[Moris] Jam popełnił ;)...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Moris
    Początki nałogu
    • 2005
    • 302

[Moris] Jam popełnił ;)...

Chyba nadszedł ten czas i ja też zdobyłem się na odwagę, aby nastawić uszy do natarcia .

To moje pierwsze kroki w plenierze z Młodą Parą.

Pienek
    Noski
    Na ślubnym...
    Jezioro
    Jezioro II
    Riksza

Dodam że młodzi jeszcze nie widzieli
    Ostatnio edytowany przez Moris; 1703.
    | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Coś chyba z balansem bieli nie tak? wyłazi aberacja. To w kościele bym jednak doświetlił żeby tył wyszedł jasny. Na zdjęciu z jeziorem krzaki niebardzo, szczególnie tam na górze dziwnie to wygląda i jak dla mnie mało przemawia że to z ukrycia (a pewnie to miało przedstawiać zdjęcie), pozatym na tej fotce młoda para jest zbyt mała, a to ona ma być głownym motywem zdjęcia.

w skali 1 - 10 dałbym 7

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

riksza mi sie nie podoba. Na pewno jest za ciemne. No i to Na slubnym. Nawet fajnie ze wszystko ciemne a suknia bije bielą ale tabiel chyba za mocno wypalona. Na Zapatrzeni cos sie dzieje z kolorem koszuli.
      Na jezioro2 mlody ma pol twarzy w cieniu. Srednio to chyba wyglada.
      Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Moris
        Początki nałogu
        • 2005
        • 302

Dzięki SNOW, dzięki TPOP ... za konstruktywną krytykę.

Początki są trudne a nikt nie mówił że będzie łatwo

Dodam jeszcze (może na moje wytłumaczenie) tylko tyle że wszystkie w/w fotki były robione kitowym obiektywem. No i że nie shopowałem ich za bardzo.

... więc [ jak w stopce ] będe się pilnie uczył dalej

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

poczatkowe zdjecia tak sobie. no, ale trafiles slonce, a to najgorszy wrog w tego typu fotografii.

ale ogolnie to nie ma powodu do zmartwienia. kosciol rodzinka ogolnie lyka bo "ona jest taka ladna w bialej sukni, a on taki przystojny" ;-) a te zdjecia z sesji plenerowej masz ciekawe i widac po nich dobry kontakt z modelami. i te fotki z kolei im sie powinny podobac.

czyli mowiac krotko: mlodzi powinni byc hepi i mamusie/tatusie tez. czyli dobre zdjecia :-)
          www albo tez flickr

Komentarz

• Moris
            Początki nałogu
            • 2005
            • 302

Napisał Akustyk
            ...mlodzi powinni byc hepi i mamusie/tatusie tez. czyli dobre zdjecia
            I tak się stało, młodzi są hepi i mamusie też .... :wink:
            ... gorsza sprawa ze mną bo ja to krytyczny jestem wobec siebie no i wiem że do mojego "hepi" to daleka droga jeszcze .

W związku w powyższym czekam na więcej wskazówek i uwag.

Pozdrawiam

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Moris
              I tak się stało, młodzi są hepi i mamusie też .... :wink:
              no w tej branzy o to chodzi. dogodzisz klientowi - zarobisz. nie dogodzisz - nie zarobisz. jak sama definicja mowi, jakosc fotograficzna zdjec nie ma tu nic do rzeczy.

oczywiscie, nie mowie, ze wszyscy fotografowie weselni robia gnioty, ale w tej branzy najpierw liczy sie rzemioslo (ostre, nieprzepalone, ze szczegolami i ladnymi minami, nie grymasami) a dopiero potem sztuka

Zamieszczone przez Moris
              ... gorsza sprawa ze mną bo ja to krytyczny jestem wobec siebie no i wiem że do mojego "hepi" to daleka droga jeszcze .
              tutaj nie pomoge, bo sie na takich zdjeciach kompletnie nie znam. zastanow sie co chcesz takimi zdjeciami osiagnac i jakie historie chcesz opowiadac. przy sprzecie klasy 10D/20D w zasadzie kwestie techniczna rozwiazuje Ci aparat/obiektyw (ostrosc, kontrast, oddanie szczegolow) - no chyba, ze jestes wybitnie zdolny inaczej ;-) ale jesli nie jestes, to mozesz sie nia nie przejmowac i skoncentrowac na tzw. "stronie artystycznej" zdjec, czyli po prostu kombinowac co chcesz pokazac. bo "jak" nie jest problemem - tylko trzeba aparat opanowac i troche ksiazek na ten temat poogladac, ew. probujac kopiowac czyjes pomysly, zeby nabrac wprawy... po jakims czasie wejdzie Ci w krew i zaczniesz robic po swojemu...
              www albo tez flickr

Komentarz

• tpop
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1465

Zamieszczone przez Moris
                Dodam jeszcze (może na moje wytłumaczenie) tylko tyle że wszystkie w/w fotki były robione kitowym obiektywem.
                a tego to akurat nie widac. Co do jakosci obrazu raczej przyczepic sie nie mozna.
                photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• bogunow
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 122

