Canon 100-300 listki przysłony - czy mogą się nie przymykać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dawio1
    • 2008
    • 12

Witam i proszę o pomoc w sprawie objektywu który wlasnie zakupiłem-używany.
    1. Czy to normalne, że obiektyw wysuwa się pod własnym ciężarem kiedy pochylę aparat w dół?
    2. O czym świadczy napis pojawiający się na LCD-"Err01-błędny transfer sygnałów objektyw-aparat.Wyczyść styki na obiektywie i aparacie".
    Obiektyw z 450d...
    50D 17-85mm IS, Tamron 150-600 5-6.3 USM, Canon EF 50mm 1:1.8 II
  • talarczyk
    Początki nałogu
    • 2008
    • 399

Z tego co się orientuje, 100-300 jest konstrukcyjnie zbliżony do 70-210, w którym samoczynne wysuwanie się obiektywu jest rzeczą normalną, co prawda nieco irytującą ale normalną...

Komentarz

• KrzychK
      Coś już napisał
      • 2006
      • 65

Witaj

Ad.1 tak, po paru latach lepie luzy i tak jest

Ad.2 obiektyw mam od ponad 10 latek (w tym pare z cyfra) i nigdy takiego komunikatu nie mialem. A wykonales to co "zalecaja" w komunikacie?
      ps. moze nie byl "dopiety" do konca
      Wszystko o kawie - masz jakieś pytania?

Komentarz

• dawio1
        • 2008
        • 12

Zamieszczone przez KrzychK
        Witaj

Ad.1 tak, po paru latach lepie luzy i tak jest

Ad.2 obiektyw mam od ponad 10 latek (w tym pare z cyfra) i nigdy takiego komunikatu nie mialem. A wykonales to co "zalecaja" w komunikacie?
        ps. moze nie byl "dopiety" do konca
        Hmmm,Był dopięty; przetarłem szmatką....i nic. dalej ten sam błąd co któreś zdjęcie...Może jakaś ciecz?
        Fakt faktem -że te "złotka-styki" są już trochę wytarte(widać mocno ślady)...

Komentarz

• Blindseeker
          Uzależniony
          • 2006
          • 522

Ad1. Mój po pół roku już się wysuwał

Komentarz

• djcargo
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

Zamieszczone przez dawio1
            2. O czym świadczy napis pojawiający się na LCD-"Err01-błędny transfer sygnałów objektyw-aparat.Wyczyść styki na obiektywie i aparacie".
            Obiektyw z 450d...
            O czym świadczy... O tym, że należy przeczyścić styki I wydaje mi się, że tylko w obiektywie - w aparacie nic nie powinno się dziać.
            Sama szmatka nic nie da - weź pałeczki do uszu i spirytus. Nasącz pałeczkę i tym poprzeczyszczaj styki, oczywiście uważając by z pałeczki nie kapało. Potem odłóż obiektyw na jakiś czas i zobacz wtedy.

A napis pojawia się jak często? Jeśli przeczyszczenie nic nie da, a napis pojawia się irytująco często - to być może będzie trzeba wysłać obiektyw do jakiegoś serwisu na wymianę bagnetu?
            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• dawio1
              • 2008
              • 12

Zamieszczone przez djcargo
              O czym świadczy... O tym, że należy przeczyścić styki I wydaje mi się, że tylko w obiektywie - w aparacie nic nie powinno się dziać.
              Sama szmatka nic nie da - weź pałeczki do uszu i spirytus. Nasącz pałeczkę i tym poprzeczyszczaj styki, oczywiście uważając by z pałeczki nie kapało. Potem odłóż obiektyw na jakiś czas i zobacz wtedy.

A napis pojawia się jak często? Jeśli przeczyszczenie nic nie da, a napis pojawia się irytująco często - to być może będzie trzeba wysłać obiektyw do jakiegoś serwisu na wymianę bagnetu?
              Dzisiaj wycyszczę go spirytusem .A napisa pojawia się często -niekiedy zrobię 10 zdjęć i wtedy error. Zauważyłem że wtedy kiedy jest error nie chcą się otworzyć do końca listki przesłony-jest zamknięta na ok 80-90%-jest prawie cała przymknięta...

