1. Każdy zarejestrowany użytkownik Canon-Board ma prawo do publikacji swoich zdjęć na forum "Nasze fotografie" i może założyć po jednym wątku w każdej z dziesięciu kategorii tematycznych (podforów) "Naszych fotografii". Moderatorzy mają prawo zamykać, kasować przenosić lub łączyć wątki umieszczane bez zachowania limitu ilościowego.
Kolejny wątek można założyć jedynie po dokonanym przez któregoś z moderatorów na prośbę autora usunięcia dotychczasowego.
Wątki usunięte z przyczyn regulaminowych są uznawane za niebyłe i nie obciążają limitu użytkownika.
2. Zdjęcia należy wstawiać za pomocą funkcji "insert image", lub wpisując
[IMG]bezpośredni_adres_zdjęcia_na innym_serwerze[/IMG]
tak aby było one widoczne w treści wątku. Niedopuszczone jest umieszczanie linków do zewnętrznych zdjęć. Wątki z nieprawidłowo zamieszczonymi zdjęciami będą usuwane.
3. Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar od 640 do 1024 px na dłuższym boku, pliki nie mogą być większe niż 300 kB. W przypadkach szczególnych wstawianie większych plików dopuszczalne jest jedynie po uprzednim uzgodnieniu z Moderatorem.
4. W wątku należy publikować co najmniej kilka zdjęć (to ma być Galeria!). Kolejne zdjęcia mogą być zamieszczone w pierwszym poście lub w dalszych, w trakcie dyskusji. Niedopuszczalne jest publikowanie jednego lub ledwie kilku zdjęć z wyraźną adnotacją reklamuącą swoją stronę, np "więcej zdjęć tutaj" "więcej zdjęć na blogu" .
5. Obowiązkowe jest tytułowanie wątków. Tytuł musi być dwuczłonowy:
- pierwszy człon: nick użytkownika, podany w nawiasie kwadratowym ( [Nick] )
- drugi człon: krótkie określenie zawartości, czyli opis zdjęć, w jednym lub kilku słowach.
6. Zdjęcia muszą być starannie wybrane i realizować podany w tytule temat, a także wpisywać się w kategorię podforum (np.: Sport / Akcja) - moderatorzy mają prawo przenosić źle umieszczone wątki. Jeśli, w wyniku dyskusji, użytkownik chce pokazać inne swoje fotografie, nie realizujące podanego tematu, powinien je umieścić w swoim wątku na forum "Galerie użytkowników". Tam też należy publikować efekty pierwszych prób wykonywania zdjęć nowym sprzętem, zdjęcia towarzyskie ze zlotów itp.
7. Zdjęcia umieszczane w wątkach na forum "Nasze fotografie" powinny być opatrzone krótkim opisem.
8. Na forum "Nasze fotografie" dopuszczalne są jedynie dyskusje na temat prezentowanych zdjęć i techniki ich wykonania. Zabronione są dyskusje na temat sprzętu, abstrahujące od głównego tematu wątku.
9. Autor ma prawo i obowiązek pilnować porządku w swoim wątku. Moderatorzy nie mają obowiązku interweniować z własnej inicjatywy jeśli w wątku toczy się dyskusja odbiegająca od tematu, w której uczestniczy autor zdjęć. Autor ma prawo zgłaszać do moderacji (za pomocą narzędzia "Raportuj zły post" lub poprzez PW wysłane do wybranego moderatora) posty odbiegające od tematu oraz niezgodne z Regulaminem forum lub niniejszymi zasadami publikacji.
10. Niedopuszczalne jest umieszczanie swoich zdjęć w galerii innego użytkownika.
11. Użytkownik publikując zdjęcie na forum zezwala na ewentualną publikację swojego zdjęcia/zdjęć na oficjalnym profilu forum (fanpage) na portalu facebook.com tj. ww.facebook.com/canonboardinfo
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam Wszystkich w tym dziale.
Na forum jestem już od dłuższego czasu, uczyłem się, podglądałem, ale nic jeszcze nie prezentowałem. W końcu nadszedł czas na wejście na głębszą wodę. ;-)
Chciałbym żebyście się wypowiedzieli na temat kilku zdjęć jakie miałem przyjemność zrobić. Wszystkie zdjęcia wykonane są c 400d c 50 1,8 iso 100
Poproszę o opinie i wytknięcie błędów
wiesz co...coś masz z ostrością tego obiektywu bo mam ten sam i jeszcz skanuje znegatyw i mimo skanowania zdjęcia są dużo ostrzejsze. A może przy zmniejszaniu zapomniałeś o podostrzeniu?
Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
A mi przeszkadzają kadry oddolne a podobają się piegi .
Nie do końca zrozumiałem. Uważasz, że lepsze by były ciaśniejsze kadry?
Pozwolę sobie wstawić dwa z wyżej już przedstawionych zdjęć ale nieco podostrzone. Starałem się nie przesadzić i nie wiem czy dobrze mi wyszło. Używałem Gimp'a
Generalnie w życiu jest tak że kobiety na publikowanych zdjęciach (moda itp.) wyglądają dużo lepiej niż w naturze, w tym przypadku bardzo żałuję że nie widzę jej na żywo. Czuje się że dziewczyna jest pełna wdzięku i tak naprawdę tylko to sprawia że nie ogląda się tych kadrów ze znudzeniem.
