Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III czy pasuje...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GeorgeX

Help me.
    Dokupiłem do mojego body obiektyw sigmy zamiast kita
    jest to model: Sigma 28-105 3,8-5,6 UC3 Aspherical IF
    Ogólnie widzę poprawę jakości co do kitowego szkiełka jednak jest mankament - nie działa mi przesłona - pozostaje wciąż otwata.
    Czy ten obiektyw nie współpracuje z cyfrówkami? A może jest uszkodzony?
  • WaldekA
    Bywalec
    • 2006
    • 246

Przysłona domyka się tylko w chwili naciśnięcia spustu migawki, albo po przyciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości.
    Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• GeorgeX

Proszę czytać post, chodzi o to, że nie pracuje wcale, więc nawet na ustawieniu manualnym nie ma różnicy w jasności zdjęcia niezależnie czy zostało wykonane np. na przesłonie 4,0 czy 14 przy takiej samej czułości i czasie naświetlania, nie działa tez przycisk głębi ostrości.

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

A masz pierśwień przysłon na obiektywie.? Spróbuj go przestawić na minimum albo maksimum (chociaż z tego co pamiętam na max) i wtedy zrób.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• GeorgeX

Jest to wersja obiektywu bez pierścienia, przesłoną steruje się z poziomu aparatu.

Komentarz

• GeorgeX

Upgrade Obiektywu Sigma

Jeżeli ktoś z Was miał takie doświadczenie albo posiada informację to prosze o pomoc. Obiektyw SIGMA 28-105/3,8-5,6 UC3 Aspherical IF.
            Niepoprawnie współpracuje z moim cyfrowym body Eos 350d (zachowuje się jakby nie istniała przysłona, chociaż nie ma komunikatu o błędach).
            Otrzymałem informacją, ze serwis Sigmy przeprowadza upgrade takich obiektywów do poprawnej współpracy z cyfrówkami. Czy ktoś wie na czym to polega i ile kosztuje?

Komentarz

• krzysiek71p

eos 33 a sigma 28-105 3.8-5.6

Mam pytanko do szanownego grona po podpieciu w/w sigmy przy dużym natężeniu oswietlenia blokuje mi canona czy moze ktos sie z tym spotkał help na canonowskim chodzi ok

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Stare Sigmy generalnie nie do końca współpracują z nowymi eosami: cyfrowymi, 30/33, 30V/33V, 300X, 300V, 3000V (z 3 chyba też).
                Jakiekolwiek zmniejszenie otworu przysłony względem otworu maksymalnego powoduje zawieszanie się aparatu.
                W przypadku przedmiotowego szkła nic się z tym nie da zrobić, a nawet gdyby się dało to nie byłoby to opłacalne, z uwagi na jego podłą jakość i niską wartość.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• krzysiek71p

witam
                  tak podejrzewałem zę moze byc problem z sigma chociąż nie wiem czy ona jest taka leciwa to jest UC III ale jezeli chodzi ze starym obiektywem canona to ...

Komentarz

• Viracocha
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 853

Zamieszczone przez krzysiek71p
                    witam
                    tak podejrzewałem zę moze byc problem z sigma chociąż nie wiem czy ona jest taka leciwa to jest UC III ale jezeli chodzi ze starym obiektywem canona to ...
                    Ale problem nie dotyczy choćby i najstarszych obiektywów Canona (oczywiście na bagnet EF), a firm niezależnych.

Komentarz

• krzysiek71p

Dzięku za pomoc i informacje

Komentarz

• krzysiek71p

sigma 28-105/ 2,8-4 a eos 33

mam pytanie do szanownego grona czy sigma jak wyzej bedzie chodzić z eosem czy bedzie go wieszac

Komentarz

• bartek13

Witam,
                          odnalazłem w szafce mohego anologowego canona EOS 300 z objektywem Sigma 28-105 f3.8-5.6 UC-III Aspherical IF i tu proszę o informację, czt dany objektyw będzie współpracował z cyfrówkami. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia, to proszę o podanie z jakimi.
                          Pozdrawiam
                          bartek

Komentarz

• krisv740
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 195

najprościej podepnij pod cyfrówke i bedziesz wiedział na 100%.
                            jest prawdopodobne że tak, lecz może byc error 99 - nie działac przysłona poza max. wartością
                            canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

Pracuję...