Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pokapoka

Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać i z góry podziękować za każdą pomoc jaką od Was otrzymam!

Mam pewien problem - otóż szykuje mi się wyjazd na dniach. Spędzę 5 dni w Paryżu oraz 5 w Barcelonie. Poszukuję aparatu oraz obiektywu.
    Nie posiadałem jak dotąd żadnej lustrzanki, porobiłem trochę fot na sprzęcie kolegi (Nikon D80) oczywiście z jego asystą i zrozumiałem że chciałbym mieć taki sprzęt (tzn. lustrzankę a nie kompakt) i nauczyć się z niego korzystać.
    Aparat w przyszłości byłby głównie wykorzystywany do uwieczniania podróży więc będą widoki oraz widoki z uwiecznionym mną lub moją drugą połówką

Jak wiadomo o tej porze w Hiszpanii słońce może ostro prażyć więc domyślam się że potrzebne mi będą też jakieś akcesoria (filtry? osłony?).

Na sprzęt jestem w stanie przeznaczyć 3500 zł (bez karty, torby). Zastanawiałem się nad zakupieniem 450D + np. EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM lub EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM.

Trochę się już naczytałem na różnych forach i powiem szczerze, że mam straszny mętlik. Proszę o poradę!
  • popi
    Początki nałogu
    • 2007
    • 390

nieeee Panie nieeee Widze ze nie masz czasu na sprowadzanie z zagranicy, chociaz przez posrednika bys mial z Hąkągu w 7 dni ale coz. Zakladajac ze kupujesz w polsce i chcesz kupic spacer zoom polecam zakup 30D plus tamron 17-50 2.8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo takie juz gotowe:

http://allegro.pl/item409553985_cano..._4gb_vat_.html

na poczatek bedzie, dokup sobie do tego jeszcze 50mm f1.8 II i bedziesz mial ********y sprzet na wczasy
    Ostatnio edytowany przez popi; 10086. Powód: Automerged Doublepost
    sigpic

Komentarz

• terminator
      Początki nałogu
      • 2007
      • 325

Jak do architektury, to rozważ 30D + Canon 10-22 + jakiś 50 1.8 do portretów.
      Moje 30D z 10-22 sprawdziło się w te wakacje znakomicie.
      __________________________________________________ ____
      " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
      chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez pokapoka
        szykuje mi się wyjazd na dniach. Spędzę 5 dni w Paryżu oraz 5 w Barcelonie. Poszukuję aparatu oraz obiektywu.
        Aparat w przyszłości byłby głównie wykorzystywany do uwieczniania podróży więc będą widoki oraz widoki z uwiecznionym mną lub moją drugą połówką
        Na sprzęt jestem w stanie przeznaczyć 3500 zł (bez karty, torby). Zastanawiałem się nad zakupieniem 450D + np. EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM
        Może być.

ewentualnie wersja popiego: 450D + 18-55 IS + 55-250 IS

Zamieszczone przez pokapoka
        lub EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM.
        absolutnie beznadziejny pomysł - kompletny brak szerokiego kąta.

No chyba, że z dołu dokupisz 10-22mm, ale to by Ci znacząco przekroczyło koszty...
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez popi
          ... dokup sobie do tego jeszcze 50mm f1.8 II
          Jeżeli już polecasz EF 50 f/1.8 to wypadało by polecić wersję I. Co prawda trudniej ją zdobyć i jest o ok. 30-40% droższa od wersji II, jednakże pod względem mechanicznym oraz optycznym wykonana jest dużo lepiej (w wersji II producent poskąpił nawet metalowego bagnetu że o skali odległości nie wspomnę). Warto poświęcić czas na szukanie właśnie tej wersji.
          Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Zamieszczone przez gwozdzt
            Może być.

ewentualnie wersja popiego: 450D + 18-55 IS + 55-250 IS
            To jest doskonaly zestaw. Do tego 50mm/f/1.8 za cene skromnego obiadu z zona w restauracji w Paryzu.

(EF 28-135mm IS)

absolutnie beznadziejny pomysł - kompletny brak szerokiego kąta.