Komentarz

• dawio1
                • 2008
                • 12

wyczyściłem styki i nic. Znowu wyskakuje błąd co chwile - co kilkanaście zdjęć...

Komentarz

• dawio1
                  • 2008
                  • 12

1. Czy w Waszym obiektywie Canon 100-300 4.5-5.6 USM - używanym z cyfrówką (ja mam 450d) zdaża się, że nie zamykają się listki przysłony i pokazuje się błąd?
                  U mnie na przysłonach 4.5 do 5,6 nie ma problemu ale powyżej - np 7 czy 12 nie potrafią się zamkną i muszę wyłączyć aparat . Po włączeniu znowu obiektyw działa...
                  2. Czy jesteście zadowoleni z ostrości jaką można uzyskać z tego obiektywu?
                  Czy można gdzieś pooglądać takowe zdjęcia w miarę dobrej rozdzielczości?

Komentarz

• goobie
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 102

problem z obiektywem Canon 100-300 usm

witam,

od pewnego czasu mam problem z obiektywem Canon 100-300usm...
                    - usterka z biegiem czasu nasila się więc muszę coś z tym zrobić - tzn. występuje ona coraz częściej w miarę użytkowania

proszę o radę i info czy ktoś borykał się z podobnym kłopotem...

sprzęt: canon 100-300 usm + canon 350d

problem:
                    1. podczas pstrykania tym obiektywem aparat zawiesza się a na małym ekranie zwraca błąd 'err99'...
                    2. zauważyłem też że problem dotyczy nastawy przysłony w obiektywie
                    tzn. kiedy wciskam przycisk głębi ostrości w aparacie to obraz w wizjerze przyciemnia się niejednakowo - za każdym załączeniem przysłony inaczej, lub zawiesza się w jakiejś pozycji - i ciemno jest cały czas, lub nie zamyka wcale... - oczywiście w tym czasie nie reguluję wartością przysłony ani nie używam trybu Tv
                    3. po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu wszystko ok - przez kilka fotek (losowa ilość - czasem 3 czasem 7, 8), później ten sam błąd i problem

co zrobiłem:
                    1. sprawdziłem styki obiektywu i aparatu - ok!
                    2. sprawdziłem puszkę z innymi szkłami - mam szkła EF i EFs - wszystkie inne szkła i przysłony w nich pracują normalnie i nie ma tego problemu
                    - problem występuje tylko z obiektywem 100-300 więc zakładam usterkę obiektywu
                    3. dzwoniłem na Żytną
                    po wysłuchaniu mnie (opisałem wszystkie przytoczone wyżej fakty) miły Pan stwierdził, że muszę przysłać obiektyw
                    ALE wraz z aparatem - bo prawdopodobnie się rozkalibrował i trzeba to razem ustawić...
                    - coś mi tu dziwne to jest, bo z innymi szkłami aparat współpracuje bez żadnego problemu (używam cały czas) więc po co w nim grzebać ??
                    - trochę nie mam ochoty wysyłać puszki - raczej się z nią nie rozstaję...

Proszę więc o rady i sugestie
                    Może ktoś już to przerabiał

dodam że obiektyw z drugiej ręki - nie mam więc gwarancji
                    - użytkowałem przez ponad rok bez problemów
                    - naprawde ładne czasem foty dało się nim zrobić (tylko te abberacjie
                    - to najdłuższy słoik jaki mam więc... zależy mi aby coś zrobić...
                    a nowe trzymają się w cenie, więc...

Z góry serdecznie dziękuję!
                    ag
                    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez goobie
                      od pewnego czasu mam problem z obiektywem Canon 100-300usm...
                      1. podczas pstrykania tym obiektywem aparat zawiesza się a na małym ekranie zwraca błąd 'err99'...
                      tu jest mega watek o Err 99
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=13877

Generalnie jest to bardzo ogólny błąd, opisany w dokumentacji jakio "wszystko inne co niezdefiniowane" ale bardzo często pojawia się on właśnie gdy obiektyw ma problem z przysłoną

