Jaki kompakt mając dSLR?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jerry

Jaki kompakt mając dSLR?

Witam! Pytanie, chociaż bardziej dotyczy kompaktów, kieruje tutaj bo zależy mi na opini użytkowników lustrzanek. Jakich kompaktów używacie obok lustrzanek? Chodzi mi o drugi aparat: na rower itp. Powiem w czym rzecz. Mam 350d ale w domu pojawi się lada dzień kompakt - rodzice kupują. Mam jednak znaczący głos w wyborze aparatu. Skoro trza wybrać z kompaktów to chciałbym wybrać dobrze. Czego używacie obok lustrzanek lub co byście wybrali gdyby trzeba było wybrać? Moje myśli krążą wokół G6.
    Proszę o opnie i dzięki z góry. Pozdr! jerry
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Mój brat ma A510 i jest nieźle. Może coś właśnie takiego starczy?

BTW. Sprawa dotyczy kompaktów, więc ląduje w kompaktach.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

G6? Troche duzy i ciezki...
      Zdecydowanie cos z serii A. Mnie tam stare A na CF'y troche by bardziej podchodza, ale nowe nie sa zle. Pewnie i tak bedziesz musial kupic druga karte do kompata.
      ...

Komentarz

• jerry

Miało pójść na "Canon dSLR" ;-) Zależy mi na opini użytkowników lustrzanek, a pewnie nie każdy kto ma dSLR`a tutaj zagląda.
        A510 nie rozpatrywałem, ale dziś to nadrobie ( w tej chwili nie bardzo moge).

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 995

Cyfrowy? To moze jakis IXUS cy cus? Nie wiem bo trudno wybrac cos sensownego. Wiem natomiast co bym chcial tylko ze takiego czegos nie ma: male jak IXUSy, lekkie, metalowe body, obiektyw 35mm f/2 (przy ekwiwalencie filmu 35mm), zadnego zooma bo to i tak bez sensu w sprzecie tej klasy, RAW, szybki, niskie szumy, dobra bateria, i przede wszystkim wygodna obsluga a nie tak zebym chcac zmienic czas albo przeslone musial gdzies dlubac w menu. No ale jak wspomnialem takie cos nie istnieje bo marketing musi bic piane o 12x zoomie itp.
          Z tego tez wzgledu moim kompaktem zostal... Zorki 4K :grin:
          djtermoz@pbase

Komentarz

• Czacha
            fotograf
            • 2004
            • 4868

ja wybralem nikon 7900 - naprawde fajna maszynka wiecej info - google
            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

MAŁY. Cała reszta i tak będzie kiepska w porównaniu z DSLR, zatem niech chociaż rozmiar będzie lepszy Nie wiem jak to jest teraz, ale jakiś rok temu polecany był Sony V1 ze względu na dość szybki AF.
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Jesli tylko na imprezy - to jakis IXUS albo Sony V1 .
                Jesli all-rounder (czyli aparat "zawsze przy sobie, a nuz cos sie zdarzy a akurat lustrzanki nie bede mial przy sobie" ) i/lub turystyczny... to ostatecznie moglby byc G6 choc wolalbym (i czekam ciagle) na cos jak S2 IS ale z RAW i stopka lampy.

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

V1 nie ma szybkiego AF uzywam tego na codzien w pracy do robienia paszportowek i jest tragedia..

nie rozumiem tez, po co raw w kompakcie? ze niby co potem z tego bedziesz robil? 50x70... gdzie i tak roznicy pomiedzy raw a jpeg nie zobaczysz?

Komentarz

• Olo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 43

Dużo zalezy od wielkości na jakiej ci zalezy. Ale pamiętaj zbyt maly jest tez niewygodny w trzymaniu, mam tu na myśli np. pokroju Canon Ixus40 - dobrze sklepana obudowa ale za duże aberacje. Canon seria G, S czy też Sony V3 (algorytm za bardzo wyostrza) sa trochę za duże jak na kompakt. Jak dla mnie w miare niedużą wielkość i jeszcze jakoś da się to trzymac to cos z serii A Canona np. A520 (zasilanie 2 paluchy, 4x krotny zoom).
                    Z innymi nie miałem do czynienia.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Precz z SOny. Jesli zepsuje ci sie, to serwis moze pokazac Ci gest Kozakiewicza i tyle będzie zabawy
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• jadeit
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 466

ja własnie tez stanąłem przed takim wyborem
                        tylko moje oczekiwania chyba sa za duze
                        szukałem czegos co bede mógł przemycic na koncert
                        taki jak ostatnio był w chorzowie, lustra nie brałem ze strachu ze mi zdepozyctuja
                        namierzyłem panasonica fz 20 no prawie wszystko mi pasi oprócz szumu matrycy

pozdrawiam
                        un point c'est toi
                        fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Czacha
                          V1 nie ma szybkiego AF uzywam tego na codzien w pracy do robienia paszportowek i jest tragedia..
                          Podobno laserowy AF Sony dobrze sobie radzi w ciemnosciach. Nie wiem, nie macalem, tylko przekazuje dalej opinie.

nie rozumiem tez, po co raw w kompakcie? ze niby co potem z tego bedziesz robil? 50x70... gdzie i tak roznicy pomiedzy raw a jpeg nie zobaczysz?
                          Ja odbitek robie bardzo malutko. Nie po to mi RAW by maksymalne powiekszenia wyciagac . Raczej po to by bez rozjezdzania histogramu edytowac fotki.
                          A roznice miedzy jpg a RAW widze i bez robienia odbitek... pewnie jakis dziwny jestem

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

chodzi o to ze na odbitce roznicy nie zobaczysz monitor jedno.. odbitka co innego - dla sprawdzenia zrob fotke w raw i jpeg i wykonaj dwie odbitki ... przekonasz sie

a wracajac do tematu - af soniaka moze dzialac i w ciemnosciach egipskich.. tylko co z tego skoro jest cholernie powolny nawet w dzien?

Komentarz

• jerry

Dzięki za wszystkie głosy. Co do Sony to raczej odpada. Analog też był canonowski i jakoś mnie ciągnie do niego. Gdy się pojawił zacząłem gdybać nad S2, koleś mówi Pro1, drugi radzi czekaj na G7 ;-) S2 nie ma stopki, matryca chyba jakaś mała, mało opini jeszcze o nim. Pro1 za duży, opinie różne. No, a z G7 to wiadomo ;-) Tak więc chyba będzie G6, tym bardziej ze myśli od dłuższego czasu krążą wokół niego. W testach wypada raczej dobrze, chociaż na forach czasem słyszy się różnie (np. na temat szumów). Wielkość mi odpowiada, tylko te 35 mm trochę nie bardzo. Imprezy imprezami, bardziej mi zależy na fotach gdy nie będe mial lustra ze sobą a chciałoby sie zrobić dobre zdjęcie. G6 chyba się nada, tym bardziej ze koles uzywa G3 i nie narzeka. pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...