No chyba, że z dołu dokupisz 10-22mm, ale to by Ci znacząco przekroczyło koszty...
            Jezeli sie chce 28-135 IS to trzeba kupic razem z 40D jako kit. Wtedy 40D wychodzi taniej niz 450D (jezeli ma sie w ogole ochote na 40D -- ja wole 450D zwlaszcza do podrozy). Z kitem 18-55 mm do szerokiego kata - tez dobry zestaw, ale bez dlugiego tele i bez niczego jasnego.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• _igi
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2035

Zamieszczone przez axk
              Jeżeli już polecasz EF 50 f/1.8 to wypadało by polecić wersję I. Co prawda trudniej ją zdobyć i jest o ok. 30-40% droższa od wersji II, jednakże pod względem mechanicznym oraz optycznym wykonana jest dużo lepiej (w wersji II producent poskąpił nawet metalowego bagnetu że o skali odległości nie wspomnę). Warto poświęcić czas na szukanie właśnie tej wersji.
              Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana. Odnoszę wrażenie, że z miesiąca na miesiąc wasz sprzęt przestaje działać, wcześniej 50/1.8 II była koszmarnym plastikowcem którym nie da się zdjęcia zrobić, teraz się przerzuciło na 50/1.4.. Jeśli jakieś zdjęcie z 50'ki jest nie trafione, to tylko i wyłącznie moja wina, bo źle z focus'em trafiłem. Ale jakoś 80% zdjęć jest w porządku jeśli chodzi o ostrość...
              5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• pokapoka

właśnie strasznie się boję tego kitowego 18-55 IS - większość opinii które czytałem to raczej niepochlebne (głównie że kupowanie kitowego obiektywu to wyrzucanie pieniędzy w błoto).

Komentarz

• lempl
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 684

Zamieszczone przez _igi
                  Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana.
                  Bo widzisz kiedyś to się szkła robiło, teraz to panie żenua jest, a nie optyka. o!

pokapoka, o kicie IS czytałeś same złe opinie? z tego co ja czytałem to ostrością niemal dorównuje on 17-55/2.8.
                  zobacz http://www.photozone.de/canon-eos/18...report--review
                  Ostatnio edytowany przez lempl; 5800.

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez _igi
                    Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana.
                    Nie są to dwa identyczne szkła. Wersja I posiada skalę odległości, metalowy bagnet, dużo lepiej wykonaną obudowę i lepszy układ optyczny. Pracowałem z obydwoma wersjami i w moim odczuciu przy porównaniu obu wersji wersja II wygląda jak "plastikowa zabawka". Jeżeli chodzi o jakość odwzorowania obrazu to różnica także jest widoczna. Oczywiście są to moje subiektywne wrażenia z użytkowania w/w sprzętu. Zapewne są osoby które różnicy nie dostrzegą.

Jeżeli ktoś zastanawiając się nad zakupem EF 50 f/1.8 twierdzi iż obie wersje posiadają identyczny układ optyczny to moim zdaniem lepiej niech zakupi wersję II. Jest tańsza i nie ma problemów z jej dostępnością. Dodatkowym atutem będzie zaoszczędzony czas który jak wiadomo jest bezcenny.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez _igi
                      i tak właśnie jest.

optycznie obie wersje 50/1.8 są identyczne, czego dowodem może być choćby fakt, że DPP lens correction działa z tą starą piećdziesiątką, a przecież nikt w Canonie nie zadawałby sobie trudu programowania korekcji dla tak starego obiektywu (zatem działa tylko dlatego, że jest identyczny z wersją II).
                      Jeśli obiektywy różnią się optycznie (np. 100/2.8 macro bez i z USM) to 'lens correction' ze starą wersją nie działa. Sprawdzone empirycznie, bo tak się składa, że posiadam zarówno 50/1.8 jak i 100/2.8 macro w pierwszych wersjach.

Można się również podeprzeć "Canon camera museum" i jeśli kolejne wersje obiektywów różnią się optycznie, to znajduje to wyraz w ich konstrukcji (soczewki/grupy) np. 14L vs. 14L II; 100/2.8 macro (bez i z USM) czy 16-35L vs 16-35LII
                      natomiast w przypadku obu naszych 50/1.8 konstrukcja jest identyczna:

a w ogóle to niepotrzebnie tak roztrząsamy temat tej piećdziesiątki, bo to IMHO obiektyw kompletnie nieprzydatny pod cropa na wycieczki.
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Można się również podeprzeć "Canon camera museum" i jeśli kolejne wersje obiektywów różnią się optycznie, to znajduje to wyraz w ich konstrukcji (soczewki/grupy) np. 14L vs. 14L II
                        Podany przez Ciebie przykład odnosi się do różnicy w konstrukcji układu optycznego. EF 14 f/2.8L USM posiada 13 soczewek połączonych w 10 grup optycznych natomiast EF14 f/2.8L II USM posiada 14 soczewek połączonych w 11 grup. Ja natomiast pisząc o różnicach w układzie optycznym miałem na myśli jakość jego wykonania (jakość wykonania soczewek) a nie jego konstrukcję która w obydwóch modelach jest dokładnie taka sama (6 soczewek w 5 grupach optycznych). Dzisiaj jakość wykonania obiektywów Canon-a jest "przypadkowa", kiedyś tego nie było.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Zamieszczone przez axk
                          Dzisiaj jakość wykonania obiektywów Canon-a jest "przypadkowa", kiedyś tego nie było.
                          było, było...
                          tylko nikt nie oglądał 100% powiększeń na monitorach komputerowych :-) i jak już ludzie weszli w posiadanie sprzętu to fotografowali, a nie "testowali"
                          ale to jest temat na zupełnie odrębną dyskusję....
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

