View Full Version : [FotoImona] Sesja by FotoImona
fotoimona 03-08-2008, 16:20 Witam !
Już dawno zalogowałam się na forum, ale jakoś nie miałam czasu z niego korzystać. Chciałabym poddać waszej opinii jedno zdjęcie z ostatniej sesji. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę.
Pozdrawiam Monika :)
http://fotoimona.fm.interia.pl/ola1a.jpg
Zanim pokrytykujemy... czy mogłabyś opisać jaki miałaś pomysł na to zdjęcie oraz dlaczego tak a nie inaczej zostało wykonane?
fotoimona 03-08-2008, 17:40 Chciałam, aby modelka wyszła tajemniczo, a zarazem seksownie. Pomysł na zdjęcie zrodził się w czasie przymiarek stroju. Biała bluzka i czarna spódnica na szelkach miały wskazywać na niedostępność oraz reguły jakimi w życiu kieruje się osoba na zdjęciu.
Ja bym powiedzial, ze ci nie wyszlo. Jakos za mocne kontrasty masz u mnie bluzka nie ma zadnej faktury jest totalnie przejarana a twarz mimo wszystko jakby za ciemna ale mialo byc tajemnicze wiec to moze i zamierzone. Ja gdybym mial robic tajemnicze zdjecie to wybralbym sie w jakies opuszczone miejsce o ktorym malo kto wie i wykorzystal np wpadajace przez okno swiatlo...
fotoimona 03-08-2008, 21:48 Witam !
Celowo prześwietliłam bluzkę i dłonie. Czy uważacie, że jest to błąd techniczny ? Czy raczej zdjęcie uzyskało klimat i przyciąga uwagę ?
mattnick 04-08-2008, 01:41 sesja reklamowa proszku Vizir ??
sesja reklamowa proszku Vizir ??
To trochę wygląda, jakby tą bluzkę prała ręcznie. Dłonie źle wyglądają, a kontrast taki, że spódnicy wcale nie widać. Włosy z lewej rzucają brzydki cień na twarzy. Za ostro jak dla mnie.
i paluszki też? zdecydowanie za dużo kontrastu i przepaleń.
ewa_olsztyn 04-08-2008, 10:56 Monika? Dla mnie jest po prostu... koszmarnie :(
Domyślam się, że to fajna, ładna dziewczyna, ale tak jak ją pokazałaś - jest nie do polubienia, a mogłaby nawet straszyć...
fotoimona 04-08-2008, 11:08 Uważacie, że kompletna masakra :)? No niestety człowiek całe życie się uczy. Pytam bo uważam Was ( forumowiczów ) za osoby doświadczone. Zdjęcie w oryginale nie wygląda tak "przerażająco". Pobawię się jeszcze w PS - zmniejsze kontrast tak jak sugerujecie.
Dziękuję za krytykę. Pozdrawiam.
Ja bym zaproponowal inną drogę. Dopracuj fotkę w wersji "normalnej" i dopiero później zacznij udziwniać. Zaczynanie od udziwniania kończy się zwykle jw.
ewa_olsztyn 04-08-2008, 17:15 Dobry pomysł - pokaż surówkę. Może to jest całkiem dobre zdjęcie?
I w żadnym razie sie nie załamuj. Pamietaj, że fałszywie Cię po plecach wielu będzie chciało poklepać, prawde powiedzą prawdziwi kumple :)
Uważacie, że kompletna masakra :)? ......
Dziękuję za krytykę. Pozdrawiam.
Muszę się z tobą zgodzić:roll:
fotoimona 04-08-2008, 23:34 Dziękuję wszystkim. Bardzo lubię szczerość :) Wiem, że na razie wiele mi brakuje do "doskonałości". Mam dopiero 16 lat, a fotografią zajmuje się od 4. Wstawiam surową wersję :)
http://fotoimona.fm.interia.pl/ola1ab.jpg
ewa_olsztyn 05-08-2008, 11:37 To jest o wiele ładniejsze zdjęcie. Dobrze by było, żebyś popracowała nad oświetleniem i naświetleniem. Ja na potrecie nie znam się wcale, ale widzę, ze światło układa się źle na twarzy i robi pod oczami worki, jakby dziewczyna miała 50 lat a nie 15 - jak się domyślam :)
Można to oczywiście usunąć w PSie, ale najlepiej od razu ładnie oświetlić twarz, jak sądzę. Spróbuj portretować ludzi w plenerze na początek, raniutko albo późnym popołudniem. Unikaj też na razie czerni i bieli, a zwłaszcza ich obu na raz, bo dobrze je naświetlic to jest już naprawdę sztuka.
Tu jest lepiej. Jeżeli chodzi o oświetlenie , to nie wiem czy czytałeś http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm
fotoimona 05-08-2008, 14:28 Dziękuję Wam bardzo za porady. Wiedziałam, że można liczyć na forumowiczów. Dziewczyna ma 19 lat :) A worki pod oczami niestety czasami bywają w tym wieku. Jak dla mnie portret jest najtrudniejszy, dlatego pytam o wszystko. W końcu pytający nie błądzi.
ewa_olsztyn 05-08-2008, 15:54 Dziewczyna ma 19 lat :) A worki pod oczami niestety czasami bywają w tym wieku.
Nooo... mam przynajmniej nadzieję, że to od imrezowania, a nie nadmiaru nauki po nocach! Przed tym drugim przestrzegam ;)
Jak dla mnie portret jest najtrudniejszy
Dla mnie też..:-|
dlatego pytam o wszystko. W końcu pytający nie błądzi.
Po tu jesteśmy wszyscy, myślisz że profesjonaliści to wszystko umieją i nie mają pytań? :mrgreen:
masz jeszcze coś z tej sesji?... surówka jest lepsza, ale to wcale nie znaczy że dobra... kadr z poucinanymi łokciami, ręce na biodrach tak jakby nie wiedziała co z nimi zrobić...albo jakby za chwile miała zatańczyć "krakowiaka", poza tym spodnie (albo spódnica) są tak ciemne, że dłonie to jakby w powietrzu zawisły, no i ten "górniczy" makijaż wokół oczu...hieh...przedmiotem obowiązkowym w szkołach średnich powinny być lekcje makijażu:)... dla dziewcząt obowiązkowe a dla męskiej części...do wyboru:)
No co ty adso. u mnie nie wisza te rece a makijaż nie jest górniczy -> popatr na tzw smokey eye to dopiero górnictwo :D
Ostatnio ogladalam relaity show z modelkami w odcinku pokazywano modelkom jak powinny/moglyby pozowac no i pokazywali jakies abstrakcyjne wygibasy miedzy innymi poza : rece zgiete w lokciu oparte na biodrach, nogi lekko ugiete, jedna noga przed druga troszkę, i do tego dziewczyna robila pieknego gara, skulajac sie tak ze glowe chowala troche w ramonach a plecy wykrecaly sie w luk....no i jak byl do tego komentarz? ..."a taka pozą mozesz byc troche sexy".....zdebialam :D
|