View Full Version : Wędkarstwo moja pasja

marianzzz1
01-08-2008, 16:27
http://img225.imageshack.us/img225/9461/sumal91iz9.jpg

arturs
01-08-2008, 16:59
A chciałeś się pochwalić rybą czy zdjęciem??
Jeśli rybą to gratulacje, jeśli zdjęciem to... ekhm,ekhm..no gratulacje się nie należą raczej ;)

gietrzy
01-08-2008, 17:18
jeśli zdjęciem to... ekhm,ekhm..no gratulacje się nie należą raczej ;)
Komunia Nikosia - przód lampa bajer full, tył widzę ciemność :mrgreen:

Do autora: następnym razem w takich samych warunkach oświetleniowych przełącz swoje 400D w tryb M, podbij iso na 1600, zostaw przysłonę (f/2.8 ) i czasy 1/30 (17-55?) lub trochę dłuższe.

marianzzz1
01-08-2008, 17:32
Sigma 17-70

gietrzy
01-08-2008, 17:37
Sigma 17-70

No to nie schodź poniżej 1/20 na 17mm... i zmień szkło ;)

lempl
01-08-2008, 19:11
Fotka raczej na forum wędkarskie niż foto:) Zdechłą ryba można tutaj zrobić wrażenie tylko jeśli jest 'fotogenicznie' uchwycona (na zdjęciu, rzecz jasna;) )
A co do obiektywu, wątpię żeby wymiana nawet na 24-70/2,8L zmieniła na lepsze odbiór zdjęcia;)

jacekxyz
02-08-2008, 00:45
Co to za ironiczne komentarze? lempl wyobraź sobie że są na tym świecie ludzie którzy maja więcej niż jedna pasje, pewnie nigdy w życiu kija nie trzymałeś, może cie to nie kręci, ale powstrzymaj sie od tego typu komentarzy są co najmniej nie na miejscu. Fotka może nie najlepsza, ale gratuluje piękny sum, sam jestem wędkarzem i rozumiem kolegę ze chciał się pochwalić.

Kolaj
02-08-2008, 00:50
Co to za ironiczne komentarze? lempl wyobraź sobie że są na tym świecie ludzie którzy maja więcej niż jedna pasje,Dlatego w Internecie jest więcej niż jedno forum. Tutaj skupiamy się na fotografiach i sprzęcie foto a nie na rybach. Ot taka specjalizacja. Jak się kolega pochwali rybą na odpowiednim, tematycznym forum, z pewnością zostanie doceniony, ale tutaj... z taką fotką to raczej chyba jednak niekoniecznie.

lempl
02-08-2008, 01:06
Swego czasu sporo wędkowałem i za taką zdobycz dużo bym dał:) ale to jest forum foto, na forum wędkarskim takie zdjęcie wzbudziłoby entuzjazm i podziw, tutaj ludzie patrzą, jak sam widzisz, bardziej na zdjęcie niż na rybę. Noga ucięta, ogon ucięty i niespecjalnie pasujące do tematu tło, światło, trudno tu o peany. Fajnie jest uchwycony wyraz twarzy, ale to trochę mało. Najlepiej się nie zrażać uwagami, wyciągać wnioski i dalej próbować:)

EDIT: O, Kolaj mnie uprzedził:)

marianzzz1
02-08-2008, 09:57
Koledzy sorry za umieszczenie tej fotki to naprawde nie przemyślane

Kolaj
02-08-2008, 10:15
Koledzy sorry za umieszczenie tej fotki to naprawde nie przemyślaneNie ma co przepraszać, bez przesady :) Uwierz mi, że te uwagi nie wynikają ze złości czy jakichkolwiek negatywnych emocji. One są dla Ciebie, żebyś wiedział, w którą stronę iść a w którą niekoniecznie. Oglądaj dużo zdjęć innych osób, rób własne, śmiało i bez krępacji je publikuj i wyciągaj wnioski z komentarzy. W ten sposób będziesz w fotografii coraz lepszy.

Do uwag Lempla dodam, żebyś starał się używać lampy błyskowej tak, żeby to się możliwie mało rzucało w oczy na fotografii. Tutaj na czole i na rybie lampa odbija się prawie, jak w lustrze.

Pozdrawiam i życzę udanego brania ;)

ewa_olsztyn
04-08-2008, 14:13
Marian? Wypuściłeś go po zrobieniu zdjęcia mam nadzieję?

terminator
04-08-2008, 14:46
Marian? Wypuściłeś go po zrobieniu zdjęcia mam nadzieję?

Gdzie? Na stadionie?:grin:

HenrykG
04-08-2008, 14:54
Znając życie to został zabrany w celu pokazania rodzinie, bliskim i znajomym a potem pożarty w gromadzie...

ewa_olsztyn
05-08-2008, 11:01
Gdzie? Na stadionie?:grin:
Wiesz, mieszkam w Olsztynie - bliskość jeziora w każdym miejscu mi się jakoś wpiała w myślenie :D
W samym mieście mamy ich 11...

Znając życie to został zabrany w celu pokazania rodzinie, bliskim i znajomym a potem pożarty w gromadzie...

Heniu! Żaden szanujący się wędkarz nie zeżarłby takiego Króla! Przy kimś takim odprawia się rytuał i uroczyście wpuszcza z powrotem do wody!

HenrykG
05-08-2008, 11:14
Heniu! Żaden szanujący się wędkarz nie zeżarłby takiego Króla! Przy kimś takim odprawia się rytuał i uroczyście wpuszcza z powrotem do wody!

Przez czterdzieści lat wędrówek ze spinningiem widziałem i osobiście przerabiałem różne stadia rozwoju (lub niedorozwoju), w tym również zafascynowanie trofeami i przywiązanie do nich, co przejawiało się między innymi propagowaniem swych osiągnięć przez obdarowywanie "mięchem" otoczenia (sam z ryb uwzględniam jedynie śledzika)... ;)

terminator
05-08-2008, 17:48
No i jak się temat wędkarski pięknie rozwinął. Przenieść do Hydeparku, bo tak głupio komuś w galerii...
Generalnie, żeby nie było - też jestem wędkarzem - spiningistą, i nauczyłem się, że dla kategorii: zdjęcia z rybą (trofeum - to już raczej mi się kojarzy after dead) też obowiązują pewne zasady. Tłem nie mogą być kafelki w łazience, albo sracz, czy trybuna - jak w tym przypadku. Akurat dla odbioru tego zdjęcia przeze mnie jako wędkarza, dobrze się stało, że tło jest niedoświetlone.