Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
poszukuję oprogramowania firmware do aparatu powershot sx 100 is
na stronie canona niestety nie jest jeszcze dostepny ale moze ktos posiada inne zrodlo gdzi moglbym go znalesc i sciagnac
o dzięki jak sie dowiem jak zaladowac dam ci znac a ja nie potrzebuję nowszego od tego co mam w aparacie tylko polecono mi sprobowac wgrac na nowo soft bo w moim aparacie od jakiegos czasu pojawila sie jakas dziwna biala kreska w prawym dolnym rogu na zdj
no wlasnie sie zastanawiam co z tym zrobic czy zaryzykowac czy nie a co do aktualizacji to na stronie chip-a cos takiego znalazlem
"Problem Zdaje się, że w każdym modelu aparatu cyfrowego aktualizacje wgrywa się inaczej. Chciałbyś poznać wszystkie metody, aby nie popełnić błędu.
Rozwiązanie Rzeczywiście, występują drobne różnice w sposobie aktualizowania niemal każdego aparatu. Dlatego należy koniecznie trzymać się wskazówek podanych przez producenta. Po pobraniu (i ew. rozpakowaniu) pliku aktualizacyjnego, trzeba przenieść go do aparatu. W zasadzie można to zrobić na jeden z dwóch poniższych sposobów.
Możliwość 1. Podłącz aparat cyfrowy do komputera za pomocą kabla USB - tego samego, który służy ci do kopiowania zdjęć do peceta. Następnie włącz cyfrówkę. Powinna pojawić się na ekranie jako wymienne urządzenie pamięci masowej. W przeciwnym razie przejdź do niego, klikając menu Start | Mój komputer. Korzystając z metody przeciągania, przesuń rozpakowany plik aktualizacyjny z dysku komputera do głównego katalogu na karcie pamięci. Wyłącz aparat, aby przerwać połączenie z pecetem.
Możliwość 2. Skopiuj plik aktualizacyjny na kartę pamięci za pomocą czytnika. Następnie wyciągnij kartę i włóż do gniazda aparatu.
Niezależnie od tego, w jaki sposób umieściłeś plik na karcie (poprzez czytnik kart lub kabel USB), aktualizacja zostanie uaktywniona automatycznie tuż po włączeniu aparatu lub ręcznie. W drugim z wymienionych przypadków trzeba nacisnąć określoną kombinację klawiszy (sprawdź w instrukcji). Nie wolno przerywać aktualizowania, bo w przeciwnym razie cyfrówka zostanie uszkodzona. Dlatego przed rozpoczęciem naładuj akumulator aparatu (bądź włóż nowe baterie) albo podłącz go do zasilania sieciowego. Po pojawieniu się komunikatu, że zakończono wgrywanie, usuń plik aktualizacyjny z karty. W przeciwnym razie aparat ponownie zaproponuje aktualizowanie, gdy włączysz go po raz kolejny. "
a jeszcze w aparacie mam starszy soft (1.0.0.0) niz ten ze stronki
Jakbys mogl to wrzuc zdjecie z ta kreska na forum, bo jakos nie wydaje mi sie aby to sie dalo softem rozwiazac. Jakbys zdjecie pokazal to mozna sprawdzic co moze byc przyczyna. Co do softu to jak masz go na krcie SD, wsadzasz do apratu, wlanczasz go ale za pomoca przycisku "play"(niebieski trojkacik kolo wyswietlacza) a nie on/off, naciskasz "menu" i na ostatniej pozycji masz "firmware update". Wybierasz, zatwierdzasz i leci Tylko rob to na dobrze naladowanych bateriach lub zasilaczu, bo jak braknie ci pradu to po aparacie. Jak masz na gwarancji to nie baw sie nieautoryzowanym softem bo ja stracisz. Powinnie ci to w ramach gwarancji sami zrobic.
ok masz tutaj takie przykładowe zdj na ktorym doskonale widac ta kreske updatu jeszcze nie probowalem robic :-) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a613db18.html
ocen swoim zdaniem co to moze byc
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
o i jeszcze jedno pytanko takie z innej beczki posiadasz moze pol instrukcje o tego aparatu w wersji elektronicznej
Ostatnio edytowany przez Gość; 16275.
Powód: Automerged Doublepost
Ciężko mi powiedzieć czy ta krecha to wina uszkodzenia matrycy czy softu, ale ja na twoim miejscu bym reklamował tym bardziej, że widzę na twoim zdjęciu również niebieskiego hot pix'a. Czy na wszystkich fotkach masz tą niebieską kropkę?
Instrukcja polska jest pod tym linkiem:
Faktycznie. Ja jednak bym dał do serwisu, albo z tym żył, ale nie grzebałbym sam.
Ja natomiast mam inny zgryz, otóż w instrukcji na str. 87 napisane jest:
"Zależnie od warunków fotografowania wartość przesłony może zostać
zwiększona do f/11 w trybie "AUTO" Nigdy nie dało mi się uzyskać tej F/11. Jakie to niby warunki muszą być spełnione. Próbowałem chyba wszystkiego.
No raczej nie wydaje mi sie ze to sprawa softu. Obstawal bym przy matrycy. Zwroc uwage czy ta kreska pojawia sie na tylko przy zoomie czy bez tez. Moze pojawia sie tylko przy jakis ustawieniach aparatu. Bo zdjecie z kreska robieles na zoomie a te bez sa bez zoomu. Zwroc tez uwage na rozdzielczosc zdjecia. Jesli robisz zdjecie na rozdzielczosci 1200x1600 nie kozystasz z calej matrycy. Ustaw rozdzielczosc na maxa i spruboj na ciemnym tle zrobic zdjecia.
Co do "firmware update" opcja ta pojawia sie wylacznie po wsadzeniu do apratu karty SD z plikami update i to pod warunkiem ze aparat zostanie wlaczony za pomoca niebieskiego przycisku "play"(trojkacik) a nie przycisku on/off a nastepnie "menu". Opcja ta jest w pierwszej zakladce na samym dole. Jak wsadzisz inna karte lub zadnej nie wsadzisz, to ta opcja sie nie wyswietla. Aktualna wersja oprogramowania do tego aparatu to jesli dobrze pamietam 1.00C.
Ponownie moja rada jesli masz na gwarancji to slij do serwisu, po co grzebac, chyba ze nie masz gwarancji
Dzięki za info na temat "firmware update". Może doczekamy się jakichś fajnych modyfikacji CHDK do naszego SX100 IS.
Puki co nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby aparat ustawił przysłonę F11. Tak samo w instrukcji ma A610 A620 ...
Przydatne to może być np. w makro, aby zwiększyć GO.
...
Póki co nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby aparat ustawił przysłonę F11. Tak samo w instrukcji ma A610 A620 ...
Nie wiem jak jest w SX100, wiem natomiast jakie możliwości w tym względzie daje soft CHDK. Np. w A710IS daje następujące możliwości zwiększenia maksymalnej wartości przysłony w zależności od ogniskowej:
-38mm - F:8
-60mm - F:8,75
-89mm - F:9,65
103mm - F:10,11
161mm - F:11,94
210mm - F:13,74
Komentarz