PowerShot SX100 IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • youki

PowerShot SX100 IS

Witam
    poszukuję oprogramowania firmware do aparatu powershot sx 100 is
    na stronie canona niestety nie jest jeszcze dostepny ale moze ktos posiada inne zrodlo gdzi moglbym go znalesc i sciagnac
  • bether

Jest tu,
    http://chdk.wikia.com/wiki/SX100IS
    ale nie wiem jak załadować, a w dodatku pewnie masz nowszy.

Komentarz

• youki

o dzięki jak sie dowiem jak zaladowac dam ci znac a ja nie potrzebuję nowszego od tego co mam w aparacie tylko polecono mi sprobowac wgrac na nowo soft bo w moim aparacie od jakiegos czasu pojawila sie jakas dziwna biala kreska w prawym dolnym rogu na zdj

Komentarz

• bether

Jak aparat jest na gwarancji to może lepiej jak zrobi to serwis
        Może być też wada matrycy, a nie softu.

Komentarz

• youki

no wlasnie sie zastanawiam co z tym zrobic czy zaryzykowac czy nie a co do aktualizacji to na stronie chip-a cos takiego znalazlem

"Problem Zdaje się, że w każdym modelu aparatu cyfrowego aktualizacje wgrywa się inaczej. Chciałbyś poznać wszystkie metody, aby nie popełnić błędu.

Rozwiązanie Rzeczywiście, występują drobne różnice w sposobie aktualizowania niemal każdego aparatu. Dlatego należy koniecznie trzymać się wskazówek podanych przez producenta. Po pobraniu (i ew. rozpakowaniu) pliku aktualizacyjnego, trzeba przenieść go do aparatu. W zasadzie można to zrobić na jeden z dwóch poniższych sposobów.

Możliwość 1. Podłącz aparat cyfrowy do komputera za pomocą kabla USB - tego samego, który służy ci do kopiowania zdjęć do peceta. Następnie włącz cyfrówkę. Powinna pojawić się na ekranie jako wymienne urządzenie pamięci masowej. W przeciwnym razie przejdź do niego, klikając menu Start | Mój komputer. Korzystając z metody przeciągania, przesuń rozpakowany plik aktualizacyjny z dysku komputera do głównego katalogu na karcie pamięci. Wyłącz aparat, aby przerwać połączenie z pecetem.

Możliwość 2. Skopiuj plik aktualizacyjny na kartę pamięci za pomocą czytnika. Następnie wyciągnij kartę i włóż do gniazda aparatu.

Niezależnie od tego, w jaki sposób umieściłeś plik na karcie (poprzez czytnik kart lub kabel USB), aktualizacja zostanie uaktywniona automatycznie tuż po włączeniu aparatu lub ręcznie. W drugim z wymienionych przypadków trzeba nacisnąć określoną kombinację klawiszy (sprawdź w instrukcji). Nie wolno przerywać aktualizowania, bo w przeciwnym razie cyfrówka zostanie uszkodzona. Dlatego przed rozpoczęciem naładuj akumulator aparatu (bądź włóż nowe baterie) albo podłącz go do zasilania sieciowego. Po pojawieniu się komunikatu, że zakończono wgrywanie, usuń plik aktualizacyjny z karty. W przeciwnym razie aparat ponownie zaproponuje aktualizowanie, gdy włączysz go po raz kolejny. "

a jeszcze w aparacie mam starszy soft (1.0.0.0) niz ten ze stronki

Komentarz

• bether

Właściwie to prosta sprawa, ale w manualu nie znalazłem instrukcji jak zrobić aktualizację w SX100.

Komentarz

• barto78
              Coś już napisał
              • 2007
              • 65

Jakbys mogl to wrzuc zdjecie z ta kreska na forum, bo jakos nie wydaje mi sie aby to sie dalo softem rozwiazac. Jakbys zdjecie pokazal to mozna sprawdzic co moze byc przyczyna. Co do softu to jak masz go na krcie SD, wsadzasz do apratu, wlanczasz go ale za pomoca przycisku "play"(niebieski trojkacik kolo wyswietlacza) a nie on/off, naciskasz "menu" i na ostatniej pozycji masz "firmware update". Wybierasz, zatwierdzasz i leci Tylko rob to na dobrze naladowanych bateriach lub zasilaczu, bo jak braknie ci pradu to po aparacie. Jak masz na gwarancji to nie baw sie nieautoryzowanym softem bo ja stracisz. Powinnie ci to w ramach gwarancji sami zrobic.