W całej serii jest tylko jedno zdjęcie łączące ciekawe ujęcie z jej urodą - idealny duet ...i właśnie do tego powinieneś dążyć.
W całej serii jest tylko jedno zdjęcie łączące ciekawe ujęcie z jej urodą - idealny duet ...i właśnie do tego powinieneś dążyć.
Które?
I czy mógłbyś nieco bardziej wyjaśnić co jest takiego dobrego i istotnego w nim? Do czego powinienem dążyć?
Zamieszczone przez Paenka
to z czeresnia jest moim faworytem ale po podostrzeniu wyglada jakby ostrosc lapal na ustach a nie na oczach
Z ostrością to często mam problem, polegający głównie na przekadrowywaniu.
Zwłaszcza na dużych otworach przysłony. Nie zawsze zwrócę na to uwagę. Dzięki za przypomnienie o tym.
Publikując te zdjęcia spodziewałem się nieco cieplejszego przyjęcia. Wydawało mi się, że te zdjęcia są znacznie ciekawsze. Z Waszych postów wynika jednak, że tak nie jest i że jedynie moje osobiste zaangażowanie wpływało na bardzo dobrą ocenę tych zdjęć.
Cieszy mnie Wasza krytyka. Daje mi więcej do myślenia.
Pokazuje, że powinienem nauczyć się patrzyć na swoje prace z większym dystansem.
Prosiłbym tylko jeszcze o podpowiedzi co należałoby poprawić.
Które?
I czy mógłbyś nieco bardziej wyjaśnić co jest takiego dobrego i istotnego w nim? Do czego powinienem dążyć?
Wydawało mi się oczywiste że chodzi o to z czereśnią :-) Tylko ono wybija się ponad coś co określam jako 'u cioci na imieninach'.
Nie będę się wymądrzał co i jak powinieneś zrobić bo portrety to nie moja specjalność, ja tylko patrzę i albo mi się podoba, albo nie. Jedyne co z czystym sumieniem mogę poradzić to analizowanie dobrych galerii portretowych i robienie wielu zdjęć, byle z głową.
Tak po cichu, żeby moja żona nie słyszała, przyznam się że gdyby nie Paulina to nawet nie wtrącał bym się do tematu. 8)
Nie do końca zrozumiałem. Uważasz, że lepsze by były ciaśniejsze kadry?
Według mnie to tak-
1 i 2- za duzo góry
3 - kolano w kadrze!
4 - sciete ramiona, takie symetryczne "na baczność" nie podoba mi sie to
5 - czytalem gdzies ze kobiet nie fotografuje sie z takiej perspektywy (zasady sa po to zeby je łamać ale w tym wypadku Ci nic dobrego nie wyszło)
przez taki kadr oddolny niekorzystnie wyszło Ci jej ramie, dodatkowo coś tam sie zaplątało u dołu.
6- plus za pomysł, za wykonanie już nie - tło rozprasza, u mnie (moze to wina kalibracji?) lewy dolny rog to kompletna czerń.
7- to bym widzał troche ciasniej i moze ciąłbym w pasie nie niżej
Co do tej wisienki zgadzam sie z pozostałymi ze jest najlepsze- jest tu jakas emocja, takie "coś" ale jak wczesniej pisalem- ciąłbym górę i jeszcze przepalenia po prawej stronie w tle i dolny lewy róg ale to już czyste czepialstwo :P
Zamieszczone przez Szamot
Z ostrością to często mam problem
Potwierdzam- jak dla mnie ok jest tylko ostatnie zdjęcie (to z podostrzonych z 6 posta) z tym że wieksza GO nie zaszkodzilaby
kadr z czereśnią przyznaje jest ciekawy, wrazenie psuje brak widocznej ostrosci (nie wiadomo jaki szczegol chciales zaakcentowac). paenka moze slusznie zauwazyla ze masz problem z obiektywem (lub jego wspolpraca z twoim body).
ale to co naprawde ujmuje tym zdjeciom to balans bieli i ogolna tonalnosc, zauwazam zafarb żółto/zielony (przewaga żółtego), wedlug mnie to psuje odbior zdjecia. np. poniższe zdjecie wedlug mnie lepiej wyglada w takiej kolorystyce (przepraszam za taka ingerencje w twoje zdjecie, jezeli bedzie ci to przeszkadzalo to usune):
teraz to jest za dużo cyjanu...chyba bo znowu na innym monitorze oglądam
co jeszcze,,, ciekawe tarczki w GO
zapanuj nad ostrości ato będzie dużo lepiej podobno w portretach z reguły ostrzymy na oczy...a jeśli coś innego jest ważniejsze to lepiej mniejszą GO zrobić. tak mi się wydaje
cóż..... balans bieli na RAW'ie a krzywe na JPg to nie to samo, ale teraz zdjecie wyglada o niebo lepiej (naturalny odcien skory, cienie to tzw. wypadek przy pracy )
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
ale włosy ma fioletowe :/ poza tym skąd wiesz czy ta dziewczyna nie ma czasem oliwkowej cery? :> generalnie będę się upierała, że przedobrzyłeś z cyjanem...można było mniej
Komentarz