Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon 100-300 listki przysłony - czy mogą się nie przymykać?
Witam i proszę o pomoc w sprawie objektywu który wlasnie zakupiłem-używany.
1. Czy to normalne, że obiektyw wysuwa się pod własnym ciężarem kiedy pochylę aparat w dół?
2. O czym świadczy napis pojawiający się na LCD-"Err01-błędny transfer sygnałów objektyw-aparat.Wyczyść styki na obiektywie i aparacie".
Obiektyw z 450d...
50D 17-85mm IS, Tamron 150-600 5-6.3 USM, Canon EF 50mm 1:1.8 II
Z tego co się orientuje, 100-300 jest konstrukcyjnie zbliżony do 70-210, w którym samoczynne wysuwanie się obiektywu jest rzeczą normalną, co prawda nieco irytującą ale normalną...
Ad.2 obiektyw mam od ponad 10 latek (w tym pare z cyfra) i nigdy takiego komunikatu nie mialem. A wykonales to co "zalecaja" w komunikacie?
ps. moze nie byl "dopiety" do konca
Ad.2 obiektyw mam od ponad 10 latek (w tym pare z cyfra) i nigdy takiego komunikatu nie mialem. A wykonales to co "zalecaja" w komunikacie?
ps. moze nie byl "dopiety" do konca
Hmmm,Był dopięty; przetarłem szmatką....i nic. dalej ten sam błąd co któreś zdjęcie...Może jakaś ciecz?
Fakt faktem -że te "złotka-styki" są już trochę wytarte(widać mocno ślady)...
2. O czym świadczy napis pojawiający się na LCD-"Err01-błędny transfer sygnałów objektyw-aparat.Wyczyść styki na obiektywie i aparacie".
Obiektyw z 450d...
O czym świadczy... O tym, że należy przeczyścić styki I wydaje mi się, że tylko w obiektywie - w aparacie nic nie powinno się dziać.
Sama szmatka nic nie da - weź pałeczki do uszu i spirytus. Nasącz pałeczkę i tym poprzeczyszczaj styki, oczywiście uważając by z pałeczki nie kapało. Potem odłóż obiektyw na jakiś czas i zobacz wtedy.
A napis pojawia się jak często? Jeśli przeczyszczenie nic nie da, a napis pojawia się irytująco często - to być może będzie trzeba wysłać obiektyw do jakiegoś serwisu na wymianę bagnetu?
O czym świadczy... O tym, że należy przeczyścić styki I wydaje mi się, że tylko w obiektywie - w aparacie nic nie powinno się dziać.
Sama szmatka nic nie da - weź pałeczki do uszu i spirytus. Nasącz pałeczkę i tym poprzeczyszczaj styki, oczywiście uważając by z pałeczki nie kapało. Potem odłóż obiektyw na jakiś czas i zobacz wtedy.
A napis pojawia się jak często? Jeśli przeczyszczenie nic nie da, a napis pojawia się irytująco często - to być może będzie trzeba wysłać obiektyw do jakiegoś serwisu na wymianę bagnetu?
Dzisiaj wycyszczę go spirytusem .A napisa pojawia się często -niekiedy zrobię 10 zdjęć i wtedy error. Zauważyłem że wtedy kiedy jest error nie chcą się otworzyć do końca listki przesłony-jest zamknięta na ok 80-90%-jest prawie cała przymknięta...
1. Czy w Waszym obiektywie Canon 100-300 4.5-5.6 USM - używanym z cyfrówką (ja mam 450d) zdaża się, że nie zamykają się listki przysłony i pokazuje się błąd?
U mnie na przysłonach 4.5 do 5,6 nie ma problemu ale powyżej - np 7 czy 12 nie potrafią się zamkną i muszę wyłączyć aparat . Po włączeniu znowu obiektyw działa...
2. Czy jesteście zadowoleni z ostrości jaką można uzyskać z tego obiektywu?
Czy można gdzieś pooglądać takowe zdjęcia w miarę dobrej rozdzielczości?
od pewnego czasu mam problem z obiektywem Canon 100-300usm...
- usterka z biegiem czasu nasila się więc muszę coś z tym zrobić - tzn. występuje ona coraz częściej w miarę użytkowania
proszę o radę i info czy ktoś borykał się z podobnym kłopotem...
sprzęt: canon 100-300 usm + canon 350d
problem:
1. podczas pstrykania tym obiektywem aparat zawiesza się a na małym ekranie zwraca błąd 'err99'...
2. zauważyłem też że problem dotyczy nastawy przysłony w obiektywie
tzn. kiedy wciskam przycisk głębi ostrości w aparacie to obraz w wizjerze przyciemnia się niejednakowo - za każdym załączeniem przysłony inaczej, lub zawiesza się w jakiejś pozycji - i ciemno jest cały czas, lub nie zamyka wcale... - oczywiście w tym czasie nie reguluję wartością przysłony ani nie używam trybu Tv
3. po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu wszystko ok - przez kilka fotek (losowa ilość - czasem 3 czasem 7, 8), później ten sam błąd i problem
co zrobiłem:
1. sprawdziłem styki obiektywu i aparatu - ok!
