Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanko czy Hoya HMC wystarczy czy trzeba kupic Hoya HMC Pro ???
Pozdr
Może troche przewrotnie ale zapytam czy ten filtr wogóle potrzebny. Na wiekszosci obiektywów w "normalnych" warunkach wogóle nic nie zakładam. Jesli już koniecznie musisz to (wg. mnie) HMC w zupelnosci wystarczy. Kitowy obiektyw sam w sobie to nie L-ka wiec...
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Między wymienionymi przez Ciebie filtrami jest jeszcze Hoya HMC Super (czarne pudełko jak pro).
Było już na tym forum o filtrach (warto poszukać i przeczytać) - w skrócie :
wiadomo, że nawet najlepszy filtr degraduje jakość optyczną szkła. Powinno się więc kupić jak najlepszy, jednak ważny jest również aspekt ekonomiczny. Hoya HMC Super to wydatek około 130-150 zł a więc 50% wartości KITa. Czy warto? Musisz odpowiedzieć sobie sam
Jeśli planujesz zakup lepszego szkła to kup Hoyę SHMC o średnicy planowanego szkła i pierścień redukcyjny do KITa, nie bedziesz musiał kupować dwa razy, zwróć tylko uwagę czy założysz osłonę obiektywu na taki zestaw - nie dekielek (tego napewno nie ) tylko osłonę przeciwsłoneczną. Jeśli pozostajesz przy KITcie na dłużej kup Hoyę HMC - nie powinieneś zauważyć różnicy.
Napisałem, że gdyby chciał kupić filtr odrazu do docelowego obiektywu, czyli zakłada filtr + redukcja na kita wtedy dekielek nie będzie pasował na większy filtr. W takiej sytuacji może też nie pasować osłona przeciwsłoneczna, ale z Kitem chyba nie ma osłony?
mi sie wydaje ze warto nawet jakas niedroga UV-ke miec nakrecona, zawsze to jakas ochrona, jakby co - porysujesz filtr a nie szklo, ja mam SHMC na Sigmie na stale
EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II
mi sie wydaje ze warto nawet jakas niedroga UV-ke miec nakrecona, zawsze to jakas ochrona, jakby co - porysujesz filtr a nie szklo, ja mam SHMC na Sigmie na stale
Wlasnie sie przyjzalem moim na stale dokreconym filtrom i nie znalazlem nawet najmniejszej ryski, nawet sladow paluchow nie ma - a dosc "luzno" podchodze do sprzetu. I chyba doroslem do tego zeby te filtry wywalic w kat - sa to zwykle tanie UV
kazdy wg uznania i mozliwosci finansowych, ja tam wole porysowac nawet SHMC niz obiektyw, bo byl drozszy. nikogo nie namawiam do stosowania, ja uwazam ze warto. tez nie mam porysowanego - ale strzezonego ...
nie uwazam SHMC za tania UV-ke, uwazam ze warto miec nawet tania nakrecona jako ochrone, a ze mi sie akurat trafil SHMC to juz inna bajka
EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II
- wystawa kotow, rozdrazniony albo tylko ciekawski paskud pac - lapka z pazurkami (choc oficjalnie to musza byc przyciete) po szkle = filtr zmiekczony, szklo gdyby bylo bez filtra... do wymiany prawie (zalezy ile i jak mocnych rys zostawil)
- wycieranie rekawem, chusteczka, byle czym - filtr bez obaw bo jak sie zaplami na amen czy porysuje od takiego wycierania byle czym - wymieniamy. Szklo - troche drozej sie wymienia po takim traktowaniu.
- autentyk - prowadzacy kurs foto opowiadal. W czasie lazenia po gorkach wypadl z plecaka zle umieszczony tam obiektyw. Glebnal "na pyszczek" - filtr w drzazgi, szklo cale.
Ja posiadam Super HMC jednakże na kita w zupełności wystarczym Hoya HMC. Sprawdź sobie przed zakupem czy "szlag cię nie trafi" przy czyszczeniu gdyż przy tych filtrach to wyższa szkoła jazdy jeżeli ktoś jest "pedantem" :-)
Jeżeli kupujesz większy filtr z redukcją i planujesz zakup lepszych obietywów w przyszłości np. 17-40 to lepsza jest Hoya Super HMC.
Komentarz