było, było... tylko nikt nie oglądał 100% powiększeń na monitorach komputerowych :-)
                            Jednakże na pewno nie na taką skalę jak w "czasach obecnych". Napisy na obiektywach Canon-a w stylu "Made In Taiwan" zamiast "Made In Japan" mówią same za siebie. Jak sam napisałeś "nikt nie oglądał 100% powiększeń na monitorach komputerowych", tak więc przy braku tak dobrych narzędzi do korekcji wad optycznych obiektywu jakie mamy obecnie obiektywy z założenia musiały być wykonywane "solidniej". Można odnieść wrażenie iż dzisiejszy użytkownik jest mniej wymagający jeżeli chodzi o jakość obiektywu. Ma wiele narzędzi które umożliwiają korekcję wad optycznych i z nich korzysta a Canon-owi (i zapewne nie tylko jemu) taka sytuacja jest w pewien sposób "na rękę".

... to jest temat na zupełnie odrębną dyskusję....
                            Masz rację tak więc wydaje mi się iż możemy zakończyć ten OT.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• Merauder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1092

Kompletowanie zestawu

Witam !!!
                              Mozliwe, ze bylo juz troche podobnych tematow, jednak obiecuje, ze ten nie bedzie z pokroju: jaki aparat mam kupic.

Sprzet bede kupowal za okolo 2-3 miesiace, ale chce sie upwenic, co do wyboru, zeby potem tylko jak juz bedzie kasa isc do sklepu i kupic.

Zaczne od puszki, bowiem tutaj w zasadzie juz wszystko sprecyzowane i
                              bedzie to 450D, ewentualnie jak by mocniej nagle stanial to 40D. Przesiadam sie z hybrydy.

No i do meritum. Otoz wiekszosc moich zastosowan to bedzie portret i jego rozne odmiany, ale glownie studyjny (planowany zakup paru lampek i reszty gratow) i plenerek. Poczawszy od calych postaci po twarze. Oczywiscie chce miec tez jakas uniwersalnosc w takim sensie, ze jak gdzies pojade na wakacje zeby jakies plenerki badz architekture walnac.

Puche zakupie najprawdopodobniej (jesli to bedzie 450D) z kitem 17-55 IS, i to w zasadzie powinno jako tako mi starczyc na owe widoczki i architekture, nie zmierzam tutaj inwestowac w cos lepszego w tym zakresie, gdyz to dla mnie nie priorytet, a to sadze, ze mi styknie.

Do portreciku z tego co przynajmniej czytalem kieruje sie w strone Tamrona 2.8 28-75 i pozniej dokupienia 50 1.8. Tutaj mam nadzieje, ze dobrze rozumuje i ze to wlasciwy wybor. Tzn oczywiscie nie stac mnie na canony z takim swiatlem. W zwiazku z powyzszym mam male pytanie/prosbe: naczytalem sie o BF/FF w przypadku tamron 28-75 i canonow. Czy ktos z tego szanownego tutaj grona bedzie w stanie mi pomoc osobiscie dobraniem odpowiedniej sztuki Tamrona do puchy (okolice Katowic)? Pytam ze wzgledu na moje laictwo w tego typu sprawach, bo nie chcialbym wyrzucic 1200 zl w bloto.

Zeby siegac troche dalej mam na oku jeszcze drugiego kita 55-250 IS. Lecz w tym wypadku jak nie bede mial na raz tyle kasy jestem w stanie podarowac sobie na poczatek t oszkielko i dokupic je pozniej. Naczytalem sie na temat Sigmy Bodajze 70-300 i raczej pozostane przy tym canoniku.

A wiec teraz pytanie: czy biorac pod uwage budzet i potrzeby zastosowania wedle tych ponizej zamiszczonych dwoch zestawow mozna wybrac cos lepszego?

Zestaw 1
                              450d + C 17-55 + T 28-75 2.8 ~3200 zl

Zestaw 2
                              450d + C 17-55 + C 55-250 + T 28-75 2.8 ~ 4000-4100 zl

C 50 1.8 w terminie pozniejszym.

Bede wdzieczny za rady.
                              7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

Pracuję...