Korekcja ekspozycji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

Korekcja ekspozycji

Szybciutkie proste pytanko. Jak działa korekcja ekspozycji w sensie technicznym ? Tzn na jakiej zasadzie zdjecie jest ciemniejsze lub jaśniejsze ?
    No bo chyba aparat nie reguluje tego za pomocą czasu, przsłony czy ISO . Czyżby softowo ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

w cyfrowych malpkach bywa realizowana przez przyciemnienie/rozjasnienie naswietlonej klatki. w madrzejszych aparatach jest to po prostu korekta parametrow ekspozycji, w zaleznosci od programu/priorytetu
    www albo tez flickr

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez kami74
        To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?
        za pomoca prostego rozumku. jesli przy priorytecie przeslony fotograf wybiera f/11 a swiatlomierz pokazuje t/125s to przy korekcie -1EV aparat rozumie, ze zamiast 1/125s powinien wziac 1/250s bo to jest czas "odlegly" o jedna dzialke ujemna od 1/125. ot i tyle
        www albo tez flickr

Komentarz

• CYNIG
          Uzależniony
          • 2005
          • 694

No wlasnie tak, przy pomocy zmiany czasu i/lub przyslony.
          O automatycznej zmianie ISO w lustrzankach nie slyszalem jeszcze.
          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• kavoo
            Zablokowany
            • 2004
            • 1173

Zamieszczone przez CYNIG
            O automatycznej zmianie ISO w lustrzankach nie slyszalem jeszcze.
            W zielonym programie chyba jest... ale pewnosci nie mam bo nie korzystam :-)

Komentarz

• CYNIG
              Uzależniony
              • 2005
              • 694

FAKTYCZNIE!!!
              az wyciagnalem aparat i strzelilem kilka zdjec testowych no i faktycznie ISO - auto i zmienia sie samo. Tyle ze w zielonym trybie i tak nie mozna korekcji wprowadzic (EOS 20d)
              https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez kavoo
                W zielonym programie chyba jest... ale pewnosci nie mam bo nie korzystam :-)
                hehe... zielonym do gory :-) coco jumbo i do przodu ;-)
                www albo tez flickr

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Nie robiłem na "zielonym" bo w tym aparacie którym pstrykałem nie ma nawet takiego trybu. Ok już rozumiem jak działa ta korekcja w trybie preselekcji. A w full manual ? Gdy włączam ją na full manualu i zmieniam wartości przyciskiem zmiany ekspozycji to zarówno czas jak i przesłona pozostaja nie zmienione (przynajmniej takie sa dane w wizjerze). Więc ?

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

A w full manual ? Gdy włączam ją na full manualu i zmieniam wartości przyciskiem zmiany ekspozycji to zarówno czas jak i przesłona pozostaja nie zmienione (przynajmniej takie sa dane w wizjerze). Więc ?
                    Bo w trybie full manual po prostu nie dziala korekta ekspozycji - przycisk tak jakby nieaktywny. Korygujesz sam - ten z parametrow ktory ci wygodniej.

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

A w wizjerze pokazuje, że zmienia ekspozycję jak kręce sobie kółkiem z wciśniętym przyciskiem +/- na full manualu.

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Ta... Tyle ze zmieniasz przyslone a nie korekte
                        Poczytaj instrukcje lepiej.
                        ...

Komentarz

• kami74
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1492

Kuchatek Pisałem przecież, że wskazania w wizjerze zarówno przesłony jak i czasu pozostaja niezmienione. Pojawia sie obok symbol +/- i wartość EV. I tyle. stąd moje pytania co do zasady działania korekty.

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Fakt... Przepraszam...
                            W takim razie jesli nie zmieniaja sie parametry to nic na zdjeciu sie nie powinno zmienic. Napisz lepiej co to za aparat, bo tak to mozna wrozke zatrudnic do zgadywanek.

Manual z korekta jest bez sensu. A zmiana w innych trybach najprostrza jest przeciez do wprowadzenia za pomoca tych parametrow ktore aparat sam dobiera a nie calej osobnej procedury ktora bedzie dlubac w gotowcu programowo.
                            ...

Komentarz

• kami74
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1492

Aparat jest produkcji japońskiej ale z firmy "niepoprawnej politycznie" na tym forum. Uprzedzając ewentualne pytania co do tego co ja robie na forum Canona informuję, że nie posiadam jeszcze żadnego własnego aparatu cyfrowego, a foce wszystkim co mi się uda pożyczyć. No i teraz jest to D100 pożyczone na 4 dni. A czemu akurat Canon Board ? Bo zamierzam nabyć w przyszłości 350D i ot całe wyjaśnienie.
                              Wiem , że korekta w manualu jest bez sensu, ale wzbudził moje zainteresowanie fakt, że w full manual wedle informacji w wizjerze da się to zrobić.

Komentarz

Pracuję...