz się robić dobre zdjęcia takim zestawem i później sam będziesz wiedział czego chcesz.
jak wierzysz że obiektyw urozmaici Ci zdjęcia to gratuluję naiwności
no kolego popi, pojechales po poczatkujacym... a po co Ci te obiektywy w stopce? nie starczy 17-40? Sorry, ale zle mi sie czyta rady zadufanych sprzetowcow. Niech sobie autor watku kupi te 70-300 i sie uczy fotografii. Ksiazka nie wystarczy. Jak wielu z nas zaczynalo od ciemnych zoomow? Od razu L-ki przyszly? He? Nawet jak bede mial 600/4 L nie bede sie wstydzil, ze wczesniej smigalem z 75-300 i z takim samym zacieciem jak dzisiaj robilem zdjecia! Niektorzy juz zapominaja do czego sluzy aparat fotograficzny... onanisci...!
aj juz nie przesadzaj, because ja mu chcialem doradzic jak najlepiej, po co mu 70-300 jak sprzeda kita kupi kita IS plus 55-250 IS i wyjdzie na tym lepyej
Grüezi sal Widze, Tobie alpejskie powietrze sluzy na wrazliwosc wewnetrzna to pewne - kazdy lubi potrzymac w lapie kawal jasnego z zewnatrz i od wewnatrz szkla, ale nie kazdy musi wiedziec do czego go moze najlepiej uzyc albo odsyla innych do ksiazek, phi!
Komentarz