Zamieszczone przez goobie
                      zauważyłem też że problem dotyczy nastawy przysłony w obiektywie
                      zawiesza się w jakiejś pozycji... lub nie zamyka wcale..
                      wszystkie inne szkła i przysłony w nich pracują normalnie i nie ma tego problemu
                      dzwoniłem na Żytną
                      Pan stwierdził, że muszę przysłać obiektyw ALE wraz z aparatem - bo prawdopodobnie się rozkalibrował i trzeba to razem ustawić...
                      Facet pewnie Cię nie słuchał i "z automatu" kazał przyłać obiektyw z aparatem, bo są zawaleni FF/BF

Ja bym wysłał sam obiektyw z informacją, że nie domyka przysłony i generuje ERR99
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Budziej
                        • 2008
                        • 10

Temat o 100-300 to się dołączę znalazłem na allegro taką aukcję
                        http://www.allegro.pl/item416064720_...m_f_a_vat.html

Słyszałem że Canon przestał produkować ten obiektyw dlatego czy możliwe jest że ktoś ma je fabrycznie nowe?? No i czy warto brać nówkę za tą cenę??
                        Canon EOS 400d, Canon EF-S 18-55/3,5-5,6, Canon EF 50/1,8, Canon EF 100-300/4,5-5,6

Komentarz

• goobie
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 102

myślę, że są jeszcze możliwe nowe obiektywy tego typu...
                          był duży nakład osobiście widziałem taki obiektyw jeszcze w zeszłym roku w sklepie Fotodura w Poznaniu - nowy na gwarancji - kosztował ok 1200 pln

jeśli chodzi o ostrość i barwę to bardzo przyzwoity obiektyw... jedyny minus jaki dostrzegam w połączeniu z cyfrą to abberacje i odbicia przy fotografowaniu nocą oświetlonych jasno obiektów...

Ogółem jestem z niego bardzo zadowolony
                          Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

z tym samoczynnym wysuwaniem można sobie poradzić - mam 28-135 IS, który jest strasznie ciężki i ma jeszcze większe problemy ze "zjeżdżaniem"

wymyśliłem na to dwa patenty:

1. mniej elegancki, ale wygodniejszy: obklejenie wewnętrznego tubusa grubą taśmą (ja użyłem izolacji elektrycznej), by zwiększyć jego średnice. rozwiązuje problem całkowicie i - wbrew pozorom - nie przeszkadza obiektywowi - tylko zmiana ogniskowej kręci się trochę ciężej, ale bez problemu można się przyzwyczaić. sam mam już tak ze 2 lata i jestem zadowolony

2. prostszy (no i można potem sprzedać ten obiektyw :P) - stosowanie dekielka ze sznurkiem tak założonym, by był cięgle napięty i nie pozwalał zsunąć się przedniej części tubusa (przecież i tak nie robi się zdjęć z założonym deklem)
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Surfer
                              • 2009
                              • 2

Przyslona szaleje na dluzszym koncu

Witam Uzytkownikow marki Canon.
                              Podpinam sie pod temat. Szkla to EF 100-300 usm oraz EF 70-210 usm.
                              Problemem jest pojawiajacy sie komunikat "ERR 01 (z 40d i 1000d), Err 99 (z 20d) po wyzwoleniu migawki na dluzszym koncu ogniskowej i przyslonie ustawionej na inna niz pelna dziura. Uzywajac podgladu glebi ostrosci w aparacie, widac, ze przyslona ma problemy z wyborem odpowiedniej (wybranej w body) wartosci i z powrotem do pelnej dziury (losowe wartosci) - wlasnie dla dluzszego konca. Przy wyzwalaniu migawki wyglada to na zawieszanie sie przyslony, czego nastepstwem jest blad i sciemniony wizjer, ktory ustepuje po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu aparatu. Przy krotszych ogniskowych obiektyw poprawnie reaguje na polecenia aparatu, dziala na kazdych ustawieniach ekspozycji. Styki czyste, AF w porzadku.
                              Wiem, ze problem ten dotyczy rowniez innych obiektywow starszych i nowszych. Ciekawi mnie, czy to tylko tasma, inna czesc, czy caly mechanizm przyslony do wymiany?

Prosze Uzytkownikow przerabiajacych ten problem o podzielenie sie spostrzezeniami jak sie z tym uporali, kosztach itp.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...