Czy trzeba wyłączać IS?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tryton
    Uzależniony
    • 2008
    • 557

Czy trzeba wyłączać IS?

Witam!
    Czy w sytuacjach, gdy aparat narażony jest na wstrząsy (np. leży w torbie na podłodze w autobusie) ma znaczenie, że IS w obiektywie do niego podpiętym jest włączony lub wyłączony? Czy mechanizm odpowiedzialny za IS wprawiający soczewkę w ruch jest zabezpieczony przed takimi sytuacjami? Ściślej: czy wyłączając IS dochodzi do blokady zabezpieczającej (tak jak np. blokada bębna w pralce na czas transportu ) czy dzieje się to samoistnie gdy po prostu nie dotykamy spustu i IS nie pracuje. Pytam, bo nie znam tak szczegółowo zasady działania. Z góry dzięki za odpowiedź.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Dziwny problem...jak aparat jest w torbie to należy przypuszczać, że go wyłączasz.
    Aparat wyłączony-brak zasilania IS-wyłaczony czy włączony-jakie to ma znaczenie skoro elektrycznie martwy?
    W pralkach mocuje się chyba jakieś pręty żeby zabezpieczyć bęben, nie przemawia do mnie ta analogia.
    Aż zacząłem potrząsać obiektywem by coś usłyszeć i nie słyszę by coś tam latało. Wnioskuję więc, że gdy elektryka śpi soczewki się nie luzują i nie powinno to wpływać na IS i odwrotnie.
    Osobiście wyłączam IS jedynie po podpięciu zestawu na statywie.
    C-F-K - forever

Komentarz

• rysiaczek
      Uzależniony
      • 2005
      • 897

Inaczej - IS włącza się dopiero po dłuższym bądź krótszym przytrzymaniu przycisku migawki - "do połowy". Po puszczeniu przycisku nawet przy włączonym aparacie IS jest wyłączony. Co zresztą słychać.
      Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• tomygun
        Bywalec
        • 2006
        • 204

a jeśli jedziesz autem, bardzo trzęsie, i chcesz zrobić zdjęcie z włączonym IS-em ??
        nie wydaje mi się aby mechanizm mający niwelować drgania, nie był do nich przystosowany
        GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

Pracuję...