Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nadeszła pora na zmianę kitowego 18-55 IS do 450 d
Moje wybory to
Sigma 18-50 f/2,8 EX DC Macro
Sigma 24-70 f/2,8 EX DG Macro
Tamron 17-50 f/2,8 XR Di-II Asp
dlaczego zmieniam?-za ciemny,w pewnych warunkach ośw.
zakres do 50 -70 bo mam jeszcze 55-250 IS(jestem całkiem zadowolony )
Proszę o poważne porady .Aha.. budżet do 1500 PLN
Witam,
również mam problem co wybrać do 450D zamiast kitowego. Z Tamrona prawdopodobnie zrezygnuję z powodu serwisu, o którym tyle naczytałem się na tym forum ...
Moim zdaniem 17(18)-50 bedzie najlepszy. Ale czy Tamron czy Sigma - na to pytanie jednoznacznie nie da się odpowiedzieć. Poczytaj opinie na temat obydwu obiektywów, popatrz sobie na testy, na forum już było tego trochę. Generalnie obydwa obiektywy mają przeciętne autofocusy (ostrość szybkość). Myśle ze za ca. 1500zł możnaby wyhaczyc używane 17-40L (nawet na gwarancji) no ale już nie bedzie f2.8. Jesli koniecznie musza byc nowiutkie ze sklepu to przejdz sie i wypróbuj oba jednoczesnie. Na monitorze komputera wszystko wyjdzie Ci jak kawa na ławę.
PS. Jak Ci zależy na świetle to jest jeszcze Sigma 17-70 2.8-4.0 (całakiem przyzwoity obiektyw).
testy sigmy 24-70 są zachęcające nie jestem fanem bardzo szerokich kątów ale
cięzko znaleść opinie użytkowników na jego temat
sigma 17-70 też biorę pod uwagę ale nie poruszałem tematu bo dość dużo na ten temat napisano
Sigma 24-70 ma dosyć wąski dół co będzie miejscami uciążliwe. Serwis Tamrona rzeczywiście to padaka, jednak nie odsyła się ich specjalnie dużo. Moim zdaniem to podobny odsetek jak u innych firm, jednak u Tamrona to się ciągnie i ciągnie. Ja zaryzykowałem i nie żałuję. Szkiełko chodzi jak złoto, a zdjęcia z niego bardzo mnie satysfakcjonują pod względem ostrości jak i pod względem kontrastu. AF nie jest taki zły jak się mówi. Nie jest to USM, ale nie jest to też 50 1.8 Sigma natomiast ma w porównaniu do Tamrona znacznie gorsze rogi obrazu, a do tego jest droższa. Ciekawą opcją jest 17-70. Masz i dobry dół i wąską górę, nie najgorszy AF i dobry optycznie obiektyw. Niestety coś za coś... 2.8-4 zakres. Nie jest on zły jednak stałe światło 2.8 jest nie do przecenienia. Wybór należy jednak do Ciebie Ja swojego jak wspomniałem - nie żałuje.
brałem też pod uwagę sigmę 17-70 (niezły jest - pstryknąłem kilka fotek ) ale ostatecznie kupiłem Canona 24-105/4 L IS- niestety znacznie przekracza 1500zł. Co do światła 2,8 to nie za często się używa- zwłaszcz w zoomach. Osobiście wolę lepszą optykę zakupic. Body jakoś łatwiej wymienić - ponoć.;-)
a jeszzcze jedna sprawa, jak nie masz zamiaru zmieniac puszki to kup sigme czy tamrona, ale jesli w przyszlosci masz zamiar kupic cos z 5fps lub wiecej to sigma sie niestety nie nada. Sigmy i tamrony tokiny sa tak skonstruowane ze nie wytrzymują wspolpracy z aparatami o duzej szybkosci migawki. znajomy uzywaj z d70s sigmy 70-200 2.8 a jak kupil d2h to mu sie zepsula po 2 tygodniach. w serwisie naprawili i wlasnie powiedzieli, aby sigm nie uzywac powyzej 5fps, a nawet 5 to czasem za duzo. Od tego czasu znajomy nie kupuje zadnej sigmy........ ja niestety bede zmuszony kupic sigme fisheye, ale nie bede uzywal zdjec seryjnych...
... w serwisie naprawili i wlasnie powiedzieli, aby sigm nie uzywac powyzej 5fps, a nawet 5 to czasem za duzo....
Czy to byl oficjalny serwis sigmy? Jakos ta informacja jest troche "dziwna" - czy ktos jeszcze sie spotkal z zaleceniami iz szkla sigmy to tylko do 5fps???
Komentarz