Canon 14/2.8 L USM w konfiguracji z 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Greg33
    • 2008
    • 7

Canon 14/2.8 L USM w konfiguracji z 30D

Witam,
    Mam możliwość taniego zakupu (w porównaniu z cenną rynkową) powyższego szkła... pytanie, czy w konfiguracji z moim cropem ma to sens ? Wiem że w do FF jest mega szkłem.
    Jeśli ktoś mógłby podzielić sie wrażeniami z podobnego połączenia (ewentualnie zdjecia) byłbym gorąco wdzięczny...
    THX
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez Greg33
    pytanie, czy w konfiguracji z moim cropem ma to sens ?
    Jeśli ktoś mógłby podzielić sie wrażeniami z podobnego połączenia (ewentualnie zdjecia)
    Nie, imho nie ma sensu. Lepiej kupić ef-s.
    Wyślij mi na PM swój @. Podeślę coś wieczorem.
    the silence is deafening

Komentarz

• Blindseeker
      Uzależniony
      • 2006
      • 522

no chyba, że masz zamiar kupić FF, to wtedy jak najbardziej.

Komentarz

• Greg33
        • 2008
        • 7

Zamieszczone przez Blindseeker
        no chyba, że masz zamiar kupić FF, to wtedy jak najbardziej.

Ale zakup odwlecze się w czasie... jakieś półroku. Czyli rozumeim że do obecnej puszki jak pięść do oka pasuje

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Ale zakup odwlecze się w czasie... jakieś półroku. Czyli rozumeim że do obecnej puszki jak pięść do oka pasuje
          Zobacz po ile chodzi EF-S 10-22 i porownaj to do swojej ceny za 14L (mam nadzieję, że w wersji II ) no i najważniejsze zdecyduj się czy potrzebujesz ultra szerokiego kąta tj. 16mm z zniekształceniami naturalnymi dla ultra szerokiego czy 22mm z zniekształceniami ni w 5 ni w 9. Moja rada: wyborem optymalnym będzie Sigmiok
          the silence is deafening

Komentarz

• Greg33
            • 2008
            • 7

Zamieszczone przez gietrzy
            Zobacz po ile chodzi EF-S 10-22 i porownaj to do swojej ceny za 14L (mam nadzieję, że w wersji II ) no i najważniejsze zdecyduj się czy potrzebujesz ultra szerokiego kąta tj. 16mm z zniekształceniami naturalnymi dla ultra szerokiego czy 22mm z zniekształceniami ni w 5 ni w 9. Moja rada: wyborem optymalnym będzie Sigmiok
            Cena jak pisałem konkurencyjna... aczkolwiek bez sensu inwestować w szkło które będzie o kant d... potłuc, przynajmniej do czasu przeskoczenia na FF.
            A zmieniając trochę wątek... co byś polecił jako fish'a do mojej puszki ?

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez gietrzy
              Nie, imho nie ma sensu. Lepiej kupić ef-s.
              Widziałeś jakąś szeroką stałkę EF-s?
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• merger
                Uzależniony
                • 2006
                • 619

A zmieniając trochę wątek... co byś polecił jako fish'a do mojej puszki ?
                sigma 10mm fish
                tokina 10-17 fish
                5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• gietrzy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 5727

Zamieszczone przez piast9
                  Widziałeś jakąś szeroką stałkę EF-s?
                  Tak, wymieniona wcześniej EF-S 10-22. Ma wszystkie zalety stałki*

Tak na marginesie o co ci chodzi? Nie lepiej zamiast powyższego napisać jaką opcję ty doradzasz....

* - by uprzedzić pytania: dla mnie f/5.6

/off
                  the silence is deafening

Komentarz

• Greg33
                    • 2008
                    • 7

Zamieszczone przez merger
                    sigma 10mm fish
                    tokina 10-17 fish
                    Obie w podobnej cenie... Sigma lepsze światło a tokina zmienną ogniskową... cóż tu wybrać. Powiem szczerze mam niezły dylemat:-?

Komentarz

• merger
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 619

zle na to patrzysz.
                      sigma = stalka, swiatlo, lipny patent z oslona i dekielkiem
                      tokina = przenosny granat, pancerna, super fajna od f8, uniwersalna, bo jak kupisz FF, to sobie zoomujesz na 16mm i masz rybe na FF

obecnie gdybym kupowal, to pewnie sigme, ze wzgledu na to, ze to jednak stalka.

ale poniewaz obecnie mam tokine, to sigma nie jest az taka fajna, zeby zmieniac moja rybe, z ktorej jestem super zadowolony.
                      5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                      430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

To 14mm jest fajne ale nie w tej cenie .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• ABJ
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 234

co eLka to eLka... a przesiadka na FF pewnie bedzie szybciej niz sadzisz...
                          tez myslalem, ze dlugo nei kupie 5D... i co... pol roku i mam heh...
                          wg mnie jak juz inwestowac flote w szklarnie to tylko taka co ma przyszlosc.
                          abjphotography.com

Komentarz

• mgtan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1084

ten 14mm 2,8 to tak prawde mówiąc prawie dobra... no bo pomyślmy
                            światło 2,8
                            ogniskowa 14mm

w porównaniu do 16-35 2,8? połowa ceny efekty tak bliskie ze podjerzewam ze nie do rozrówniani w ślepym teście. tutaj przewaga stałki ze swiatłem nie istnieje ... jakby to było choćby 1.4- 1.8 to oki... choc tutaj mamy 24 i 35mm
                            Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                            24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                            Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

Pracuję...