Test 16-35/2,8 na Optycznych.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chomsky
    Początki nałogu
    • 2005
    • 485

Test 16-35/2,8 na Optycznych.

Czytaliscie panowie? http://www.optyczne.pl/1106-nowość-T...8L_II_USM.html
    Czesc.ch.
    Analog ma "dusze".
  • darekmil73
    Coś już napisał
    • 2007
    • 55

Czytałem, ale nie wiem czy ta recenzja jest w stanie pohamować moje żądze apropos posiadania tego szkła
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8 USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 IS USM + Canon EF 100mm f/2.8 Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8 II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

mam to szło od 3 dni, wczoraj mialem okazje zrobic nim pare kadrow na weselu (na 5D)

slabsza jakosc w rogach nie jest az tak uciazliwa i widoczna jak na zdjeciach tablic testowych, ale fakt ze super nie jest, ogolnie jednak jestem ze szkla bardzo, bardzo zadowolony, a z tym ze nic lepszego i szerokiego pod FF nie ma trzeba sie poprostu pogodzic... chociaz fakt, ze troche czuc niedosyt ze za ponad 4000 zł kupujac najlepsze szklo w tym zakresie (pod C) nie kupuje sie obiektywu idealnego.
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

17-40L jednak rządzi .
        Redakcja optycznych.pl niech sobie wreszcie kupi to 5D do testów, przecież jest już naprawdę bardzo tani. Testowanie szkieł pod FF na cropie zaczyna być lekko denerwujące...
        Digart

Komentarz

• jceel
          Początki nałogu
          • 2007
          • 282

Dla mnie wydanie 4000zł na 16-35 jeśli można za połowę tego mieć 17-40 nie ma uzasadnienia 8)
          EN57D DIGITAL.

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

Zamieszczone przez jceel
            Dla mnie wydanie 4000zł na 16-35 jeśli można za połowę tego mieć 17-40 nie ma uzasadnienia 8)
            jezeli cykasz widoczki to masz racje, jesli zarabiasz na fotografii to ma to uzasadnienie
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

Zamieszczone przez sebcio80
              jezeli cykasz widoczki to masz racje, jesli zarabiasz na fotografii to ma to uzasadnienie
              Zgadzam się
              Dlatego zapraszam do wątku o najlepszych zdjęciach tego szkła: http://canon-board.info/showthread.php?t=36441

Przyznam się że są tam właśnie widoczki, a szkło ma mi posłużyć do uwiecznienia pierwszych dni syna już za dwa tygodnie + docelowo ma zarobić na siebie.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Zamieszczone przez Parteq
                + docelowo ma zarobić na siebie.
                - Syn?

Komentarz

• Parteq
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1159

Zamieszczone przez ewg
                  - Syn?
                  Haha, no byloby swietnie

Sorry za offtop.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• dzik
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 884

Co do testow na optycznych kilka spraw mnie w nich dziwi.
                    - dlaczego uzywaja 20D skoro jest juz 450D ktory jak sie okazalo ma znakowita matryce jesli chodzi o rozdzielczosc, pomijam fakt testowania obiektywow typowo FF na cropie. Nie widze zadnego sensu kupowania 16-35 do cropa jesli wszystko to i lepiej ma 17-55 (poza wykonaniem)?

- kto robi zdjecia testowe, ich jakosc jest dramatyczna, zdjecie arkadii z tego testu przypomina zdjecie z kompaktu po zalozeniu soczewki wide

Komentarz

• Grisha
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Zamieszczone przez dzik
                      Co do testow na optycznych kilka spraw mnie w nich dziwi.
                      - dlaczego uzywaja 20D skoro jest juz 450D ktory jak sie okazalo ma znakowita matryce jesli chodzi o rozdzielczosc, pomijam fakt testowania obiektywow typowo FF na cropie. Nie widze zadnego sensu kupowania 16-35 do cropa jesli wszystko to i lepiej ma 17-55 (poza wykonaniem)?
                      Canon 20D ma 8mpx na matrycy APS-C (22.5 x 15.0 mm (3.37 cm²)) co daje 2,37 mpx/cm²

Canon 450D ma 12.2 mpx na matrycy APS-C (22.2 x 14.8 mm (3.28 cm²)) co daje 3,72 mpx/cm²

Tak duża różnica w zagęszczeniu pikseli spowoduje, że porównywanie obiektywów przetestowanych na 20D do tych przetestowanych na 450D będzie bez sensu i nie miarodajne. Z tego samego powodu nie testują obiektywów na 5D.

Testy na optycznych mają za zadnie pokazać jakość szkła, a nie to jak zachowują się z każdym aparatem po kolei. Jedyne co by było sensowne to przetestować nie zależnie obiektywy na FF i traktować to jako kolejny test, który NIJAK ma się do tych przetestowanych na 20D.

Niestety. FF jest bardziej wymagające pod względem winety, dystorsji czy jakości ja brzegu kadru, jednak aps-c stawia wyżej poprzeczkę dla ostrości obiektywu. Jedyne rozsądne rozwiązanie dla Optycznych to Mark III który kosztuje krocie. W takim wypadku dalsze testy miałby by wiele wspólnego z tymi na 20D a jednocześnie stawiały by większe wymagania ze względu na FF.

Ja rozumiem, że jeżeli 50 1.8 jest pod FF to trzeba go testować pod FF?

Komentarz

• trampek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1546

jak beda daej testowac na cropie i mowic ze dopiero ds3 da porownanie (co moze i ma sens) to stana sie gazetka niszowa ktorej nikt nie bedize czytal bo niby po co?? zeby wiedzec jakie efekty daja zestawy szklo+korups na ktore nikogo nie stac .... to jest moje zdanie.
                        R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Grisha
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 353

Cóż.... Idąc tym tropem to póki co i przez najbliższe kilka lat aps-c będzie znacznie więcej niż 5D czy innych pełnoklatkowców, więc testy z 20D będą przydatne.

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez trampek
                            jak beda daej testowac na cropie i mowic ze dopiero ds3 da porownanie (co moze i ma sens) to stana sie gazetka niszowa ktorej nikt nie bedize czytal bo niby po co?? zeby wiedzec jakie efekty daja zestawy szklo+korups na ktore nikogo nie stac .... to jest moje zdanie.
                            Dokładnie. Potrzebują 20D plus FF, żeby było śmieszniej potrzebują to w trzech systemach
                            the silence is deafening

Komentarz

• ewg
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1079

Zamieszczone przez Grisha
                              Jedyne rozsądne rozwiązanie dla Optycznych to Mark III
                              (1Ds?) - Faktycznie jedyne, ale tylko dla tych co nie widzą pewnych prawidłowości optycznych patrząc na wyniki chociażby z 20d (potrzebne doświadczenie w czytaniu różnych testów i fotografowaniu). 20d dla wymagającego użytkownika puszki FF, który życzy sobie najlepszego możliwego testu, to pewnie prowizorka - ale za to jak rozwija wyobraźnię! ;-)

Wydaje mi się, że Optyczni są w stanie z dużą precyzją odnieść wyniki swoich testów do wyników z dowolnej innej puszka niż 20d a to że trzymają się konsekwentnie 20d, to tylko ułatwienie dla nas - czytelników.
                              Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

Pracuję...