Komentarz

• bether

W moim SX100 IS nie ma opcji "firmware update"
                Ciekawe dla czego?

Komentarz

• youki

ok masz tutaj takie przykładowe zdj na ktorym doskonale widac ta kreske updatu jeszcze nie probowalem robic :-)
                  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6a613db18.html
                  ocen swoim zdaniem co to moze byc
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  o i jeszcze jedno pytanko takie z innej beczki posiadasz moze pol instrukcje o tego aparatu w wersji elektronicznej
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 16275. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• bether

Ciężko mi powiedzieć czy ta krecha to wina uszkodzenia matrycy czy softu, ale ja na twoim miejscu bym reklamował tym bardziej, że widzę na twoim zdjęciu również niebieskiego hot pix'a. Czy na wszystkich fotkach masz tą niebieską kropkę?
                    Instrukcja polska jest pod tym linkiem:
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 16272.

Komentarz

• youki

nie nie ma jej na wszystkich zdjeciach ta kreska tez nie jest widoczna zawsze dla przykladu podam linka do innego zdjęcia tym razem zrobionego na zewnątrz
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...cf87e7abb.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b12efd69f.html

Komentarz

• bether

Faktycznie. Ja jednak bym dał do serwisu, albo z tym żył, ale nie grzebałbym sam.
                        Ja natomiast mam inny zgryz, otóż w instrukcji na str. 87 napisane jest:
                        "Zależnie od warunków fotografowania wartość przesłony może zostać
                        zwiększona do f/11 w trybie "AUTO" Nigdy nie dało mi się uzyskać tej F/11. Jakie to niby warunki muszą być spełnione. Próbowałem chyba wszystkiego.

Komentarz

• barto78
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 65

No raczej nie wydaje mi sie ze to sprawa softu. Obstawal bym przy matrycy. Zwroc uwage czy ta kreska pojawia sie na tylko przy zoomie czy bez tez. Moze pojawia sie tylko przy jakis ustawieniach aparatu. Bo zdjecie z kreska robieles na zoomie a te bez sa bez zoomu. Zwroc tez uwage na rozdzielczosc zdjecia. Jesli robisz zdjecie na rozdzielczosci 1200x1600 nie kozystasz z calej matrycy. Ustaw rozdzielczosc na maxa i spruboj na ciemnym tle zrobic zdjecia.

Co do "firmware update" opcja ta pojawia sie wylacznie po wsadzeniu do apratu karty SD z plikami update i to pod warunkiem ze aparat zostanie wlaczony za pomoca niebieskiego przycisku "play"(trojkacik) a nie przycisku on/off a nastepnie "menu". Opcja ta jest w pierwszej zakladce na samym dole. Jak wsadzisz inna karte lub zadnej nie wsadzisz, to ta opcja sie nie wyswietla. Aktualna wersja oprogramowania do tego aparatu to jesli dobrze pamietam 1.00C.

Ponownie moja rada jesli masz na gwarancji to slij do serwisu, po co grzebac, chyba ze nie masz gwarancji

Komentarz

• bether

Dzięki za info na temat "firmware update". Może doczekamy się jakichś fajnych modyfikacji CHDK do naszego SX100 IS.
                            Puki co nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby aparat ustawił przysłonę F11. Tak samo w instrukcji ma A610 A620 ...
                            Przydatne to może być np. w makro, aby zwiększyć GO.

Komentarz

• Juriko
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 485

Zamieszczone przez bether
                              ...
                              Póki co nie mogę doprowadzić do sytuacji, aby aparat ustawił przysłonę F11. Tak samo w instrukcji ma A610 A620 ...
                              Nie wiem jak jest w SX100, wiem natomiast jakie możliwości w tym względzie daje soft CHDK. Np. w A710IS daje następujące możliwości zwiększenia maksymalnej wartości przysłony w zależności od ogniskowej:
                              -38mm - F:8
                              -60mm - F:8,75
                              -89mm - F:9,65
                              103mm - F:10,11
                              161mm - F:11,94
                              210mm - F:13,74
                              Ostatnio edytowany przez Juriko; 11187.

Komentarz

Pracuję...