Czy centralny punkt AF jest felerny?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arti
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 26

Czy centralny punkt AF jest felerny?

Praktycznie zawsze używam w moim 20D centralnego punktu AF
    i muszę powiedzieć,że często aparat nie ostrzy idealnie (dziwna
    prawidłowość – w świetle żarówkowym i słabym dziennym ma
    lekki FF a w dobrym dziennym lekki BF ).
    Przeczytałem parę dni temu bodajże na forum DPReview, że pewien
    gość zaczął używać górnego punktu AF i nastąpiła poprawa.
    Czemu więc nie spróbować. I co się okazało? Po próbach w różnych
    warunkach ,nawet po lekkim przekadrowywaniu – bingo,praktycznie
    100% celności z idealnie rozłożoną GO.
    Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
    http://500px.com/arturwu
  • sebar1

Witam
    >[I]Praktycznie zawsze używam w moim 20D centralnego punktu AF
    i muszę powiedzieć,że często aparat nie ostrzy idealnie>
    Ja mam 10D i u mnie najlepsze efekty są przy ...... dolnym AF. Jest lepiej ale ciągle beznadziejenie, loteria trafi osrość czy nie.
    Idzie zgłupieć, takich bubli jak Canonowskie DSLRy jeszcze nie widziałem.
    Ech gdyby nie szkła już dawno bym u nikona siedział....
    Pozdr
    Sebastian

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

Zamieszczone przez sebar1
      Idzie zgłupieć, takich bubli jak Canonowskie DSLRy jeszcze nie widziałem.
      Ale, masz jakies wsparcie?
      Bo piszac DSLRy rozumiem, ze miales mozliwosc przetestowac przynajmnije 10D, 300D, 350D, 20D, 1D...i to tak gruntownie, zeby wyrobic sobie miarodajna opinie.
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• sebar1

[
        Bo piszac DSLRy rozumiem, ze miales mozliwosc przetestowac przynajmnije 10D, 300D, 350D, 20D, 1D...i to tak gruntownie, zeby wyrobic sobie miarodajna opinie ]
        10D, 20D i 300D mam nadzieje, że już więcej nie będę musiał.....
        Mało? Ile tych bubli mam jeszcze podpiąć do obiektywów?
        Czy jak AF nie będzie działał w 10 egzemplarzach to dopiero wtedy test jest miarodajny?
        Pozdr
        Sebastian

Komentarz

• Pszczola
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1760

sebar1 - sprzedaj bubla (body), sprzedaj szkla i kup nikona. Po co sie meczysz z bublami? Szkoda Twojego czasu, szkoda Twoich nerwow. Lepiej miec lepszy sprzet!
          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• sebar1

Zamieszczone przez Pszczola
            sebar1 - sprzedaj bubla (body), sprzedaj szkla i kup nikona. Po co sie meczysz z bublami? Szkoda Twojego czasu, szkoda Twoich nerwow. Lepiej miec lepszy sprzet!
            Oczywiście, że szkoda nerwów, ale trudno się nie denerwować. Zbieram przez parę lat szkła wywalam wcale nie mało kasy i co? Kupuję aparat za 8 000 PLN (wtedy jeszcze tyle kosztował) i nie wiem czy zdjęcie będzie ostre czy nie.
            Chyba za dużo nie wymagam?
            i nawet w serwisie ręce rozkładają, że to niby ten typ tak ma.
            Jaja jakieś.
            Pozdr
            Sebastian

Komentarz

• sebar1

Zamieszczone przez Pszczola
              sebar1 - sprzedaj bubla (body), sprzedaj szkla i kup nikona.
              Tak tylko na wymianie systemu całkiem sporo się traci, a ja nie chce zmieniać systemu chcę tylko żeby mi aparat ostrzył tam gdzie ja chcę a nie aparat.
              Może za dużo wymagam od Canona?
              Pozdr
              Sebastian

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

10D, 20D i 300D mam nadzieje, że już więcej nie będę musiał....
                Ktos Cie zmusza?
                Ile tych bubli mam jeszcze podpiąć do obiektywów?
                Nie wiem czy zauwazyles ale jestes na forum Canona i spotykaja sie tu ludzie, ktorzy uzywaja canonow czasem juz od bardzo dawna. W zwiazku z tym rozpoczynanie swojego "zycia" na tym forum od nazywania trzech z czterech(350D) najbardziej popularnych DSLR canona bublami jest albo tandetna prowokacja albo zwyklym nietaktem.
                Czy jak AF nie będzie działał w 10 egzemplarzach to dopiero wtedy test jest miarodajny?
                Jakny mi cos nie dzialalo to bym skorzystal z prawa gwarancji.
                Ostatnio edytowany przez gonzo44; 1042. Powód: widze, ze na czesc moich zarzutow odpowiedziales w czasie ich pisania - ale niech zostana, mam nadzieje, ze sie nie obrazisz :-)
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• sebar1

Zamieszczone przez gonzo44
                  Ktos Cie zmusza?

