Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?
Wyzwalanie kilku aparatów w tym samym momencie za pośrednictwem gorącej stopki ?
Z powodu mojego wszechobecnego zainteresowania sztuką DIY myślę tak sobie, czy zadziałałby patent wyzwalania kilku aparatów za pomocą kabelka :
1 końcówka : wpinana do stopki lampy błyskowej, jedna żyła do środka, druga do szyn
2 końcówka : odpowiednia do gniazda wężyka spustowego następnego aparatu.
Wiem, że można prościej - podłączyć wszystkie kabelki z końcówkami do wejść do wężyków spustowych aparatów i podłączyć je do jednego zwieracza (przycisku), ale fajnie by było, jakby aparaty wyzwalane były przez spust jednego z aparatów.
Jak na moje, to stopka wytrzyma napięcie i natężenie które posiada gniazdo wyzwalacza, bo tam nie ma 200V. No ale pytam się, bo nie wiem. Na razie teoretyzuję, tak z czystej ciekawości.
nie musi być kilkaset V aby zabić aparat przez gniazdo spustowe. Problem w tym, że (bynajmniej mi) nie do końca wiadomo jak jest rozwiązany mechanizm spustowy wewnątrz aparatu - podłączajac wężyk i naciskając spust robisz zwarcie. Coś się zwiera z masą. Ale co? Jeśli jest to nóżka delikatnego mikroprocesora (a tego wykluczyć się nie da, bo aparat cały upakowany elektroniką) i podasz na nią napięcie (wyjśćie z lampy) to chip może szybko wyzionąć ducha. Może też nic się złego nie stanie. Nie wiem - nie testowałem takiego rozwiązania, i szczerze powiem że nie mam zamiaru być pionierem w realizacji Twojego pomysłu :P
Wiem że można zdalnie, jednocześnie wyzwalać kilka aparatów przez system PW - rozwiązanie kosztowne, ale na pewno nie zabije Twojego aparatu.
Prędzej lepiej zapłacić jakiemuś studencikowi, który zaprojektuje płytkę (małą, jak znam życie), która:
po naciśnięciu spustu zewrze układ, a ten przekaże tę informacje do przełącznika, który zewrze układ odpalający piloty.
Użycie przełącznika zamykającego obwód wykluczyłoby napięcie na wężykach.
Niestety, elektronikiem nie jestem by to fachowo opisać, ale w głowie obraz jest.
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
&C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-) :: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
bezposrednio kabelkami na pewno sie nie uda. napiecie stopki to jedno a wyzwalanie to drugie, poza tym pocket wizard ma uniwersalne wezyki spustowe. mozna wykombinowac paten z jakims przekaznikiem ktory po wystapieniu napiecia, zewrze uklad wyzwalania w gniezdzie wezyka spustowego. w ten sposob uklad bedzie oddzielony galwanicznie i napiecie nie przeskoczy
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
jak ma to byc 123123 to zrobisz to latwo za pomoca NE555 (timer) maly uklad okolo 2-5zl, poszukaj w google prostego ukladu, w DIY najczescioej stosowane jest to do wszelkich migadelek, swiecacych LEd itp.
mozna zrobic tak, na stopce kabelek do ledy, da sie bo sa latareczki na stopke, i teraz do tego wlacznik na swiatlo, ktory zalaczy NE555, a on wyzwoli inne aparaty,
wiem skaplikowane i moze utudnianie sobie zycia, ale mozna potem wyzwolic inne aparaty blyskiem lapmy.
A to nie jest czasem tak, że na stopce mamy właśnie zwarcie styków, a nie napięcie? Na pewno w analogach tak było, nie sądzę, żeby coś się zmieniło od tego czasu. Poza tym, jeśli stare lampy zabijają nowe aparaty, to znaczy, że to one, a nie aparat podają napięcie. Więc patent powinien zadziałać Pytanie tylko, czy jak puścisz tak kilka aparatów, to suma opóźnień migawki nie zrobi się znacząca (o ile chcesz mieć zdjęcia W TYM SAMYM momencie, może to mieć znaczenie - nie wiem, co tym zamierzasz robić).
A jeśli kabelek nie działa, to elektronika, i to prosta. Nawet nie trzeba projektować płytki, wystarczy jeden element. Transoptor. Działa dokładnie tak, że masz dwa połączenia elektryczne (odizolowane, co ważne w tym przypadku), i w momencie, kiedy na jednym pojawi się zwarcie, układ robi zwarcie na drugim. Dobrać tylko model do natężenia i będzie grało
A to nie jest czasem tak, że na stopce mamy właśnie zwarcie styków, a nie napięcie? Na pewno w analogach tak było, nie sądzę, żeby coś się zmieniło od tego czasu. Poza tym, jeśli stare lampy zabijają nowe aparaty, to znaczy, że to one, a nie aparat podają napięcie. Więc patent powinien zadziałać
A jeśli kabelek nie działa, to elektronika, i to prosta. Nawet nie trzeba projektować płytki, wystarczy jeden element. Transoptor. Działa dokładnie tak, że masz dwa połączenia elektryczne (odizolowane, co ważne w tym przypadku), i w momencie, kiedy na jednym pojawi się zwarcie, układ robi zwarcie na drugim. Dobrać tylko model do natężenia i będzie grało
W końcu pocieszający i treściwy post
Myślałem nad sumą opóźnień, ale możnaby połączyć (wszystkie minus jeden) gniazda wyzwalaczy do stopki tego jednego pozostałego aparatu i wyszłoby na to samo, tylko kabelków więcej.
W jakiej odległości od siebie aparaty mają być?
Jak blisko to nie problem zrobić płytkę na transoptorach i wyzwalać to z jednego źródła - działa na jednym to i na 10ciu będzie, a jak dalej to może dorobić wyzwalanie z fotoceli lub podczerwienią czy jakoś tak..
W każdym razie canona przez gniazdo bez problemu się steruje z transoptorów co skutkuje tym że jest to bezpieczne i nie ma problemu zwarć czy przepięć, a po stronie sterującej transoptorami wszystko zrównoleglić i powinno chulać..
kabel pomniędzy transoptorami i aparatem zrobiłem najdłuższy jakieś 5-6 metrów i aparat się procesorem wyzwalał za każdym razem..
Najlepiej byłoby chyba dać na stopkę lub przez PC (nie wiem co jest na PC - czy czyste zwarcie czy napięcie) wyzwalanie transoptora sterującego, potem z jego wyjścia zasterować tyle ile potrzeba wejść na Transoptorach sterujących i z głowy.. pozostaje kwestia AF (jak miałby działać to trzeba podwójny/dwa transoptory) .. no i prądów itp. ale to kwastia paru rezystorów i tranzystorów itp.
Na razie nie mam żadnego docelowego zastosowania, chciałem się po prostu pobawić w domu, bo nudno ostatnimi czasy. Fajne te transoptory, tylko do du**, że każde takie maleństwo ma swoją unikalną nazwę, której nie wymyśli normalny człowiek nie znając się na elektronice. DZIĘKI!
Komentarz