2. sprawdziłem puszkę z innymi szkłami - mam szkła EF i EFs - wszystkie inne szkła i przysłony w nich pracują normalnie i nie ma tego problemu
- problem występuje tylko z obiektywem 100-300 więc zakładam usterkę obiektywu
3. dzwoniłem na Żytną
po wysłuchaniu mnie (opisałem wszystkie przytoczone wyżej fakty) miły Pan stwierdził, że muszę przysłać obiektyw
ALE wraz z aparatem - bo prawdopodobnie się rozkalibrował i trzeba to razem ustawić...
- coś mi tu dziwne to jest, bo z innymi szkłami aparat współpracuje bez żadnego problemu (używam cały czas) więc po co w nim grzebać ??
- trochę nie mam ochoty wysyłać puszki - raczej się z nią nie rozstaję...
Proszę więc o rady i sugestie
Może ktoś już to przerabiał
dodam że obiektyw z drugiej ręki - nie mam więc gwarancji
- użytkowałem przez ponad rok bez problemów
- naprawde ładne czasem foty dało się nim zrobić (tylko te abberacjie
- to najdłuższy słoik jaki mam więc... zależy mi aby coś zrobić...
a nowe trzymają się w cenie, więc...
od pewnego czasu mam problem z obiektywem Canon 100-300usm...
1. podczas pstrykania tym obiektywem aparat zawiesza się a na małym ekranie zwraca błąd 'err99'...
Generalnie jest to bardzo ogólny błąd, opisany w dokumentacji jakio "wszystko inne co niezdefiniowane" ale bardzo często pojawia się on właśnie gdy obiektyw ma problem z przysłoną
Zamieszczone przez goobie
zauważyłem też że problem dotyczy nastawy przysłony w obiektywie
zawiesza się w jakiejś pozycji... lub nie zamyka wcale..
wszystkie inne szkła i przysłony w nich pracują normalnie i nie ma tego problemu
dzwoniłem na Żytną
Pan stwierdził, że muszę przysłać obiektyw ALE wraz z aparatem - bo prawdopodobnie się rozkalibrował i trzeba to razem ustawić...
Facet pewnie Cię nie słuchał i "z automatu" kazał przyłać obiektyw z aparatem, bo są zawaleni FF/BF
Ja bym wysłał sam obiektyw z informacją, że nie domyka przysłony i generuje ERR99
myślę, że są jeszcze możliwe nowe obiektywy tego typu...
był duży nakład osobiście widziałem taki obiektyw jeszcze w zeszłym roku w sklepie Fotodura w Poznaniu - nowy na gwarancji - kosztował ok 1200 pln
jeśli chodzi o ostrość i barwę to bardzo przyzwoity obiektyw... jedyny minus jaki dostrzegam w połączeniu z cyfrą to abberacje i odbicia przy fotografowaniu nocą oświetlonych jasno obiektów...
z tym samoczynnym wysuwaniem można sobie poradzić - mam 28-135 IS, który jest strasznie ciężki i ma jeszcze większe problemy ze "zjeżdżaniem"
wymyśliłem na to dwa patenty:
1. mniej elegancki, ale wygodniejszy: obklejenie wewnętrznego tubusa grubą taśmą (ja użyłem izolacji elektrycznej), by zwiększyć jego średnice. rozwiązuje problem całkowicie i - wbrew pozorom - nie przeszkadza obiektywowi - tylko zmiana ogniskowej kręci się trochę ciężej, ale bez problemu można się przyzwyczaić. sam mam już tak ze 2 lata i jestem zadowolony
2. prostszy (no i można potem sprzedać ten obiektyw :P) - stosowanie dekielka ze sznurkiem tak założonym, by był cięgle napięty i nie pozwalał zsunąć się przedniej części tubusa (przecież i tak nie robi się zdjęć z założonym deklem)
Witam Uzytkownikow marki Canon.
Podpinam sie pod temat. Szkla to EF 100-300 usm oraz EF 70-210 usm.
Problemem jest pojawiajacy sie komunikat "ERR 01 (z 40d i 1000d), Err 99 (z 20d) po wyzwoleniu migawki na dluzszym koncu ogniskowej i przyslonie ustawionej na inna niz pelna dziura. Uzywajac podgladu glebi ostrosci w aparacie, widac, ze przyslona ma problemy z wyborem odpowiedniej (wybranej w body) wartosci i z powrotem do pelnej dziury (losowe wartosci) - wlasnie dla dluzszego konca. Przy wyzwalaniu migawki wyglada to na zawieszanie sie przyslony, czego nastepstwem jest blad i sciemniony wizjer, ktory ustepuje po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu aparatu. Przy krotszych ogniskowych obiektyw poprawnie reaguje na polecenia aparatu, dziala na kazdych ustawieniach ekspozycji. Styki czyste, AF w porzadku.
Wiem, ze problem ten dotyczy rowniez innych obiektywow starszych i nowszych. Ciekawi mnie, czy to tylko tasma, inna czesc, czy caly mechanizm przyslony do wymiany?
Prosze Uzytkownikow przerabiajacych ten problem o podzielenie sie spostrzezeniami jak sie z tym uporali, kosztach itp.
Komentarz