Nie wiem czy zauwazyles ale jestes na forum Canona i spotykaja sie tu ludzie, ktorzy uzywaja canonow czasem juz od bardzo dawna. W zwiazku z tym rozpoczynanie swojego "zycia" na tym forum od nazywania trzech z czterech(350D) najbardziej popularnych DSLR canona bublami jest albo tandetna prowokacja albo zwyklym nietaktem.
                  Sam używam Canona od 10 lat. Czy jeśli Canon robi buble a to jest forum Canona to nie wolno o tym pisać? A co to za argument, że te DSLRy są najbardziej popularne? Daewoo z Fiatem też są popularne i co z tego?
                  "prowokacja ???" Hm, chyba za dużo komisji śledczych.
                  Pozdr
                  Sebastian

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

sebar1, to moze zacznij Canon'a scigac za buble a nie uzytkownikow?

Ja nie mam z Canon'em nic wspolnego poza tym, ze posiadam w domu pare rzeczy z tym logo (z ktorych zreszta jestem bardzo zadowolony). To ze mi tutaj wypiszesz wszystko co Ci tylko sie nie podba nic nie zmieni.

Poszukaj lepiej drogi do tych ktorzy robia "te buble" (sam bym im pare rzeczy wyslal ), a nie tych ktorzy to uzywaja.
                    ...

Komentarz

• plech

Zamieszczone przez gonzo44

Ktos Cie zmusza?

Nie wiem czy zauwazyles ale jestes na forum Canona

forum od nazywania trzech z czterech(350D) najbardziej popularnych DSLR canona bublami jest albo tandetna prowokacja albo zwyklym nietaktem.

o nie... kolejna obrazona duszyczka. bo Canon nie jest najlepszy. ja rowniez mam duze problemy z 20. tez o tym napisalem. i tez forum powiedzialo co wiedzialo - czyli Canon jest najlepszy, jak nie chcesz to zmien! ale mi rada. dzieki.

to ze jestem i czytam i pisze na forum Canona nie zmusza mnie i innych do pisania tylko dobrze o Canonie. no chyba ze takie tu sa zasady - to sorry.

a co do ostrosci to ja mialem tak ze lapal najlepiej wlasnie gornym. ale nie byla to i tak rewelacja. obecnie aparat jest w serwisie w usa bo mu sie przycisk sprawdzania glebi ostrosci zablokowal na stale! ale to chyba wlasnie znaczy ze Canon jest najlepszy!

pozdrawiam serdecznie
                      Lech

Komentarz

• sebar1

Zamieszczone przez KuchateK
                        sebar1, to moze zacznij Canon'a scigac za buble a nie uzytkownikow?
                        A czy ja kogokolwiek za coś ścigam? Autor wątku jak większość użytkowników lustrzanek cyfrowych Canona ma problem z ostrością. Dziś zauważyłem, że korzystając z dolnego AF jest najlepiej i tyle, podzieliłem się tą uwagą. Przecież to nie jest niczyja wina (poza Canonem, ), że Canon nie potrafi sobie poradzić z AF w lustrzankach cyfrowych. Nie jest też niczyją winą (poza moją oczywiście), że nie stać mnie na zmianę systemu.
                        Ale jak coś nie działa to wydaje mi się, że nie popełniłem nietaktu jak zostało to mi wytknięte nazywając te aparaty po imieniu?
                        Pozdr
                        Sebastian

Komentarz

• Auwo
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 928

Sam używam Canona od 10 lat.
                          Wybacz ale dla mnie jesteś totalnym idiotą - przez 10 lat korzystasz z bubli ?!

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Ja sie nie obrazam... Jak zwyklem mawiac "mnie to wali". To Wasz problem nie moj ze Wam sie Canon nie podoba.

Jak w gazecie beda pisac bzdury to bedziesz zaczepial pod kioskiem kazdego kto to kupuje i czyta czy pojdziesz z tym do redakcji zrypac naczelnego?

Jesli masz problem to wypada sie zwrocic z nim w odpowiednie miejsce.
                            http://www.canon.com.pl/marketing_i_pr/kontakt/ < Tutaj im napisz jakie to buble robia skoro jestes z tego tak niezadowolony.

Moj dziala ok. Czemu sie mnie czepiasz?
                            Pozatym skoro moj dziala, to moze to ty cos robisz nie tak?
                            Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                            ...

Komentarz

• sebar1

Zamieszczone przez Auwo
                              Wybacz ale dla mnie jesteś totalnym idiotą - przez 10 lat korzystasz z bubli ?!
                              wybaczam. hm, uświadomię Ci, że tego problemu (AF) nie ma w analogowych EOSach.
                              I niektórzy właśnie może takich używają?
                              Sebastian

Komentarz

Pracuję...