Zdjęcia robiłeś w RAW ?
                  Jeśli tak ,to podejrzewam, że można je zupełnie inaczej skonwertować.
                  Na przykład RawShooter Essentials bardzo ładnie wyciąga światła z cieni. Poza tym później w PS przy pomocy shadow/highlight i innych narzędzi można fotkę zrobić na "bajkową" ;-)

Komentarz

• Moris
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 302

Napisał Tpop
                    ...a tego to akurat nie widac. Co do jakosci obrazu raczej przyczepic sie nie mozna.
                    Dzięki, to dla mnie już dużo :smile:

Napisał Bogunow
                    Zdjęcia robiłeś w RAW ?
                    Tak robiłem w RAW, pewnie na moje szczęście bo teraz będzie można kombinować jak tylko skumam co z czym i jak.
                    Chociażby RawShooter Essentials 2005 1.1.3 za co dzięki Bogunow.

Ryzykowałem bo zawsze mogłem z manuala i RAW-a zrezygnować ... ale nie sobie pomyślałem, przecież ambitny jesteś

Jeśli by kto mógł, miał ochotę pomóc to mogę RAW-a podesłać żebym miał wzór do naśladowania np. w PDF-ie.
                    Byłbym dziwięczny.

Komentarz

• froolk
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 256

Wtrącę parę groszy
                      Ogólnie zdjęcia są OK!
                      Technicznie: popraw balans bieli i nasycenie kolorów.
                      Teraz moje wrażenia subiektywne (można się z nimi zgadzać lub nie)
                      Pieniek: albo wybrał bym tlo z większym "oddechem" (nie wiem jak to wytłumaczyć - np. szpaler drzew z widocznym niebem, tutaj jest trochę ponuro) albo użył mniejszej GO. No i model mógłby sie bardziej wyluzować
                      Noski: fajna fotka ale przy takim ujęciu znowu uważam, że mniejsze GO aż się prosi.
                      Jezioro: niebo popraw, to fotka ślubna - ma być ładnie Polar porawił by nasycenie błękitu nieba i zieleni.
                      Riksza: pomysł mi się podoba - WB do poprawki.
                      Zapatrzeni : moim zdaniem najlepsza fotka, trochę nadmiernie woda błyszczy.

Podsumowując: nie robię takich zdjęć i kompletnie się na tym nie znam. Traktuj moje uwagi tak jak kolegi który obejrzał fotki w albumie
                      Ogólnie wiecej niz dobrze

Komentarz

• bogunow
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 122

Zamieszczone przez Moris
                        Jeśli by kto mógł, miał ochotę pomóc to mogę RAW-a podesłać żebym miał wzór do naśladowania np. w PDF-ie.
                        Byłbym dziwięczny.
                        To jak chcesz to wrzuć mi coś na skrzynkę, pobawię się i jak coś z tego wyjdzie to napiszę co i jak robiłem.
                        [email protected]

Komentarz

• Moris
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 302

Napisał FroolkOgólnie wiecej niz dobrze
                          Dzięki za wszystkie uwagi.

Napisał Bounow
                          To jak chcesz to wrzuć mi coś na skrzynkę, pobawię się i jak coś z tego wyjdzie to napiszę co i jak robiłem.
                          OK.
                          Bogunow wieczorkiem podeślę którąś z powyższych i miło że się zgodziłeś.

P.s. Twoja stronka przybrała bardzo fajną oprawę
                          ... a jak tam nad Psią ? biorą ?? , chyba będe Cie musiał nad Odrę zaprosić :-D

Komentarz

• bogunow
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 122

Zamieszczone przez Moris
                            OK. Bogunow wieczorkiem podeślę którąś z powyższych i miło że się zgodziłeś.

P.s. Twoja stronka przybrała bardzo fajną oprawę
                            ... a jak tam nad Psią ? biorą ?? , chyba będe Cie musiał nad Odrę zaprosić
                            OK, podeślij
                            Stronę zmieniłem całkowicie, użyłem gotowca - Galerii Coppermine, którą trochę pozmieniałem
                            A rybki podobno nędznie biorą. Piszę "podobno" bo jestem uwięziony, od prawie miesiąca mam zagipsowaną nogę (skręcona w kolanie) przez co nie mogę się nigdzie ruszyć. I z przez to ciągłe nudne siedzenie w domu przed monitorem ta zmiana strony (tylko serwer jest do d.... bo wieczorami ma zwisy )
                            A na Odrze kiedyś łowiłem na zawodach wędkarskich. Dwa razy w Słubicach na Klubowych Spinningowych Mistrzostwach Polski i raz koło Sulechowa też na zawodach. W porównaniu z moją Narwią to Odra jest jednak rybniejszą rzeką.
                            Ostatnio edytowany przez bogunow; 213.

Komentarz

• Moris
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 302

Witam,

Mając nadzieję że robię jakieś postępy następna para pod lupę :

Z za ...
                              Płot
                              Mostek
                              Oni

Jak według Was z balansem bieli i aberacją, swoją drogą to te białe suknie doprowadzaję mnie do szału (co ja gadam w końcu za to mi płaca )
                              Niestety w dalszym ciągu KIT, Tamronów 28-75 brak

No i jeszcze coś z innej beczki :

Ćpunka

Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II
                              190mm, f/13, 1/160 sec, ISO 200.

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...