Awaria 580EX II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

Awaria 580EX II

Qrna co jest...??

wczoraj na slubie w pewnym momencie nie dało mi się w 580 EX II włączyć synchro z krótkimi czasami i migała strasznie szybko błyskawica w wizjerze. Przepiąłem z 5D do 30D i to samo a 430ex dałem na piątkę i gites. Wyłączałęm włączałem i baterie odpinałem i dalej to samo. Za jakies 10minut wlączam lampę i patrzę że literka H się siwci i wszystko oki.

po 23.00 przy zabawie lampa ustawiona na ETTL i wali z maksymalną mocą cały ekran przepalony (dobrze że spojrzałem na ekran), ale miedzy nimi zdjęcia dobrewysuwałem lampe wsuwałem, wyjmowałem baterie i to samo i za chwilę znów ok i potem już nie było problemów.

Może ktoś wie co jest...?? Lampa na gwarancji, ale pełnia sezonu i ślub co tydzień i nie chce wysyłać na Żytnią...
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: regulamin pkt 4.
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

ja wiem co się stało....lampa się zepsuła
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Elajasz
      Bywalec
      • 2007
      • 124

no tez tak mysle ze lampa poszla sie ....
      ja na Twoim miejscu ta bym odeslal na zytnia i kupil nowa. jak wroci to ktoras sprzedaz. no hyba ze ktos moze pozyczc
      na CB

Komentarz

• caveman
        Bywalec
        • 2007
        • 239

ja też wysłałbym na Żytnią, przecież sam napisałeś że jeszcze 430EX masz w zapasie

Komentarz

• marekb
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2273

zobacze jeszcze w przyszłą sobotę. Pomyślałem jeszcze , że może nierówno naładowane bakterie mogly być...?? bo jeden zestaw enelupów zmieszałem z drugim niedoładowanym

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

miałem podobne problemy w lampą Sigmy, padla mi uklad wyzwalania błysku
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

czyli mała d...cia albo raczej wielka d...a...;(

Komentarz

• rysiaczek
                Uzależniony
                • 2005
                • 897

Marek a weź wsadź do niej zwykłe nówki baterie a nie aku - może któryś aku siada i lampa szaleje?
                Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• darkon

Zamieszczone przez marekb
                  zobacze jeszcze w przyszłą sobotę. Pomyślałem jeszcze , że może nierówno naładowane bakterie mogly być...?? bo jeden zestaw enelupów zmieszałem z drugim niedoładowanym
                  to nie ma znaczenia, skoro lampa uruchamiała się to znaczy,że otrzymywana z akumulatorów energia była wystarczająca do pracy. Objawy wskazują na uszkodzenie samej lampy.

Komentarz

• tdfoto
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 292

Marku,
                    580EXII tak ma jak styki nie dotykaja w stopce poprawnie. Pochyl lampe troszke w przód tzn. w kierunku obiektywu i bedzie git... Mnie sie tak dzialo ale na jkimis forum japonskim goscie pisali ze sa takie problemy we wszystkich niededykowanych stopkach czyli nie 40d, 1dm3 ... no tych srebrnych.
                    Ale potem sie uspokaja ...
                    Ostatnio edytowany przez tdfoto; 4176.
                    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez tdf
                      580EXII tak ma jak styki nie dotykaja w stopce poprawnie. [...]
                      sa takie problemy we wszystkich niededykowanych stopkach czyli nie 40d, 1dm3 ... no tych srebrnych.
                      no to trzeba będzie w piątce stopke oskrobać z farby ;-)
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

Zamieszczone przez tdf
                        Marku,
                        580EXII tak ma jak styki nie dotykaja w stopce poprawnie. Pochyl lampe troszke w przód tzn. w kierunku obiektywu i bedzie git... Mnie sie tak dzialo ale na jkimis forum japonskim goscie pisali ze sa takie problemy we wszystkich niededykowanych stopkach czyli nie 40d, 1dm3 ... no tych srebrnych.
                        Ale potem sie uspokaja ...
                        A czy tak sie dzieje po jakims czasie? Pytam, bo mam nowa, zafarbowana 5d i jak na razie 580EXII dziala ok. Czy moze jak dziala od poczatku to dzialac bedzie?
                        .

Komentarz

• gutek
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 133

Ja miałem jeden przypadek z 430tką. Niby wszystko ustawione ok. Sytuacja nerwowa więc przestałem ustawiać wszystko po raz "dziesiąty", schowałem lampę. Parę godzin później zapiąłem żeby sprawdzić jeszcze raz i od razu było ok.

[Portfolio]

Komentarz

• schabu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1352

możliwe że gdzieś lampą uderzyłeś kiedy była na body i teraz nie styka Ci przy lekkich przechyłach aparatu stopka. jak tak to koszt wymiany jakieś 200 PLN z tego co pamiętam.
                            Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

dzis próbowałem i działa bez zarzutu... qrna najgorzej z tymi prądami bo ich nie widać...

rysiaczek najgorsze to że z tymi samymi bateriami potem działało i ładuja sie dzis na bc 700 równiutko;
                              Tomek, tdf: to mozliwe że cos nie styka, ale z 5d to nie dedykowane...??

schabu: sam żeś se chyba lampa przywalił;-) a tak naprawde to faktycznie mam wrazenie że coś nie styka, a napewno nie styknie mi na nową lampe w tym miesiącu

Komentarz

Pracuję...