Mini-test programów do interpolacji rozdzielczości zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diodak
    Uzależniony
    • 2005
    • 696

Mini-test programów do interpolacji rozdzielczości zdjęć

Witam,

jestem tu nowy, do tej pory jedynie czytałem forum. Tym razem zarejestrowałem się i postanowiłem od razu coś naskrobać... nie bijcie mocno .

Trudno nazwać to testem, ale zrobiłem małe porównanie możliwości trzech narzędzi:

1. Adobe Photoshop CS,
    2. Extensis pxl SmartScale 1.0 / Plug-In do Photoshopa ($199.95),
    3. LizardTech Genuine Fractals PrintPro 3.5.1 / Plug-In do Photoshopa (wersja 4.0 za $159.00),

którymi można zrobić resampling zdjęć. Wszystkie są dostępne w wersiach trial lub tryout. Tego typu programy nie znajdują dużego zainteresowania bo są drogie i mało kto robi tak duże wydruki, żeby musiał interpolować rozdzielczość pliku do np. 400%. Ale może akurat ktoś kiedyś będzie potrzebował coś takiego zrobić i będzie jak znalazł ;-).

Zestawienie pod adresem:

EDIT: przerzuciłem stronę na swój hosting bez bannerów .
    Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

Fajnie, fajnie tylko:
    1. Strona poprawnie u mnie otwiera sie tylko w IE. W Operze i FireFoxie pojawia sie sam kod - strona jest wyswietlana nieporawnie

2. W IE strona wyswietla sie poprawnie, ale linki do wynikow testowych nie dzialaja
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Polaco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1135

Wyglada na to ze ten LizardTech Genuine Fractals PrintPro jest najlepszy. Bardzo pozyteczny tescik, dziekujemy.

Ps. 1: Jak bedziesz mogl zrobic takie samo porownanie ale z innym zdjecie byloby super...
      Ps. 2: Moze glupia prosba, ale czy G. Fractals moze byc pod PS CS ?? Najbardziej chcialem porownac mozliwosci tych 2-ch programow a jak myszka najezdzam na PS'a to musze ja przeciagnac przez SmartScale i trudno wylapac roznice...
      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
      Troche moich knotow

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

szczerze mowiac robiac powiekszenia do wystawy nie zglebialem zbytnio tajnikow interpolacji.. po prostu w szopie (CS) powiekszylem rozmiar zdjecia do 70cm i dalem 300dpi... wyszlo w druku naprawde zarypiscie
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Tescika bardza fajna jest, na pewno sie przydaa a co do strony to polecam zajrzec tu:
          http://validator.w3.org/ i bedzie wszystko OK
          Instagram

Komentarz

• przemo_21
            Bywalec
            • 2004
            • 120

mnie zastanawia jak mają sie wyniki tego testu do rzeczywistości bo powiększać można sobiena monitorze, ale ogląda się przeważnie na papierze i chyba dopiero test organoleptyczny wy wykazał wygranego .

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

przeciez Czacha napisał
              Zamieszczone przez Czacha
              . po prostu w szopie (CS) powiekszylem rozmiar zdjecia do 70cm i dalem 300dpi... wyszlo w druku naprawde zarypiscie
              wnioskuje ze powiekszajac w GF bedzie zarypiscie^2
              Instagram

Komentarz

• Jurek Plieth
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2087

Zamieszczone przez Diodak
                Dziękuję, nie otwiera się w FF
                http://plieth.com

Komentarz

• Polaco
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1135

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  Jurku, a jaka przegladarke masz ?? Bo mi na MS Explorer otwiera sie bez zadnych problemow.
                  Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                  Troche moich knotow

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

FF=FireFox
                    Instagram

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                      Ojej ale marudzisz ... przeciez nie kazda osoba zajmujaca sie fotografia musi znac sie tez na tajnikach tworzenia stron WWW pod rozne przegladarki.
                      Odpal raz IE nic Ci sie przeciez nie stanie.

Co do powiekszania to faktycznie wyniki uzyskane GF robia wrazenie.
                      Pytanie jeszcze jak robione bylo powiekszenie w PS bo jak nie od dzisiaj wiadomo zrobienie 4krotnego powiekszenia od razu daje duzo gorsze rezulataty niz zrobienie tego samego stopniowo (co zreszta opisuje chociazby Scott Kelby). Warto byloby dodac plik wynikowy zrobiony wlasnie ta metoda czyli za kazdym razem 110% oryginalu - lacznie 40x trzeba bedzie zastosowac operacje.

Ale jakby nie bylo test fajny
                      http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Diodak
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 696

Poprawiłem trochę kod strony, dodałem linki do plików wynikowych i zmieniłem .asp na .html

EDIT: przerzuciłem stronę na swój hosting .

Teraz powinno byc już dobrze w FF (dajcie znać bo nie mam u siebie), na Macu też wyświetla się prawidłowo.

Co do uwag... Polaco zamieniłem kolejność jak proponowałeś. Może ktoś chce podesłać jakieś inne zdjęcie?

Inspiracją do testu był... Czacha a dokładnie jego powiększenia na wystawę (niestety nie widziałem). Zastanawiałem sie, jaka rozsądną interpolację da się zrobić na komputerze ;-).

przemo_21 - może się pokuszę i napiszę o swoich odczuciach jak zobaczę efekty "na papierze".
                        Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Zamieszczone przez Diodak
                          Poprawiłem trochę kod strony, dodałem linki do plików wynikowych i zmieniłem .asp na .php.

Teraz powinno byc już dobrze w FF (dajcie znać bo nie mam u siebie), na Macu też wyświetla się prawidłowo.

Co do uwag... Polaco zamieniłem kolejność jak proponowałeś. Może ktoś chce podesłać jakieś inne zdjęcie?

Inspiracją do testu był... Czacha a dokładnie jego powiększenia na wystawę (niestety nie widziałem). Zastanawiałem sie, jaka rozsądną interpolację da się zrobić na komputerze ;-).

przemo_21 - może się pokuszę i napiszę o swoich odczuciach jak zobaczę efekty "na papierze".
                          A co ze sposobem powiekszania w PS ze tak ponowie pytanie ? Od razu dales 400% czy robiles krokami po 110% ?
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Diodak
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 696

Zapomniałem dopisać... Zdjęcia w teście powiększałem od razu do docelowych rozmiarów. Czytałem, że PS najlepiej radzi sobie z interpolacją "schodkową" i zrobiłem też tak jak mówisz co 10%. Jak się okazało metoda ta jest użyteczna tylko do 200% i z jedną małą uwagą - zdjęcie wygląda IMHO trochę za bardzo przerysowane (powstaje jaśniejsza obwódka wokół kontrastowych krawędzi) dlatego nie umieściłem ich w teście.

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez McKane
                              Odpal raz IE nic Ci sie przeciez nie stanie.
                              Austriackie gadanie. FF nie jest jakąś egzotyką na rynku, skoro nawet ten badziewny Bank Millennium musiał się do niej dostosować
                              http://plieth.com

Komentarz

Pracuję...