Problem czy warto dopłacić: S1 do S2?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • raf

Problem czy warto dopłacić: S1 do S2?

Witam ponownie.
    Jak niektórzy pewnie wiedzą - zamierzam nabyć aparat. W domyśle miał to być S1 ( "juz byłem w ogródku"... etc.). A tu S2 o ok.500-600 zł droższa na rynku. Tego aparatu w rękach nie miałem - ale to przecież to samo tylko... No właśnie. Czy warto dołożyc te parę set zł? Czy ktoś może nabył już to "cudo".
    Prosze o pomoc.
    P.S.
    Aparat do zastosowań domowych ( dzieciak w drodze ). Czasami chęć bycia twórcą przegoni mnie po polu czy jakimś lesie w poszukiwaniu tematu. Ogólnie dopiero co zaczynam.
    Z góry dziękuję i proszę nie namawiajcie mnie na lustro. na tą półkę na razie nie mam co wchodzić.
  • LFB
    Początki nałogu
    • 2005
    • 372

Z S2 jest taki problem że jeszcze nigdzie nie ma porządnych recenzji co to warte i jak się zachowuje.
    http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Ale juz po samych parametrach (chociazby megapiksele czy makro) paru obecnych uzytkownikow S1 zapowiedzialo przesiadke na S2 a to juz o czyms swiadczy 8)

Komentarz

• MaX
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 40

A jako swiezo upieczony tatus docenisz tez zapewne mozliwosc krecenia filmow z dzwiekiem stereo ograniczonych tylko wielkoscia karty
        | Śmieszne zdjęcia, śmieszne mp3 | Auta z Niemiec | Koty, zdjecia kotów |

Komentarz

• raf

Witam.
          No cóż, czyli decyzja należy do mnie. Czekać, lub kupić S1 - bo tego mozliwości już są dobrze znane. Dzidziolek ma się pojawić za ok. miesiąc, więc... chyba raczej poczekam.
          Dzięki za zainteresowanie.
          Pozdrawiam: Rafał

Komentarz

• columbia

Weż Powershota A95 będziesz o wiele bardziej zadowolony.
            S1 i S2 to aparaty z matrycą 1/2.5 krótko mówiąc mocno mocno szumią

A95 jest solidny i tańszy. Brak zoomu zrekompensuje Ci znacznie !!! mniej szumiąca matryca (S2) ostrzejsze fotki a w przypadku S1 wiekszy wyświetlacz i znakomita mobilność

Komentarz

• Wisozup
              Coś już napisał
              • 2005
              • 72

Zamieszczone przez columbia
              Weż Powershota A95 będziesz o wiele bardziej zadowolony.
              S1 i S2 to aparaty z matrycą 1/2.5 krótko mówiąc mocno mocno szumią

A95 jest solidny i tańszy. Brak zoomu zrekompensuje Ci znacznie !!! mniej szumiąca matryca (S2) ostrzejsze fotki a w przypadku S1 wiekszy wyświetlacz i znakomita mobilność
              To zalezy kto co woli...akurat a95 nie zrekompensuje Ci tego zoomu+IS(szczegolnie gdy wolisz zoom). A95 moze i ma wieksza matryce ale ma rowniez wiecej mpix niz S1.Co rozumiesz przez "znakomita mobilność"?

Komentarz

• raf

Dzięki za odpowiedź i porady. Rozumiem, że chcecie dla mne jak najlepiej, ale po trzech miesiącach poszukiwań decyzja zapadła: Canon S...? Który, tego jeszcze niestety nie wiem. Tyle wytrzymałem, więc te dwa czy trzy tygodnie nie grają roli.
                Pozdrawiam: Rafał

Komentarz

• columbia

A95 na jednym zestawie baterii 2400 zrobi ponad 300 fotek

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

S1 i S2 tez cos kolo tego (zalezy od tego w jakim formacie sie robi, jak czesto LCD uzywa/przeglada zdjecia, jak czesto blyska sie lampa).

Komentarz

• PAWKA
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 31

Powiem ci tak, s2 nie mialem nigdy w zyciu w rece wiec nie chce sie wypowiadac na jego temat
                      natomiast ja mam S1 z ktorego jestem niesamowicie zadowolony, bardzo.
                      zoom jest znakomity przy stabilizacji miodzio !
                      cele mam podobne do twoich - fotki rodzinne w plenerze na wakacjach w gorach np nanartkach itp.
                      Takze mam dzidziusia w drodze z tym ze u mnie spodziewane zawitanie na ten swiat ma nastapic w grudniu
                      Jestem bardzo zadowolony z S1, filmiki takze kreci swietne.
                      pozdrawiam.

Komentarz

• FOTOGRAF
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 762

witam
                        mi tez sie bardzo podoba S2...!
                        co to jakiego kolwiek testow to znalazlem tylko cos takiego

a tu juz bardzie szczeguly http://web.canon.jp/Imaging/pss2is/components-e.html
                        moze macie jakies linki testu S2????
                        no a teraz o S1 mialem pozyczonego od sasiadza przez tydzien i bylem z niego bardzo zadowolony nie wime jak bedzie z S2 ale napewno bede jeszcze bardziej zadowolony!!!!
                        Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• raf

Witam.
                          Jak juz wspomniałem na innym poście - zakupiłem jednak S1. Siła dobrego o tym aparacie słyszałem ( uwagi podobne do tych u PAWKI - pozdrawiam i miłego oczekiwania ). Złego oczywiście też, ale nie zraża mnie to za bardzo. Po trzech dniach użytkowania osobistego ( bo z pożyczonym juz biegałem ) stwierdzam: Wszystko czego potrzebuję na dzień dzisiejszy zawiera się w S1. Potwierdzam wstępnie opinie o tym sprzecie i myśle, że jeszcze mnie mile zaskoczy. Acha i jeszcze jedno. Czuję ogromną ulgę po zakupie aparatu. Nie sądziłem, że ten temat tak mnie zmęczy. Decyzja jest trudna i potwierdza opinie innych forumowiczów o temacie "zakup aparatu". Wszystkim niezdecydowanym współczuję i życzę trafnego wyboru.

Komentarz

• mgregor
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 66

Recenzja S2:

Komentarz

• Ryjeks

ponad 300 zdjęć 80% LCD+lampa! na jednym komplecie aku. 2500!

Witam wszystkich!

Właśnie wróciłem z wesela na którym zrobiłem ponad 300 fotek swoim S1 na jednym komplecie aku 2500, LCD 100%, lampa 80%. Jak dla mnie wynik imponujący..., pierwszy raz miałem możliwość przetestowania aku w trudnych warunkach. Bez lampy potrafi zrobić do 600 zdjęć. A z aparatu jestem ogólnie zadowolony, świetna jakość odbitek na papierze! Pozdrawiam wszystkich!

Komentarz

Pracuję...