[350D] Filtr UV do Kita

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

[350D] Filtr UV do Kita

Mam pytanko czy Hoya HMC wystarczy czy trzeba kupic Hoya HMC Pro ???

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Lutek
    Mam pytanko czy Hoya HMC wystarczy czy trzeba kupic Hoya HMC Pro ???

Pozdr
    Może troche przewrotnie ale zapytam czy ten filtr wogóle potrzebny. Na wiekszosci obiektywów w "normalnych" warunkach wogóle nic nie zakładam. Jesli już koniecznie musisz to (wg. mnie) HMC w zupelnosci wystarczy. Kitowy obiektyw sam w sobie to nie L-ka wiec...

Janusz

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• froolk
      Początki nałogu
      • 2005
      • 256

Między wymienionymi przez Ciebie filtrami jest jeszcze Hoya HMC Super (czarne pudełko jak pro).
      Było już na tym forum o filtrach (warto poszukać i przeczytać) - w skrócie :
      wiadomo, że nawet najlepszy filtr degraduje jakość optyczną szkła. Powinno się więc kupić jak najlepszy, jednak ważny jest również aspekt ekonomiczny. Hoya HMC Super to wydatek około 130-150 zł a więc 50% wartości KITa. Czy warto? Musisz odpowiedzieć sobie sam
      Jeśli planujesz zakup lepszego szkła to kup Hoyę SHMC o średnicy planowanego szkła i pierścień redukcyjny do KITa, nie bedziesz musiał kupować dwa razy, zwróć tylko uwagę czy założysz osłonę obiektywu na taki zestaw - nie dekielek (tego napewno nie ) tylko osłonę przeciwsłoneczną. Jeśli pozostajesz przy KITcie na dłużej kup Hoyę HMC - nie powinieneś zauważyć różnicy.
      Ostatnio edytowany przez froolk; 1557.

Komentarz

• Semtex
        Początki nałogu
        • 2005
        • 347

ja mam filtry hoya hmc - super ale na l-ki na kit-a bym sobie darował
        5d + plecak

Komentarz

• c42
          Początki nałogu
          • 2005
          • 266

ja kupiłem B+W MRC za 139zl jutro bedzie u mnie...

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez froolk
            zwróć tylko uwagę czy założysz osłonę obiektywu na taki zestaw - nie dekielek (tego napewno nie )
            Mam nakrecony filtr na kita i dekielek normalnie sie zaklada.
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• froolk
              Początki nałogu
              • 2005
              • 256

Nie zrozumiałeś mnie Gonzo44

Napisałem, że gdyby chciał kupić filtr odrazu do docelowego obiektywu, czyli zakłada filtr + redukcja na kita wtedy dekielek nie będzie pasował na większy filtr. W takiej sytuacji może też nie pasować osłona przeciwsłoneczna, ale z Kitem chyba nie ma osłony?

Komentarz

• korbusiatko
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 31

mi sie wydaje ze warto nawet jakas niedroga UV-ke miec nakrecona, zawsze to jakas ochrona, jakby co - porysujesz filtr a nie szklo, ja mam SHMC na Sigmie na stale
                EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II

Komentarz

• froolk
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 256

Ale chyba SHMC nie nazywasz tanią UVką ?

Komentarz

• gonzo44
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1304

froolk rzeczywiscie nie zrozumialem :-)
                    Zamieszczone przez korbusiatko
                    mi sie wydaje ze warto nawet jakas niedroga UV-ke miec nakrecona, zawsze to jakas ochrona, jakby co - porysujesz filtr a nie szklo, ja mam SHMC na Sigmie na stale
                    Wlasnie sie przyjzalem moim na stale dokreconym filtrom i nie znalazlem nawet najmniejszej ryski, nawet sladow paluchow nie ma - a dosc "luzno" podchodze do sprzetu. I chyba doroslem do tego zeby te filtry wywalic w kat - sa to zwykle tanie UV
                    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• korbusiatko
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 31

kazdy wg uznania i mozliwosci finansowych, ja tam wole porysowac nawet SHMC niz obiektyw, bo byl drozszy. nikogo nie namawiam do stosowania, ja uwazam ze warto. tez nie mam porysowanego - ale strzezonego ...

nie uwazam SHMC za tania UV-ke, uwazam ze warto miec nawet tania nakrecona jako ochrone, a ze mi sie akurat trafil SHMC to juz inna bajka
                      EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Kilka przykladow:

- wystawa kotow, rozdrazniony albo tylko ciekawski paskud pac - lapka z pazurkami (choc oficjalnie to musza byc przyciete) po szkle = filtr zmiekczony, szklo gdyby bylo bez filtra... do wymiany prawie (zalezy ile i jak mocnych rys zostawil)

- wycieranie rekawem, chusteczka, byle czym - filtr bez obaw bo jak sie zaplami na amen czy porysuje od takiego wycierania byle czym - wymieniamy. Szklo - troche drozej sie wymienia po takim traktowaniu.

- autentyk - prowadzacy kurs foto opowiadal. W czasie lazenia po gorkach wypadl z plecaka zle umieszczony tam obiektyw. Glebnal "na pyszczek" - filtr w drzazgi, szklo cale.

Komentarz

• Tomasz Kolorowy
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 34

Polecam HOYA UV HMC-Super. Na allegro można dostać nówkę poniżej 100 zł (cena dla średnicy 58 mm).

Tyle, że na Kit'a nie zakładam, mam stale na Sigmie.

Komentarz

• filip71
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 250

Ja posiadam Super HMC jednakże na kita w zupełności wystarczym Hoya HMC. Sprawdź sobie przed zakupem czy "szlag cię nie trafi" przy czyszczeniu gdyż przy tych filtrach to wyższa szkoła jazdy jeżeli ktoś jest "pedantem" :-)

Jeżeli kupujesz większy filtr z redukcją i planujesz zakup lepszych obietywów w przyszłości np. 17-40 to lepsza jest Hoya Super HMC.
                            Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Komentarz

• Lutek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 560

Zamieszczone przez filip71
                              Sprawdź sobie przed zakupem czy "szlag cię nie trafi" przy czyszczeniu gdyż przy tych filtrach to wyższa szkoła jazdy jeżeli ktoś jest "pedantem" :-)
                              Dzxieki tylko jak mam to sprzwdzić.... zabrudzic w sklepie a nastepnie czyscić?
                              :-)

Pozdrawiam
                              Lutek
                              EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

Pracuję...